anm_canonM5_01

Canon EOS M5

Uusi M5 on paljon muita Canonin peilittömän EOS M -sarjan edeltäjiä parempi. Kuvakenno on herkkä, tarkennus loistava, ja käytössä on vieläpä sähköinen etsin.

#Kamerat #23
8.8

Canon EOS M5 yllättää sitä ensi kertaa tarkasteltaessa. Ulkoasu muistuttaa peilijärjestelmäkameraa, mutta runko on todellisuudessa mainoskuvia pienempi, ja painoa on vain puolet vaikkapa EOS 80D:stä. M5:ssä on silti luokkansa suurin näyttö ja ensimmäisenä EOS-kamerana sähköinen etsin. Canonin etsin toimii oivallisesti, sillä reaktioaika on lyhyt ja 2,4 megapikselin tarkkuus riittävä. Näppäriin uutuuksiin kuuluu myös Dial Func, jolla voi säätää yhdellä painikkeella joko ISO-arvoa tai valkotasapainoa. Se on tehokasta ajankäyttöä. Muut säätimet on sijoiteltu perinteisiin paikkoihin, mutta jos jokin toiminto ei tyydytä, niin lähes kaikille painikkeille voi ohjelmoida valikoissa uuden toiminnon. Niin ei harmi kyllä voi tehdä videokuvauksen laukaisimelle, jota tulee helposti paineltua vahingossa. Kuvanlaatu on kunnossa, valotus toimii varmasti ja värit toistuvat aitoina. Tarkkuuttakin riittää, ja rakeisuus häiritsee vasta ISO-arvolla 25 600. Kennon laaja dynamiikka tekee silti suurimman vaikutuksen. Valotusta käsin säädettäessä pelivaraa on suurin piirtein kymmenen valotusaskeleen verran. Kokeilimme toimintoa kuvaamalla valkoista seinää päivänvalossa ja saimme yksityiskohtia irti sekä seinästä että hämäristä huoneista. Laadusta ei ole tingitty, ja se paranee vielä, jos Canon ryhtyy tekemään punarenkaisia L-objektiiveja myös M-sarjaan. Se kohentaisi tarkkuutta. Automaattitarkennus on ollut M-sarjan heikkous, muttei enää. Jäimme kaipaamaan 4K-videokuvausta ja pienen salaman korottamista. Salama jättää varjoja kuvan alareunaan, mutta M5 on silti selvä edistysaskel.

Arvio

M5 on mainioine automaattitarkennuksineen ja kuvanlaatuineen loistava esimerkki siitä, että Canon etenee järjestelmäkameroissaan oikeaan suuntaan.
Turhan kallis hinta vähentää M5:n houkuttelevuutta, ja Canonin EOS M -objektiivien valikoima on vielä niin suppea, että se rajoittaa EOS M5:n käyttötapoja.

Ominaisuudet

Merkki
23
Megapikseliä
24
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,6
LCD-näyttö
3,2
Kuvaa/sekunti
9,0
Suurin ISO
25600