Canon EOS 1200D

Canonin uutta vasta-alkajan kameraa on helppo käyttää, ja kuvanlaatu on kunnossa. Kamera loistaa monilla osa-alueilla muttei aivan pärjää vertailussa pahimmalle kilpakumppanilleen.

tekijä Välineopas #Kamerat #Canon
8.4

Canonin uutuus korvaa edeltäjänsä 1100D:n ja on nyt valmistajan peilikameroiden EOS-sarjan edullisin malli. Uutuusmallissa voidaan käyttää kaikkia Canonin peilikameroiden objektiiveja ja salamalaitteita, joten se avaa lukemattomia uusia ovia harrastuksesta juuri innostuneelle kuvaajalle, joka ei vielä osaa täysin ennakoida tulevia valokuvaustarpeitaan.

Kamera painaa 480 grammaa ja on täsmälleen sata grammaa keveämpi kuin isoveljensä 700D. Canon 1200D istuu käsiin hyvin, muttei tunnu aivan yhtä luontevalta kuin Nikon D3300. Kaikki painikkeet on kerätty kameran oikealle puolelle, ja niillä pääsee suoraan käsiksi yleisimmin käytettäviin toimintoihin.
Kameran edullisuuden huomaa hiukan muovisesta viimeistelystä ja etsinkuvasta, joka on 0,8-kertaisella suurennoksellaan hiukan kalliita malleja pienempi. Näytön tarkkuus on vaatimattomasti 460 000 pikseliä, joten sitä vilkaisemalla voi olla vaikea arvioida, onko valotus oikea vai pitäisikö sitä vielä korjata.
Kamerassa on Canonin tuttu yhdeksän pisteen automaattitarkennus, ja se tekee työnsä hyvin. Tarkennuspisteiden lisääminen parantaisi tarkentamista entisestään, mutta mittauskuvio on joka tapauksessa sama, jota käytetään vuoden 2008 ammattilaismallissa EOS 5D Mark II. Kameran 18–55 millin pakettioptiikassa on sisäinen kuvanvakain ja tavallinen tarkennusmoottori, joka pitää meteliä. Kalliimmissa EOS-malleissa on uusi ja äänetön mutta myös kookkaampi pakettioptiikka STM-tarkennusmoottoreineen.

Näyttävät värit

Sisäisen salaman 9,2 metrin kantama häviää kilpailijoille, eikä se ole muutenkaan laadukas. Se ei ensinnäkään valaise kohdetta tasaisesti, eikä kamerassa ole automaattitarkennuksen apuvaloa. Kamera valaisee tarkentaessa salaman välähdyksillä, ja se häiritsee kuvaamista enemmän kuin hillityn apuvalon käyttäminen.
LP-E10-akun luvataan kestävän peräti 500 kuvan nappaamisen verran. Akkukotelosta löytyy myös SD-muistikortti, joka olisi kätevämpi kameran sivulla, jotta sen voisi vaihtaa, vaikka kamera on kiinni jalustassa. Kauko-ohjaimelle on liitäntä, mutta kameraan ei saa kytkettyä mikrofonia tai kuulokemikrofonia.
Canon tunnetaan upeasta värintoistosta, eikä 1200D petä odotuksia. Terävyyttä ja värikylläisyyttä ohjaavan Picture Style -toiminnon voi jättää automaattiasetukselle. Emme ainakaan osanneet säätää niitä paremmin itse. Yksityiskohdat toistuvat tarkkuus huomioituna hyvin, ja kuvat voi tulostaa A3-koossa. Valotus toimii kelvollisesti, mutta sitä täytyy välillä korjata hiukan, jotta se olisi jo kuvattaessa ihanteellinen. Nikonin automatiikkka ja tarkkuus ovat paljon parempia vaikkapa mallissa Nikon D3300, mutta se maksaakin lähes sata euroa enemmän.
Kuvakohina pysyy erityisen hyvin hallinnassa. Koko ISO-aluetta 100:sta 6400:aan voi käyttää ilman häiritsevää kuvan rakeisuutta. Rakeisuus on harmina vasta, kun asetuksella H kuvataan ISO-arvolla 12 800. Joku kaipaisi ehkä tietyissä tilanteissa ISO-arvoa 25 600.

Yksinkertainen on kaunista

Pidimme erityisesti EOS 1200D:n yksinkertaisuudesta. Vasta-alkajakin pääsee helposti jyvälle tärkeimmistä kuvanlaatuun vaikuttavista toiminnoista, ja se tekee innokkaasta harrastajasta nopeasti paremman kuvaajan.
Kamera saattaa tuntua joistakin liian alkeelliselta. Videokuvaus tuntuu kömpelöltä, koska videolle ei ole omaa laukaisinta. Kamera täytyy ensin asettaa videotilaan, ja sen jälkeen kuvaamiseen käytetään tavallista laukaisinta.

Saatavilla on sovellus iOS- ja Android-laitteille, mutta se ei sisällä mitään lisätoimintoja. Sovellus viittaa 1200D:n langattomuuteen, mutta se ei tue wifi-yhteyttä. Sovellus on eräänlainen vuorovaikutteinen englanninkielinen käyttöohje. Suomenkielinen interaktiivinen ja langattomasti toimiva käyttöohjesovellus olisikin hyvä lisä ominaisuuksiin. Moitteet eivät silti kumoa sitä, että 1200D on järkevä valinta vasta-alkajan ensimmäiseksi peilikameraksi.

Conclusion

1200D on mainio vasta-alkajan kamera. Tärkeimpiin asetuksiin pääsee helposti käsiksi, ja juuri se on ratkaisevaa hyviin kuviin pyrkiessä. Värit toistuvat komeasti, ja ja kuvakohina pysyy vähäisenä. Automaattitarkennus toimii hyvin. Etsimen, näytön ja salaman laadussa on pihistelty. Nikon D3300:n tapainen kilpailija tarjoaa enemmän ominaisuuksia, mutta se maksaa lähes sata euroa enemmän.

Ominaisuudet

Merkki
Canon
Megapikseliä
17,9
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,6x
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
3,0
Suurin ISO
12.800