Canon EOS 5D Mark IV
Edeltäjän heikkoudet on korjattu, ja mukaan on otettu uusia toimintoja. EOS 5D Mark IV on nyt markkinoiden paras kinokoon yleiskamera, joka selviää kaikista kuvaustilanteista.
Canon EOS 5D Mark IV tarjosi miellyttävän kokemuksen heti ensimmäisillä testiotoksilla. Kuvanlaatu on yksinkertaisesti mykistävä. Yksityiskohtien toisto on parempi kuin edeltäjässä EOS 5D Mark III:ssa. Ero on vaatimaton, jos ajatellaan vain kennon tarkkuuden lisäystä 22,1:stä 30,1:een megapikseliin. Ero tulee esiin tarkemmassa ja puhtaammassa kuvanmuodostuksessa ja pienemmissä värivirheissä. Kohina suurilla ISO-herkkyyksillä on samaa tasoa kuin Mark III:ssa. Videota voi tallentaa 4K-laadulla. Näppäränä yksityiskohtana mainittakoon, että videosta voi poimia 8,8 megapikselin kuvia jpeg-tiedostoina. Automaattitarkennusta videokuvaus- ja suoratoistotilassa on parannettu, erityisesti toimivan kasvojentunnistuksen ansiosta. Tarkennus on kolmesta neljään kertaan nopeampaa. Lisäksi Mark IV:ssä on Dual Pixel -kenno, jossa vaihetunnistus toimii suoraan kennossa. Tarkennus on helpompaa. Tarkennuspisteen ja tarkennustavan valinta käy näppärästi oikean peukalon alla olevalla painikkeella. Sarjakuvauksessa kamera tallentaa seitsemän kuvaa sekunnissa. Näyttö on kosketusnäyttö. Keskeiset säädöt voi hoitaa näytöstä, mikä on edistystä verrattuna EOS 1D X Mark II:een. Valitettavasti näyttö ei käänny. Sen sijaan kamerasta voi siirtää kuvia wi-fi:n ja nfc:n avulla, ja kameraa voi hallita puhelimella. Ainoa pettymys oli uusi Dual Pixel RAW -tekniikka. Sen pitäisi mahdollistaa tarkennuksen hienosäätö Canonin ohjelmalla. Tarkennusta voi muuttaa esimerkiksi silmäripsistä iirikseen. Emme huomanneet eroa. Sen sijaan toiminnon avulla sai entistä paremman taustasumennuksen.
Dual Pixel RAW -tekniikka tarkoittaa, että kameralla tallennetaan 70 megatavun kuva. Normaali raakatiedoston koko on noin 30 megatavua. Säätäminen tapahtuu Canonin omalla DPP 4,5 -ohjelmistolla. Sen avulla voidaan hienosäätää kuvan tarkennusta hyvin pienellä välillä. Saman vaikutuksen saa aikaan jpeg-tiedostolle Photoshopissa muutamassa minuutissa. Tämä ei kuitenkaan riitä pilaamaan iloa siitä, että 5D Mark IV on loistava kamera. Sitä myydään ainoastaan pelkkänä runkona. Samaan aikaan julkaistiin uusi 24–105 mm F4L II, jonka arvostelemme niin pian kuin se on mahdollista. Mark IV korvaa valmistuksessa Mark III:sen ja saman hintaisen 5Ds-mallin. Näin 5Ds R on tulevaisuudessa ainoa EOS, jossa on 50,3 megapikselin kenno.
Yksi pienistä muutoksista kameraan on se, että kaukolaukaisimen liitäntä on tuotu paraatipaikalle kameran etuosaan, edestä katsottuna oikeaan alakulmaan. Päätös on hämmentävä, koska suurin osa kuvaajista käyttää nykyään kaukolaukaisimena puhelintaan langallisen laukaisimen sijaan.
Erikoista on myös se, että kameraan saa yhden CF- ja SD-muistikortin, mutta ei lainkaan CFast-korttia. Esimerkiksi Nikonin aps-c-kennokoon D500 -kamerassa on paikka huippunopealle xqd-kortille. Canonin valinta vaikuttaa olevan ajastaan jäljessä. Toisaalta, jos et halua kuvata 30–40 raakakuvan sarjoja seitsemän kuvaa sekuntissa, nopea CF-kortti ajaa asiansa. Tässä mielessä kallis CFast-kortti ja sille erillinen muistikortin lukija olisivat turhaa rahan menoa. Kameran ostajan kannattaa joka tapauksessa hankkia UHS–1 Class 10 U3 SD -muistikortti tai Cf udma 7 -yhteensopiva kortti. Muuten kameralla ei voi kuvata kovin monen sekunnin 4K-videota tai monen raakakuvan sarjoja.
Yksi näppärä ominaisuus on, että kameran tiedontallennusjärjestelmän voi muuttaa exFAT -tiedostojärjestelmäksi automaattisesti. Silloin kamera ymmärtää neljän gigatavun kuvatiedostoja. 5D Mark IV:ssä on useita mahdollisuuksia Picture Styles -säädöissä. Uutena mukana on Picture Style -asetus, jonka nimi on Fine Detail. Eroa verrattuna Standard-asetukseen oli kuitenkin vaikea huomata. Myöskään Digital Lens Optimizer -toiminto, joka korjaa objektiivivirheitä, ei vakuuttanut. Toiminto toimii vain, kun kuvataan raakakuvia täydellä laadulla ja sarjakuvauksen nopeus on pudotettu korkeintaan yhteen kuvaan sekunnissa. Digital Lens Optimizer -toiminto löytyy myös Canonin DPP-kuvankäsittelyohjelmistosta. Sen toiminto pystyy korjaamaan paljon objektiivien virheitä, kuten vääristymiä ja kromaattista poikkeamaa. Koska toiminnon käyttäminen kamerassa muuttaa kameran toimintanopeuden niin hitaaksi, kuvat kannattaa enemmin käsitellä tietokoneella.
Joka tapauksessa kameran yleinen laatu teki meihin vaikutuksen. Kameran kanssa ei joudu tilanteeseen, jossa ei saisi hyviä kuvia. Kamera on nopea, automaattitarkennus tarkka ja helppo säätää. Kuvien dynaaminen alue on valtava. Lisäksi kameran käyttömukavuus on omaa luokkaansa. Parempaa kinokoon peilijärjestelmäkameraa ei käytännössä tällä hetkellä löydä, varsinkaan näin monipuolista.
EOS 5D Mark IV -mallissa on myös gps-paikannus, joka toimii myös paikantimena. Exif-tietoihin tallentuvan paikkatiedon avulla kuvauspaikan voi jäljittää myöhemmin.
Conclusion
EOS 5D Mark IV on erinomainen kamera lähes mihin tahansa kuvaustilanteisiin. Laaja dynaaminen alue ja parannettu automaattitarkennus ovat loistavat.
Hienosäätö Dual Pixel RAW -toiminnolla ei toimi kovin hyvin. Tiedostokooksi tulee noin 70 megatavua. Saman tehosteen saa jpeg-tiedostoon Photoshopissa.
> Lue myös Canon EOS 5D Mark IV vakuuttaa erinomaisella kuvanlaadullaan
Ominaisuudet
- Merkki
- Canon
- Megapikseliä
- 30,1
- Polttovälikerroin/optinen zoom
- 1,0
- LCD-näyttö
- 3,2
- Kuvaa/sekunti
- 7,0
- Suurin ISO
- 102400