Canon EOS 6D

Canonin EOS-malliston tuntevat saavat 6D:stä hyvän käsityksen, kun heille kertoo, että se on kuin 7D, mutta siinä on kinokoon kenno, wi-fi-verkkoyhteys ja gps-paikannus.

#Kamerat #Canon
8.9

Etenkin gps on mainio ominaisuus, sillä esimerkiksi Elementsin ja Lightroomin uusimmat versiot näyttävät muutaman metrin tarkkuudella, missä päin maapalloa kuva on otettu. Kuvanlaatu on erinomainen. Kuvaprosessori on sama Digic 5+ kuin mallissa 5D Mark III, ja värintoisto on erittäin hyvä. Väreihin, kontrastiin ja terävyyteen voi vaikuttaa myös kätevien kuva-asetusten avulla. Kuvien tarkkuus ja yksityiskohtien toisto on melkein 5D III:n tasoa, ja kohinamittauksissa 6D sai hiukan paremmat tulokset. Myös 6D:llä kuvattaessa kannattaa käyttää enintään herkkyyttä ISO 25 600.

Objektiivin aiheuttamien virheiden korjauksessa 6D on 5D:n tapaan kilpailijoita rajoittuneempi. Valotusautomatiikka toimii kohtalaisen luotettavasti. Valotuksenkorjausta joutuu käyttämään etenkin vaaleita kohteita kuvattaessa, mutta se sujuu kätevästi. EOS 6D on saatavana pelkän rungon lisäksi pakettina, jonka objektiivi on joko EF 24–70 mm F4L tai EF 24–105 mm F4L. Näistä kahdesta paketista viimeksi mainittu on halvempi ja kaiken lisäksi terävämpi noin 50 millin polttovälillä. Polttovälialueen ääripäissä 24–70-millinen on kuitenkin parempi. Jos vain paras riittää, valinta on viiltävän terävästi piirtävä EF 24–70 mm F2,8L II, mutta se on myös hinnaltaan noin kaksinkertainen.

Tarkennuksessa parannettavaa

6D on pyritty pitämään kohtuuhintaisena, ja joissakin ominaisuuksissa edullisuus näkyy. Kameran näytön koko on vain kolme tuumaa, ja etsin näyttää vain 97 prosenttia kuva-alasta. Näitä pahempi puute on se, että kameran tarkennustekniikka ei ole uusinta sukupolvea. Käytössä on vain 11 tarkennuspistettä, joista vain keskimmäinen on tarkka ristikkäistyyppinen. Tarkennus sinänsä toimii hyvin ja nopeasti, mutta tarkennuspisteiden pieni määrä on ongelma, kun kohde ei ole keskellä kuvaa. Kun sarjakuvausnopeuskin on vaatimaton, 6D ei ole mikään nopeiden tilanteiden kamera. Videokuvan laatu on samaa hyvää tasoa kuin valokuvien laatukin. Videokuvan ylimääräinen elektroninen terävöinti voi kuitenkin vaikuttaa liioitellulta. Kameraan voidaan liittää erillinen mikrofoni. Tuulen suhina pysyy hyvin aisoissa.

Arvio

6D:n kuvanlaatu on erittäin hyvä, hinta kohtuullinen, ja kamerassa on wi-fi ja gps. Hienon 5D Mark III:n rinnalla 6D tuntuu vähän riisutulta.

Ominaisuudet

Merkki
Canon
Megapikseliä
20
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,0x
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
4,5
Suurin ISO
102.400