Canon EOS M3

Minkään valmistajan ensimmäinen peilitön järkkäri ei ole ollut täysosuma. Ei Canoninkaan, mutta uusi EOS M3 merkitsee reipasta harppausta oikeaan suuntaan.

tekijä Välineopas #Kamerat #Canon
8.7

Canonin uusi järjestelmäkamera on selvästi parempi kuin edeltäjänsä EOS M. Vaikka kamera on kevyt ja pienikokoinen, siitä saa hyvän ja tukevan otteen. M3:n etupuolelle on lisätty kädensija, jollainen sen edeltäjistä puuttui. Kameran yläpinnassa olevat kolme säätökiekkoa saavat sen myös tuntumaan vakavammin otettavalta. Yksi kiekoista on tarkoitettu automatiikan valintaan, ja toisesta saa valituksi mainiosti toimivan valotuksen korjauksen. Laukaisimen ympärillä olevaan kiekkoon voidaan ohjelmoida pika-asetuksia. Kameran säädöt voi tehdä painikkeilla, mutta helpommin säätäminen sujuu, kun käytetään kosketusnäyttöä. Samoin kuin EOS 100D:ssä, näytön käyttöliittymä on erinomainen.
Myös M3:n järjestelmäominaisuudet kannattaa ottaa käyttöön ja hyödyntää siihen saatavia lisävarusteita. Ennen kaikkea kannattaa harkita investointia sähköiseen etsimeen, ja myös parin lisäobjektiivin hankinta laajentaa kameran käyttöalaa. Lisävarusteet ovat kohtuullisen kokoisia ja niiden hinnat maltillisia. Kaikki Canonin salamat sopivat M3:een. Ensimmäinen EOS M oli tunnettu hitaasta tarkennuksestaan, mutta tämä puute on nyt korjattu. Tarkennuspisteitä on 49, ja lyhyillä polttoväleillä tarkennus on nopeaa. Kokeilimme tarkennusta liikkuvaan kohteeseen EF-M 55-200 mm -objektiivilla. Tässä kohden tuomio on selvä: ei kannata. EOS M3 toimii hyvin, kun kohde pysyy jokseenkin paikoillaan, mutta jos kuvataan liikkuvaa kohdetta ja käytetään pitkää polttoväliä, tulos on epävarma.
Yksityiskohtien toisto on hyvä 24 megapikselin ansiosta, valotus toimii melko luotettavasti ja värit ovat hyvät.

Kohina pysyy aisoissa ISO 6 400:aan saakka. ISO 12 800:llakin se on kohtuullista, ja valittavissa on vielä H-tunnuksella merkitty ISO 25 600. Suurimmalla arvolla kohina on jo tuntuvaa. Videokuva on hyvälaatuista, sen värit kauniit ja valotus tarkkaa. Videon automaattitarkennus on STM-objektiiveilla hyvää tasoa. Full HD -videota voi kuvata vain nopeudella 25 kuvaa sekunnissa. Jos liikkuvan kohteen yksityiskohtien halutaan näkyvän paremmin, tarvitaan 50 kuvan sekuntinopeutta, jolloin tarkkuudeksi jää 1280 x 720 pikseliä. Fujifilmin, Panasonicin ja Sonyn kameroilla saa Full HD -videota nopeudella 60 kuvaa sekunnissa. Useimpien käyttäjien mielestä lienee kuitenkin oleellisempaa, että yksityiskohtien tarkkuus on parempi verrattuna EOS M:ään ilman, että kuvanlaadusta on muuten jouduttu tinkimään.
Kenno on uusi, mutta hiukan yllättäen se ei ole Dual Pixel -tyyppiä, joka nopeuttaisi automaattitarkennusta. Kuvausnopeus onkin laskenut 4,6 kuvasta sekunnissa 4,2:een. On hämmästyttävää, että Canon ei vieläkään tarjoa automaattista panoraamatoimintoa. Valittavana on edelleen ainoastaan neljä objektiivia. Olisi suotavaa, että vaihtoehtoina olisi myös 16 mm:n F1,7 -objektiivi, 18–135-millinen sekä mieluusti pari nautittavaa, valovoimaista L-objektiivia, esimerkiksi 55 mm:n F1,2. Voi vain toivoa, että Canon jo suunnittelee niiden lisäämistä valikoimaan. Tällä erää vaihtoehtona on hankkia 140 euroa maksava EF-EOS M -sovitin, jolla pikku kameraan voi liittää isot EF- ja EF-S-objektiivit.
Kameran runkoa ei myydä yksin, joten hintaan sisältyy 18-55 mm:n objektiivi. Ei yllätä, että EOS M3:n hinta on lähellä sitä vastaavan Nikon 1 V3:n hintaa. Näiden molempien kameroiden myynti perustuu paljolti brändiin, sillä Fujifilmillä, Olympuksella, Panasonicilla ja Sonylla on tarjota halvempaan hintaan yhtä hyviä tai parempia kameroita, joihin on saatavissa selvästi enemmän lisävarusteita kuin EOS M3:een. Lisävarustevalikoiman suppeus ei välttämättä ole ongelma, jos EOS M -sarjaa ajattelee perhekuvaukseen sopivina, helppokäyttöisinä laatukameroina, jolla saa hyviä kuvia ja videoita ilman, että tekniikkaan tarvitsee kiinnittää paljon huomiota. Jos sarja halutaan suunnata paneutuneemmille harrastajille, pitää varsinkin automaattitarkennusta parantaa selvästi ja kameraan pitää saada sisäinen etsin. Lisäksi objektiivivalikoima tulisi saattaa Olympuksen ja Panasonicin tasolle. M3 merkitsee joka tapauksessa Canonille harppausta oikeaan suuntaan.

Conclusion

Uusi EOS M3:n kuvanlaatu, käyttömukavuus ja osittain myös automaattitarkennus ovat selvästi paremmat kuin alkuperäisen EOS M:n.
Canonin pitää vielä parantaa laatua, jos se haluaa pysyä peilittömien järkkäreiden valmistajien kärkiryhmässä. Nykyisellään se ei aivan yllä kilpailijoidensa tasolle.

Ominaisuudet

Merkki
Canon
Megapikseliä
24
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,6
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
4,2
Suurin ISO
25600