fujiX100F

Fujifilm X100F

Päällisin puolin uusi Fujifilm X100F muistuttaa vaihteeksi edeltäjiään, minkä ei kuitenkaan kannata antaa hämätä. Tärkeimmiltä osin se on selkeästi parempi kamera.

tekijä Välineopas #Kamerat #Fujifilm
8.7

Fujifilm X100F kuuluu neljänteen sukupolveen sekä edustaa konseptia, joka teki X100:stä modernin klassikon ja paransi Fujifilmin mainetta kameravalmistajien kilpailussa. Kyseessä on elegantti ja parhaista materiaaleista huolella tehty kamera. Siinä on F2-valovoimainen objektiivi, jonka kinovastaavuus on 35 mm, APS-C-kenno ja peräti hybridietsin, joka näyttää sekä optisen että elektronisen etsinkuvan. Elektroninen on käytännöllisempi, mutta optinen korostaa kameran retromaisuutta.
X100F:n tarkkuus on 24 megapikseliä, mikä on 50 prosentin lisäys edeltäjään nähden. Yhtä tärkeää on se, että mukaan on tullut näppärä joystick, jonka avulla tarkennuspisteen valinta on kätevää, sillä pisteitä on 325 kappaletta ja ne on jaettu tasaisesti koko kuva-alalle. Kolmessa edeltäjämallissa oli kussakin vain 49 tarkennuspistettä. Mutta onneksi X100F on perinyt isoveli X-Pro2:lta kuvaprosessorin. Lisäksi valotusajan säätökiekossa on erillinen ISO-herkkyyssäädin, ja myös kameran etupuolelle on asennettu niin ikään hyvin käytännöllinen säätökiekko.
Arvostamme myöskin sitä, että kamera reagoi kellontarkasti ja nopeasti laukaisimen painallukseen ja että X100F ottaa kahdeksan kuvaa sekunnissa.
Laadukas objektiivi piirtää terävästi koko kuva-alalla, ja entistä suuremman resoluution ansiosta kuvista tulee yksityiskohtaista. Kuvakohina alkaa näkyä selvästi ISO 12 800:ssa. Erityisesti hyvässä valaistuksessa otettujen kuvien laatu on suorastaan loistava.
Käsiteltävyys voisi olla paljonkin parempi, varsinkin siinä kohtaa, missä oikea käsi tarttuu kameraan. Kuvanvakaimen puute ja kallis hinta pudottavat muuten erinomaisen kameran pisteitä.

Objektiivin ympärillä oleva aukkorengas ja perinteinen suljinajan säädinkiekko kameran päällä toimivat hyvin ja loogisesti. Molemmat voidaan säätää A-automatiikka-asetukselle, jolloin kamera menee täysautomatiikalle, joka vastaa normaalia P-automatiikkaa. Jos valitaan himmenninaukko käsin ja annetaan valotusajan olla A-asetuksella, on kamera aukon esiasetuksella. Aukkorengasta ja säätökiekkoa ei valitettavasti voida lukita A-asentoon, joten erityisesti aukkorengas saattaa vahingossa liikkua. Kameran takapuolella olevat painikkeet ovat eri kohdissa kuin edeltäjämallissa; nyt ne ovat oikealla puolen, joten niitä voi käyttää kuvauskädellä. Play-painike oli ennen vasemmalla, joten edeltäjämalliin tottuneen voi olla hieman hankala löytää sitä kuvatessaan vaikkapa jäätanssiesitystä hämärässä katsomossa.
Akunkestoksi ilmoitetaan CIPA-standardin mukainen 390 valotusta, joka pitää yhtä meidän kokemuksemme kanssa. Yhdellä latauksella voi melko huoletta kuvata kokonaisen päivän. Jos X100F toimii varakamerana jollekin Fujifilmin järjestelmäkameralle, on siitä ainakin se etu, että X100F:ään käy sama NP-W126-tyypin akku ja laturi kuin muihinkin X-malleihin – X-A10:stä X-Pro2:een. X100F:n oma salama valaisee kuva-alan tasaisesti ja ylettyy 4,6 metriin, mikä tarkoittaa heikennystä edeltäjän verrattuna. Itse salama on kylläkin sama, mutta nyt kantama on mitattu arvolla ISO 100, kun edeltäjän kantama mitattiin ISO 1600:lla. Hyvä uutinen taas on se, että sisäinen salama pystyy ohjaamaan erillistä salamaa langattomasti.
X100F tallentaa myös videota. Kahden viimeisimmän edeltäjänsä tavoin kyseessä on Full HD -laatu, ja myös ulkoinen mikrofoniliitäntä löytyy. X100F korvaa X100T-mallin, joka häipyy markkinoilta, kun viimeinen kamera on myyty.

Conclusion

X100F reagoi täsmällisesti, ja automaattitarkennusta on helppo säätää. Kameralla on ilo kuvata, ja kuvanlaatu on huippuluokkaa.
Jos tässä kamerassa olisi kuvanvakain, sillä saisi helpommin teräviä kuvia hämärässä. Hinta on varmasti monien mielestä yläkanttiin.

Ominaisuudet

Merkki
Fujifilm
Megapikseliä
24
Polttovälikerroin/optinen zoom
1
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
8
Suurin ISO
51200