Fujifilm X30

Fujifilm on korvannut X20-mallin optisen etsimen erinomaisella sähköisellä etsimellä. Suurennettu näyttö taittuu, mutta kennon tarkkuus on edelleen vain 12 megapikseliä.

#Kamerat #Fujifilm
8.0

Oletimme, että Fujifilm suurentaa kennon resoluutiota edellisestä X20-mallista, mutta X30:ssä on sama 12 megapikselin X-Transin cmos-kenno, ja objektiivi esiteltiin jo X10-mallissa. Uutta mallia on kuitenkin helpompi käyttää. Optisen etsimen tilalla on oivallinen sähköinen versio, ja sen 2,4 miljoonaa kuvapistettä näyttävät koko kuva-alan siinä missä entinen etsin näytti vain 85 prosenttia. Näyttöä on suurennettu 2,8 tuumasta kolmeen, ja sen voi nyt taittaa. Sekä näyttö että etsin toistavat valon ja värit täsmällisesti. Valotusajan ja -aukon valintaan tehty objektiivin sisin rengas on myös kätevä, ja kameran etupuolen painiketta painamalla renkaan voi ohjelmoida vaikkapa ISO-arvon, valkotasapainon tai värintoiston säätämiseen.

Toimintoja tosiharrastajalle

Q-painikkeella pääsee käsiksi tärkeimpiin toimintoihin, ja etupuolen uudella painikkeella voi välttää valikoissa kahlaamisen. Kameran päällä on kiekko, jolla voi käyttää hyvin toimivaa valotuksen korjaamista. Jo edellisestä mallista tuttu objektiivin zoomausrengas on kätevä, ja kameraan saa kytkettyä virran kääntämällä zoomausrengasta asennosta Off asentoon 28 mm.

Kuvanlaadun akilleenkantapää on vain 12 mgepikselin kuvakenno. Fujifilmin mukaan heidän kennotekniikkansa pitäisi korjata heikkoudet, mutta Photoshop paljastaa totuuden kuvan yksityiskohtiin lähennettäessä. Valotus toimii loistavasti, kunhan sen osaa säätää kohdalleen. Värintoistoa täytyy säätää vielä enemmän, mutta valinnanvaraa onkin runsaasti sekä värisävyjä että kylläisyyttä muokattaessa.

Objektiivi on erityisen laadukas, ja valovoima F2–F2,8 tekee X30-kamerasta sopivan huomaamattomaan kuvaamiseen käytettävissä olevalla valolla. X100-sarjasta puuttuneesta zoomista on X30-mallissa paljon iloa kuvaajalle. Suurinta ISO-herkkyyttä 12 800 ei kannata käyttää, mutta Fujifilmin kamera toimii oivallisesti ISO-arvolla 6 400 ja sitä pienemmillä.

Arvio

Pidimme Fujifilm X30:sta, sillä sitä on helppo käyttää nopeasti ja täsmällisesti. Kamera tuottaa oivallista kuvanlaatua, jota rajoittaa vain kuvakennon vaatimaton pikselimäärä. Objektiivi piirtää tarkkaa kuvaa koko kuva-alalla. Kamera sopii varsinkin retrotyyliä kaipaaville, mutta sen hintaa on korotettu lähes neljänneksellä sitten edellisen mallin.

Ominaisuudet

Merkki
Fujifilm
Megapikseliä
12,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
4x
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
12,0
Suurin ISO
12.800