Fujifilm X70

X70 on pienikokoinen matkakamera, jossa on vaikuttava kuvanlaatu ja teräväpiirtoinen optiikka. Se kuitenkin kärsii kovasta hinnasta ja liiasta painosta.

tekijä Välineopas #Kamerat #Fujifilm
8.5

Fujifilm X70 on kompaktikamera, jossa on käytetty isokokoista aps-c-koon kennoa ja suuriaukkoista objektiivia. Kameran hieno kuvanlaatu paljastuu, kun kameran 16,3 megapikselin kuvia pääsee katselemaan isolta näytöltä. Hyvään laatuun on kaksi syytä. Ensinnäkin kenno ja kuvaprosessori ovat samat kuin legendaarisessa ja hinnaltaan kaksinkertaisessa X-T1-mallissa. Toisekseen objektiivi piirtää erittäin terävästi. Suurin aukko on F2,8 ja 18,5 mm:n polttoväli vastaa kinokoossa 28 mm:n kuvakulmaa. Automaattitarkennus on nopea. Tarkennuspisteitä on kohtuullisen helppo siirtää nuolinäppäimillä tai koskettamalla haluttua kohtaa kosketusnäytöllä. Automaattitarkennus tehdään pienellä tarkennusrenkaalla objektiivin ympärillä. Kaiken kaikkiaan valotus, terävyys ja värien toisto ovat erinomaiset. Kuvat säilyvät kelvollisina aina ISO 6400 -herkkyysarvoon asti. Mutta ei kamera täydellinen ole. Kuvan suurentaminen kuvankäsittelyssä paljastaa, että kenno asettaa rajat kuvan terävyydelle. Yksityiskohtien toisto ei ole niin hyvä kuin sen voisi olettaa olevan. Tarkkuus toki riittää A3-kokoisiin tulosteisiin.
Kameran muotoilu on tyylikäs. Mallia on saatavilla mustana tai hopeansävyisenä. Käyttömukavuus on lopulta vain keskitasoa. Kamera on painavampi ja isompi kuin keskeisimmät kilpailijansa. Esim. Ricoh GR II on sentin pienempi kaikissa suunnissa ja painaa vain puolet Fujifilmin painosta. Sony RX100 III ja IV ovat myös pienempiä. Silti niissä on sekä elektroninen etsin että Zeissin 24–70 mm:n objektiivi ja parempi valovoima. X70:n kuvien tarkkuus on hiukan parempi. Tosin polttoväli on kiinteä eikä objektiivin valovoimakaan ole erityinen.

X70 eroaa muista x-sarjan kameroista lähinnä kosketusnäyttönsä puolesta. Asetusvalikot ovat täsmälleen samanlaisia kuin muissakin malleissa. Toisin kuin useimmissa kilpailijoissa, x70:ssä ei ole valintarengasta eri valotustilojen käyttämiseen. Sen sijaan kamerassa on perinteinen aukkorengas ja valotusajan säätökiekko. Molemmat voi asettaa A- eli automaattiasentoon. Jos aukkorenkaan säätää A-asentoon ja valitsee itse valotusajan, käyttää valotuksen esivalintatilaa. JOs molemmat kiekot säätää a-asentoon, valittuna on p-kuvaustila. Kiekkojen a-valinnat olisivat kaivanneet lukituksen. Kiekot nimittäin pyörivät itsekseen muutaman kerran kameran ollessa taskussa, eikä a-asento ollut enää valittuna kun kuvaaminen jatkui.

Kameroiden painikkeisiin on jo kauan ollut mahdollista ohjelmoida eri toimintoja. Onneksi, sillä ainakin toimituksessa kaipaamme kameraan enemmän pikavalintaa valkotasapainolle ja ISO-herkkyydelle kuin esimerkiksi valotuksen mittaukselle. x70:n asettaminen täydelle automatiikalle vaatii pientä värkkäämistä. Kamera saisi näyttää nykyistä paremmin näytöllä, mitkä automatiikat ovat valittuina. Nyt täysautomatiikasta ilmoittaa vain noin 3 x 1 mm:n kokoinen ilmoitus näytöllä.

Pientä videokuvauksen painiketta takaosan säätökiekossa on erittäin vaikea käyttää. Full hd on paras videon tarkkuus, jota Fujifilm tallentaa. Harva ostaja pitänee sitä riittävänä nykyään.

X70 on X100-kameran uusi pikkuveli. Isoveli on ollut omaa luokkaansa siitä asti, kun se esiteltiin vuonna 2013. X70 ja X100T ovat kuvanlaadultaan lähes yhtä hyviä. Isoveljessä on kiinteä 35 mm:n polttovälin objektiivi aukolla F2. Siinä on myös ainoastaan Fujifilmin käyttämä optisen ja elektronisen etsimen yhdistelmä. Tosin hintaeroakin näillä kahdella mallilla on noin 450 euroa. Isoveli on nimensä mukaisesti myös isompi ja painavampi. Näitä kahta kameraa ei voi verrata pienempään X30-malliin, jossa on vain 7 x 8 mm:n kokoinen kenno.

Kameraan ei tule erillistä laturia. Akku ladataan usb-kaapelilla. Perinteisen BC-65N-laturi voi hankkia lisävarusteena, samoin optisen etsimen, vastavalosuojan. Saatavilla on myös paljon muuta oheisvälineistöä. Kamerassa on wi-fi. Kameraa voi siis ohjata Fujifilmin oman kamerasovelluksen kautta.

Conclusion

APS-C-kennon kuvanlaatu on kaiken kaikkiaan erinomainen. Hyvä kuvanlaatu on tosin myös erinomaisen objektiivin ansiota.
Suurimmat puutteet suhteessa kilpailijoihin ovat hinta, koko, paino, yksityiskohtien heikko toisto ja elektronisen etsimen puuttuminen.

Ominaisuudet

Merkki
Fujifilm
Megapikseliä
16
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
8
Suurin ISO
51.200