Nikon 1 AW1

Nikon on vihdoin tuonut markkinoille legendaaristen Nikonos-kameroiden digitaalisen seuraajan. Nikon 1 AW1 on vedenalaiseen kuvaukseen sopiva peilitön järjestelmäkamera.

tekijä Välineopas #Kamerat #Nikon
8.3

Kun objektiivin ottaa irti kamerasta, huomaa välittömästi, miten tiivis Nikon 1 AW1 on. Irrotettaessa kuuluu nimittäin selvä alipaineen aiheuttama ääni. Tukeva tiiviste estää veden pääsyn kameran sisään. Se on helppo irrottaa, kun haluaa huoltaa sitä varustukseen kuuluvalla silikonirasvalla. Myös akun ja SD-muistikortin luukut sekä usb- ja hdmi-liitännät ovat pitävästi tiivistetyt. Luukuissa on kaksoislukitus, mikä vähentää vahingossa tapahtuvan aukeamisen mahdollisuutta. Kooltaan ja käyttöominaisuuksiltaan AW1 muistuttaa muita Nikon 1 -sarjan kameroita. Painikkeiden toiminta on melko raskasta ja täsmällistä, koska myös niissä on tiivisteet. Kamera on vesitiivis 15 metrin syvyyteen asti, eikä meidän leveysasteillamme syvemmällä yleensä riitä valoa kuvaamiseen. Valon puutetta ei poista myöskään pieni esiin ponnahtava salama, jonka ohjeluku on viisi. Kameraan ei valitettavasti voida liittää erillistä salamalaitetta. Siksi vedenalaiskuvausta suunnittelevan kannattaa hankkia vedenalaiseen käyttöön soveltuva led-valaisin. Kuivalla maalla voidaan käyttää Nikon 1-sarjan muitakin objektiiveja.

Hankala valikko

Se että AW1 ei saanut parempaa käyttömukavuuden arvosanaa, johtuu kahdesta seikasta. Ensinnäkin sekä valikoita että käyttökytkimiä on hankala käyttää. Jos esimerkiksi pitää säätää valkotasapaino veden alla tai päällä kuvaamista varten, tarvitaan vähintään neljä painallusta valikossa, ja tämä edellyttää sitä, että käyttäjä muistaa, missä kohtaa valikkoa toiminto on. Ei nimittäin ole erityisen loogista, että valkotasapainon ja ISO-herkkyyden säädöt eivät ole Kuvaus-valikossa vaan kohdassa Kuvankäsittely. Sen sijaan omat painikkeensa on salaman ja sarjakuvauksen säädöillä, joita tarvitaan harvemmin. Valotuksenkorjaukselle on kuitenkin oma painikkeensa. Hankalaa on myös se, että useimmat toiminnot asetetaan pienten painikkeiden ja valikoiden avulla. On kuitenkin myös mahdollista käyttää erityistä liikeohjausta, jossa joitakin toimintoja voidaan käyttää kameraa kallistelemalla, mutta tämä on vähän hankalaa. Isoissa vedenalaiskoteloissa tärkeimmillä toiminnoilla on oma säätökiekkonsa, minkä ansiosta tarkkojen säätöjen tekeminen veden alla on helpompaa.

Akussa ilmoitetaan riittävän virtaa 250 kuvaan, ja se pätee myös käytännössä, joten ylimääräisen EN-EL20-akun hankkiminen on järkevää, jos aikoo ottaa yhden päivän aikana runsaasti valokuvia.

Nikon 1 -järkkäri sopii hyvin näppäilijälle, mutta sillä on tarjottavaa myös aktiivikuvaajalle. Kameralla voi daan ottaa myös raakakuvia, ja esimerkiksi terävyyden, kontrastin ja kylläisyyden voi säätää valikon avulla haluamakseen. Se kannattaakin tehdä, sillä vakioasetuksin sävyt ovat melko kesyjä. Herkkyysalue on ISO 160–6400, ja kuvakohina on hyvin hallinnassa. On kuitenkin helppo löytää kompaktikameroita, jotka ovat tässä suhteessa yhtä hyviä. Muuten AW1:n kuvanlaatu on luokkaa parempi. Yksityiskohtien toisto on hyvä, ja siinä auttaa myös hyvä objektiivi, jonka 11–27,5 mm:n polttoväli vastaa kuvakulmaltaan kinokameran 29–74 millin objektiivia. Koska valo taittuu vedessä eri tavalla, veden alla kuvakulma vastaa 40–90 milliä. Siksi olisi toivottavaa, että valikoimaan tarjolle tulisi myös laajakulma. Sellaisen avulla voisi kuvata läheltä kohdetta ja saada samalla ympäristöä kuvaan. Näin kameran ja kohteen välissä on mahdollisimman vähän veden epäpuhtauksia terävyyttä huonontamassa.

Ei todellista kilpailijaa

Jos etsii vain kameraa, joka ei pelästy sadetta, löytää muualta edullisia, kuvanlaadultaan ja käyttömukavuudeltaan parempia vaihtoehtoja. Sen sijaan vedenalaiskuvauksessa ja kovissa olosuhteissa AW1 puolustaa paikkaansa. Vertailuun valitut Canonin ja Olympuksen kamerat ovat edullisia kompaktikameroita, ja niiden arvosana on määräytynyt sitä taustaa vasten. Ne ovat lähimmät kilpailijat, mutta itse asiassa objektiivin vaihtomahdollisuudella varustettu Nikon 1 AW1 on tällä hetkellä ainoa laatuaan.

Conclusion

Oli nerokas idea ottaa vesitiivis kamera Nikon 1 -sarjaan. Kun järjestelmään saadaan vesitiivis laajakulma ja makro, Nikon jättää vesitiiviit kompaktikamerat taakseen. Toivoisimme myös kehittyneempää kamerarunkoa, jossa on mahdollisuus käyttää erillistä salamaa ja jota olisi helpompi käyttää. Jos tarvitsee vettä kestävän kameran purjehdus- ja hiihtoretkille, Nikon 1 AW1 on tällä hetkellä paras valinta.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon
Megapikseliä
14,2
Polttovälikerroin/optinen zoom
2,7
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
60
Suurin ISO
6400