Nikon 1 J3

J3 on Nikonin 1-sarjan uusin kameramalli. Se on tilannekuvaajan kamera, jolla voi kuvata 15 kuvaa sekunnissa. Tarkennus kuuluu markkinoiden nopeimpiin. Käyttömukavuus ei ole paras mahdollinen.

tekijä Välineopas #Kamerat #Nikon
8.2

Nikonin 1-sarja on kasvattanut tasaisesti suosiotaan käyttäjien keskuudessa, ja etenkin vuonna 2011 markkinoille tullut malli Nikon J1 on käynyt Euroopassa kaupaksi hyvin. Nikon ei ole jäänyt lepäämään laakereillaan vaan esitteli jo seitsemän kuukauden kuluttua mallin J2, ja nyt on vuorossa jo malli J3. Edeltävään malliin verrattuna uusimman pikselimäärä on kasvanut ja on nyt 10,1 megapikselin asemesta 14,2 megapikseliä. J3 muistuttaa monessa suhteessa ykkössarjan huippumallia V2. Elektronista etsintä siinä ei kuitenkaan ole, ja rungon muotoilukin on erilainen. J3 on tyylikäs kamera etenkin hopeanvärisenä versiona. Muiden 1-sarjan kameroiden tapaan J3:ssa on CX-koon cmos-kuvakenno, jonka rajauskerroin on 2,7.

Nopea sarjakuvaus

Kuvakennon mitat ovat 13,2 x 8,8 mm, joten se on peräti noin neljä kertaa suurempi kuin tavallisten kompaktikameroiden kennot. Vastaavasti Four Thirds -kameroiden kuvakenno on kaksi kertaa suurempi kuin J3:n kenno. Testikameran kuvakennon suhteellinen pienuus näkyy siinä, että sen kuvissa on havaittavissa aavistuksen verran kohinaa jo herkkyydellä ISO 200.
J3 on muiden ykkössarjalaisten tavoin hyvä tilannekuvauskamera. Sillä voi kuvata 15 kuvan sekuntinopeudella 22 kuvan sarjoja, ja sarjakuvauksen yhteydessä voi käyttää myös jatkuvaa tarkennusta. Tämän ansiosta nopeankin liikkeen vaiheet saadaan hyvin talteen.
Kamerassa on niin sanottu hybriditarkennus, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että tarkennuksessa on käytössä kaksi menetelmää eli vaiheentunnistus ja kontrastintunnistus. Tarkennuspisteitä on 135. Käyttäjä voi valita tarkennuspisteen, mutta käytettävän tarkennusmenetelmän valitsee kamera. Vaihetarkennusta käytetään silloin, kun valoa on runsaasti, kun taas niukassa valossa kamera ottaa käyttöön kontrastitarkennuksen.
Tarkennus on päivänvalossa nopea ja toimii asiallisesti myös hämärässä. Kameran suurin kuvausnopeus täydellä tarkkuudella on 60 kuvaa sekunnissa, mutta tällöin ei voi käyttää jatkuvaa tarkennusta. Tilannekuvauksessa hyödyllinen toiminto on niin sanottu valokuvavalitsin, jota käytettäessä kamera ottaa 20 kuvaa ja tallentaa kortille niistä viisi terävintä kuvaa.

Hyvä kontrasti

Kuvanlaatu on yleisesti ottaen hyvä. Värit ovat hillityt, ja Nikonin hyvin toimivan D-lighting-toiminnon ansiosta kontrasti on hyvä kaikissa valaistusolosuhteissa. Kamerapakettiin kuuluva kokoonpainuva normaalizoom piirtää terävästi. Suosittelemme, että kameran kohinanvaimennus kytketään toiminnasta herkkyyksillä ISO 1600 ja ISO 3200, koska kohinanvaimennus huonontaa selvästi terävyyttä ja yksityiskohtien toistoa.
J3:ssa on vähän käyttöpainikkeita, eikä syventyminen valikon salaisuuksiin ole houkuttelevaa. Kyseessä on aivan ilmeisesti kamera, jota ei ole suunniteltu parkkiintuneelle valokuvauksen harrastajalle. Esimerkiksi ohjelmanvalitsinkiekossa ei ole tavanomaisia kuvausohjelmia P, S, A ja M, vaikka ne olisivat siihen kyllä mahtuneet. Jos haluaa käyttää puoli- ja täysautomaattisia kuvausohjelmia, ne täytyy etsiä valikosta, ja sama koskee ISO-herkkyyttä. On vaikea ymmärtää, miksi Nikon, jolla on useiden vuosikymmenten kokemus vaativien ammattilaisten ja harrastajien kameroista, on suunnitellut näin sekavan ja epäloogisen käyttöliittymän.
Kehut Nikon sen sijaan ansaitsee video­kuvauksen ja valokuvauksen saumattomasta yhteistoiminnasta. Kameran Full HD -videotarkkuus on 1920 x 1080 pikseliä ja kuvanopeus 30 kuvaa sekunnissa, ja videokuvausta keskeyttämättä voi ottaa myös valokuvia. Lisäksi kameralla voi kuvata tarkkuudeltaan pienempiä hidastettuja videoita, joiden kuvanopeus on peräti 400 kuvaa sekunnissa. Videokuvan tarkkuus on tällöin 640 x 240 pikseliä.
Nikon on kehittänyt ykkössarjaan melko laajan objektiivivalikoiman, josta löytyy kuvakulmat laajakulmasta teleen. Valikoimassa on myös kaksi kiinteäpolttovälistä objektiivia.

Conclusion

J3 on nopeisiin tilanteisiin sopiva peilitön järjestelmäkamera, jonka kuvausnopeus on 15 kuvaa sekunnissa. Hybriditarkennus käyttää 135 tarkennuspistettä. Kuvanlaatu on asiallinen, värit luonnolliset ja kontrasti hyvä. Käyttömukavuuden kannalta hankalaa on se, että tavallisimmatkin kuvausohjelmat ja toiminnot on valittava valikosta.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon
Megapikseliä
14,2
Polttovälikerroin/optinen zoom
2,7
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
15
Suurin ISO
6400