Nikon 1 v3

Nikonin peilittömien järjestelmäkameroiden uusi huippumalli eroaa merkittävästi sitä edeltävistä V-malleista. Elektronista etsintä ei ole. Kuvakenno ja kuvaprosessorikin ovat uudempaa mallia.

#Kamerat #Nikon
8.2

Nikon 1 -sarjan kamerat ovat sekä tyylikkäitä että laadukkaita, eikä malliston uusi huippumalli V3 ole tässä suhteessa poikkeus. V-sarja on esimerkki myös siitä, että innokkaat harrastajat voivat nähdä tuotteessa sellaisia mahdollisuuksia, joita valmistaja ei ole tullut ajatelleeksikaan. Kameraan on nimittäin saatavana noin 250 euron hintainen FT-1-sovitin, jonka avulla kameraan voi kiinnittää Nikonin pelikameroiden objektiiveja. Koska polttovälikerroin on 2,7, vastaa edullinen teleobjektiivi AF-S 70-300 kuvakulmaltaan 189–810 millimetriä. Kun kameran mekaaninen suljin kytketään toiminnasta, kamera laukeaa aivan äänettömästi. V-sarja onkin näistä syistä lintukuvaajien suosiossa.

Kameran hyviin puoliin kuuluu myös sen näyttö. Se kallistuu ylös ja alas, ja kameran voi laukaista huomaamattomasti osoittamalla näytössä sitä kohtaa, johon kameran tulisi tarkentua. Kameraa voi myös kauko-ohjata wi-fi-lähiverkkoyhteyden kautta. V3 on Nikon 1 -sarjan kolmas huippumalli, ja se eroaa kahdesta edeltäjästään huomattavasti. Kuvaamisen kannalta merkittävin ero on se, että elektroninen etsin on nyt erikseen hankittava lisävaruste. Kuvanmuodostuselektroniikka on uusi. Cmos-kennossa on 18,2 megapikseliä, ja kuvaprosessori on sama kuin ammattitason D4S-kamerassa. Kennon edessä ei ole alipäästösuodinta, niin kuin ei ollut edeltäjässäkään, ja tämä parantaa ainakin periaatteessa yksityiskohtien toistoa.
Käytännössä kuvanlaatu on hyvä. Yksityiskohtien toisto ei kuitenkaan ole parantunut niin paljon kuin alipäästösuotimettomalta 18,2 megapikselin kennolta olisi voinut toivoa, mutta valotusautomatiikka toimii luotettavasti ja värintoisto on hyvä.

Kohina hyvin hallinnassa

Kohinamittausten tulokset ovat hyvät kameralle, jonka kennon koko on vain 13,2 x 8,8 mm. Kohinanvaimennus huonontaa vain pienimpiä yksityiskohtia. Kahdella suurimmalla herkkyydellä on valittavana erityinen kohinaa vaimentava vaihtoehto, esim. 6400 (kohinan väh.), jolloin kamera ottaa neljä kuvaa ja yhdistää ne yhdeksi kuvaksi samalla kohinaa vähentäen. Kamerassa on myös Nikonin hyvin toimiva kontrastinhallinta. Ohjelmanvalitsimessa on kaikki tarvittavat automatiikkavaihtoehdot.

Kameraa myydään myös pakettina uuden, kiinteällä objektiivinsuojuksella varustetun 10–30-millisen kanssa. Polttoväli vastaa kinokoon 27–81 milliä. Objektiivin terävyys on asiallinen, ja lyhin tarkennusetäisyys on 20 cm.
Nopea tarkennus perustuu kennossa olevaan vaiheentunnistukseen. Oman salaman kantama on viisi metriä. Se on sivussa kameran keskilinjalta ja aiheuttaa varjoja sekä pysty- että vaakakuviin.

Kuvausergonomia on erinomainen. Näyttöä voi kääntää sekä ylös että alas, vaikkakaan se ei käänny osoittamaan suoraan eteen, mikä olisi hyödyllistä omakuvissa. Kahdesta ohjelmoitavasta painikkeesta ylempi toimii yhdessä säätökiekon kanssa, joten esimerkiksi herkkyyden valinta sujuu näppärästi. Se että käyttömukavuuden arvosana ei ole suurempi, johtuu valikosta, jossa keskeiset kuvaustoiminnot ovat epäloogisesti eri alivalikoissa.

Etsin on lisävaruste

Elektronisen etsimen puuttuminen on selvä huononnus. Näytön luettavuus aurinkoisella säällä ei ole riittävän hyvä. Lisävarusteena saatava elektroninen etsin DF-N1000 maksaa erikseen ostettuna yli 350 euroa. Kaikkien kilpailijoiden huippumalleissa on oma sisäinen etsin.
Toinen miinus tulee siitä, että kameran päällä olevan varusteluistin ja pohjassa olevan käsikahvan kontakteja suojaavat irtokannet, jotka joutuvat helposti hukkateille.
Fujifilm, Olympus, Panasonic ja Sony valmistavat peilittömiä järjestelmäkameroita, joissa on parempi yksityiskohtien toisto kuin Nikon 1 V3:ssa. Tämän kameran kuvanlaatu on kuitenkin selvästi parempi kuin erilaisissa superzoom-kompakteissa. Se on myös pienempi, ja koska sen sarjakuvausnopeus on suuri, se sopii hyvin nopeiden tilanteiden kameraksi.

Arvio

Nikon 1 V3 on vaativan harrastajan tyylikäs laatukamera. Valitettavasti elektroninen etsin on jätetty pois. Sitä olisi tarvittu, koska näytön kuvaa on vaikea nähdä kirkkaalla ilmalla. Kohina on hyvin hallinnassa, valotusautomatiikka toimii luotettavasti ja värintoisto on hyvä. Kuvaus­ergonomia on mainio, ja kamera sopii hyvin nopeisiin tilanteisiin. Valikkorakenne voisi olla selkeämpikin.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon
Megapikseliä
18,2
Polttovälikerroin/optinen zoom
2,7
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
60,0
Suurin ISO
12 800