Nikon D3300

D3300 tarjoaa 24 megapikselin tarkkuuden erittäin edulliseen hintaan. Yksityiskohtien toistoltaan kamera ei häpeä kalliimpien mallien rinnalla. Merkittävin etu ei kuitenkaan ole itse kamerassa.

tekijä Välineopas #Kamerat #Nikon
8.9

Mallin D3200 julkistuksesta on kulunut vain vuosi, ja sen seuraaja D3300 on jo kauppojen hyllyillä. Ensi silmäyksellä nämä kaksi kameramallia näyttävät melkein samanlaisilta, mutta tarkempi perehtyminen osoittaa pian, että uudessa mallissa on koko joukko parannuksia. D3300:n suurin sarjakuvausnopeus on viisi kuvaa sekunnissa, sen video-ominaisuuksia on parannettu ja ISO-herkkyysaluetta laajennettu. Otekahvakin on isompi, ja sen ansiosta kuvausote on yllättävän hyvä, vaikka kamera sinänsä on pienikokoinen. Parannus on myös kameraan tarjolla oleva pakettiobjektiivi. Se on kokoonpainuva, ja kuljetusasennossa objektiivi on kolmanneksen lyhempi kuin käyttöasennossa. Kuvanlaadun kannalta merkittävä parannus on se, että kameran kennon edessä ei ole alipäästösuodinta. Tämä on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Edeltävän D3200-mallin kennon pikselimäärä on sama, mutta sen kuvien yksityiskohdat ovat pehmeitä niin jpeg- kuin raakakuvissakin. Kun kameroiden kuvanlaatua verrattiin rinnakkain, D3300:n yksityiskohtien toisto oli erinomainen herkkyyksillä ISO 100–1600. Hyvään yksityiskohtien toistoon vaikuttaa myös uusi terävästi piirtävä pakettiobjektiivi, jonka terävyys on hyvä laidasta laitaan aukolle F16 asti. Laajakulmaisimmalla polttovälillä objektiivi vääristää jonkin verran, mutta sen sijaan vinjetointia ei esiinny, ei myöskään väripoikkeamaa.

Opettavaista opastusta

D3300:ssa on samanlainen opastila kuin edeltävässä D3200:ssa. Se antaa vasta-alkajalle selkeästi esitettyjä neuvoja niin kuvauksessa kuin kuvien muokkauksessakin. Mikään muu merkki ei ole toteuttanut vastaavaa yhtä hyvin. Kameran kolmituumainen näyttö sen sijaan kuuluu kameran vähemmän hyviin puoliin, sillä se ei ole sen paremmin kääntyvä kuin kosketusnäyttökään. Kirkkaassa auringonpaisteessa sen kuva on liian tumma. Näytön takia kuvaaja luulee usein, että kamera on alivalottanut kuvan, vaikka näin ei olekaan. Sen sijaan kameran käyttäjä oppii pian arvostamaan uutta i-nappia, jota painamalla pääse helposti muuttamaan keskeisiä asetuksia, kuten ISO-herkkyyttä, tarkennustilaa ja valkotasapainoa. Näin halvan kameran ostaja saa tyytyä muoviseen runkoon, joka ei vaikuta yhtä vankkatekoiselta kuin kalliimmissa malleissa. Kameran päällä ei myöskään ole tietonäyttöä, josta voisi tarkistaa esimerkiksi valotuksen säädöt. Erityisen harmillista on mielestämme se, että näyttöä etsimenä käytettäessä ei ole mahdollista saada näyttöön tosiaikaista histogrammia, koska siitä olisi suuri apu valotusta säädettäessä.


Videokuvan laatu on parantunut merkittävästi malliin D3200 verrattuna. Kameralla voidaan kuvata Full HD -laatuista videota 60 kuvan sekuntinopeudella. Ääni on stereo, ja kameraan voi myös liittää mikrofonin. Automaattitarkennus on käytettävissä myös videokuvauksen aikana. Vähemmän miellyttävää on se, että tarkennusmoottorin ääni kuuluu videon ääniraidalla. Valokuvauksessa tarkennus toimii asiallisesti, ja käytössä on 11 tarkennuspistettä. Pari tarkennuspistettä olisi kyllä saanut olla vähän kauempana kuvan keskustasta.

Vanhentunut wi-fi-ratkaisu

D3300:n kuvanlaatu on pääosin hyvä. Kuvatiedostojen koko on noin 13 megatavua, kuvat ovat teräviä ja yksityiskohdat ja pintarakenteet toistuvat hyvin herkkyyteen ISO 3200 asti. Värit ovat, kuten usein Nikoneissa, aavistuksen verran sinertäviä, mutta sävyt ovat hyvät ja välisävyjä on runsaasti. Suuri pikselimäärä tarkoittaa sitä, että kohinaa näkyy jo herkkyydellä ISO 1600, mutta häiritsevää se on vasta herkkyydellä ISO 6400. Kohinanvaimennus on hillittyä, mikä on hyvä ratkaisu, sillä yksityiskohdat toistuvat erinomaisesti herkkyyteen ISO 1600 asti.


Kamerassa ei valitettavasti ole gps-paikanninta, ja jos kuvaaja haluaa siirtää kuvat langattomasti tietokoneeseen, pitää hankkia noin 60 euroa maksava WU-1A-sovitin. Tämä on vanhanaikainen ratkaisu, jonka Sony, Panasonic ja Samsung ovat jättäneet jo taakseen.

Conclusion

D3300 on aloittelijalle sopiva järjestelmäkamera, jonka suuri tarkkuus takaa hyvän yksityiskohtien toiston ja terävät kuvat. Värit ovat luonnolliset. Näyttö on auringonpaisteessa liian tumma. Ei gps-paikanninta. Langaton verkkoyhteys vaatii erillisen sovittimen. Kamerasta saa hyvän kuvausotteen. Kokoonpainuva pakettiobjektiivi ei vie paljon tilaa, ja D3300 onkin myös hyvä matkakamera.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon
Megapikseliä
24,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
5,0
Suurin ISO
25 600