Olympus OM-D E-M10

E-M10 on pieni ja tyylikäs kamera, jota on miellyttävä käyttää. Sen kuvanlaatu on oikein hyvä. Kannattaa valita paketti, jossa on EZ-objektiivi.

#Kamerat #Olympus
8.8

E-M10:n tuotekuvasta saa sen vaikutelman, että kyseessä on isokokoinen kamera, mutta käytännössä kamera on huomattavasti pienempi kuin mitä kuva antaa uskoa. Pieneen runkoon on saatu mahtumaan kolmen tuuman näyttö, joka kääntyy pystysuoraan ylös ja 45 astetta alas. Näyttö on kosketusherkkä, ja koskettamalla voi muuttaa kameran säätöjä, ottaa kuvan ja selata kuvia. Kameran päällä on kolme pyöritettävää valitsinta, joilla valitaan kuvausohjelma, valotusaika, aukko ja valotuksenkorjaus. Niiden, hyvän valikon ja ohjelmoitavan toimintopainikkeen ansiosta kameraa on helppo käyttää. Elektroninen etsin on kookas ja kirkas ja valotusautomatiikka toimii luotettavasti. Värintoisto on yleensä hyvä, mutta kun käytetään värien voimistamiseksi kameran Vivid-asetusta, väreihin tulee helposti hiven kellahtavuutta. Tämä saa pilvisellä säällä otetut kuvat näyttämään hiukan paremmilta, mutta auringonpaisteessa keltaista saattaa olla liikaa. Tällöin voi tietysti palata nopeasti vakioasetukseen. Kohina on hyvin hallinnassa, ja yksityiskohtien toisto on hyvä suurillakin herkkyyksillä. Tässä suhteessa kuvanlaatu kestää vertailun isommalla APS-C-kennolla varustettujen kameroiden kanssa. Pienempi kenno ei kuitenkaan toista yksityiskohtia aivan niin hyvin kuin Nikon D5300. Kameran ohjelmisto korjaa optiset virheet, kuten vinjetoinnin ja vääristymän. Tässäkin yhteydessä kannattaa mainita Olympuksen hyvät tehostesuotimet, joilla voi parannella muuten mielenkiinnottomaksi jäävää kuvaa. Yleensä tällainen käsittely on viisainta tehdä kuvankäsittelyssä, mutta Olympuksessa näitä tehosteita kannattaa kokeilla jo kamerassa.

Ota uusin objektiivi

Testissä oli Olympuksen vanhempi 14–42-millinen, joka vastaa kuvakulmaltaan kinokoon polttovälialuetta 28–84 mm. Kameraa myydään Suomessa kahtena pakettina, joiden 14–42 mm:n objektiivit ovat uudempaa mallia. Toisen objektiivi on 14–42 mm 1:3,5–5,6 II R. Paketti maksaa noin 700 euroa. Toisen paketin objektiivi on uusi ED 14–42 mm 1:3,5–5,6 EZ. Kun toisen pituus on kuljetusasennossa 4,7 cm, EZ-version pituus on vain 2,3 cm. Siinä on myös moottorizoom. Se sopii tähän pieneen ja tyylikkääseen kameraan paremmin ja lisäksi se on optisesti hyvä ja teräväpiirtoinen. Tämä noin 800 euron hintainen paketti on siten suositeltavampi vaihtoehto.

Arvio

E-M10 on pieni ja tyylikäs kamera, jota on miellyttävä käyttää. Sen kuvanlaatu on oikein hyvä. Kannattaa valita paketti, jossa on EZ-objektiivi.

Ominaisuudet

Merkki
Olympus
Megapikseliä
15,9
Polttovälikerroin/optinen zoom
2,0
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
8,0
Suurin ISO
25 600