Panasonic Lumix DMC-GF6

GF6:ssa on markkinoiden paras verkkotoiminto ja mahdollisuus poistaa kuvasta häiritseviä kohteita. Mutta riittävätkö ominaisuudet monipuolisia käsisäätöjä arvostavalle harrastajalle?

tekijä Välineopas #Kamerat #Panasonic
8.6

Samsungin tapaan myös Panasonic on ottanut käyttöön niin sanotun NFC-tekniikan. Lyhenne tulee englanninkielisistä sanoista Near Field Communication. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että kamera ja älypuhelin muodostavat keskenään yhteyden, kun ne ovat lähellä toisiaan. Yhteyden muodostukseen käytetään Panasonicin Image-app-puhelinsovellusta, joka toimii varsin hyvin Android-puhelimen kanssa. Pari kertaa yhteys kuitenkin katkesi, jonka jälkeen toimenpide täytyi toistaa. Applen iPhonen käyttäjillä ei toistaiseksi ole vastaavaa mahdollisuutta, koska iPhone ei tue NFC-tekniikkaa, mutta kuvien siirtoa varten voi sen sijaan luoda wi-fi-verkkoyhteyden tavanomaisella tavalla. Sekä Android- että iOS-puhelinta voi käyttää kauko-ohjaimena, jonka avulla voi säätää esimerkiksi valotusta ja zoomausta.

Parempi näyttö

GF6 asettuu Panasonicin mallistossa mallien GX1 ja GF5 väliin. Sen kuvakenno on sama kuin mallissa GX1, ja kameran uusi kontrastitarkennus toimii nopeasti ja tarkasti, joskaan se ei ole yhtä nopea kuin peilikameroissa käytetty vaihetarkennus. Pienikokoinen GF6 on käyttömukavuudeltaan erinomainen. Sen retrohenkinen muotoilukin on ilo silmälle.
Käyttäjän kannalta tärkeä uudistus on kameran hyvä näyttö, jonka tarkkuus on peräti 1 040 000 pistettä. Tämän ansiosta näytön kuva on terävä kaikenlaisissa valaistuksissa, etenkin kun Panasonic on onnistunut vaimentamaan näytön sisäisiä heijastuksia poistamalla ilmakerroksen näytön suojalasin ja varsinaisen näyttöelementin välistä. Näytön voi kääntää ylös ja alas, ja tästä ominaisuudesta on iloa esimerkiksi silloin, kun kuvaaja haluaa mennä mukaan ryhmäkuvaan. Näyttö on kosketusnäyttö, ja sen avulla voi myös tarkentaa tarkennuskohtaa osoittamalla. GF6:ssa on myös zoomauskytkin, jonka tarve saattaa aluksi ihmetyttää, sillä kameran mukana tulevassa objektiivissa – 14–42 mm F3,5–5,6 II – ei ole zoomausmoottoria. Panasonicin objektiivivalikoimassa on kuitenkin useita sisäisellä zoomausmoottorilla varustettuja objektiiveja, joten zoomauskytkin on sikäli tarpeellinen ominaisuus. Ja silloin kun zoomauskytkintä ei tarvita sen alkuperäiseen tarkoitukseen, sen avulla pääsee säätämään valotuksenkorjausta. Tätä ominaisuutta oppii pian arvostamaan.

Sävykäs värintoisto

GF6:lla voidaan myös muokata kuvia tavallista monipuolisemmin. Sillä voidaan nimittäin poistaa kuvasta pieniä häiritseviä kohteita piiloon kätevästi maalaamalla. Kuvaajan käytettävissä on kaikkiaan 19 tehostesuodinta, joista etenkin erästä negatiivin erikoiskehitystapaa jäljittelevä Bleach Bypass luo mielenkiintoisen, esimerkiksi muotilehtien kuvissa käytetyn vaikutelman. Kamerassa on hyvä sisäinen salama, jonka kantavuus on 6,3 metriä. Varusteluistia ei sen sijaan ole, joten kameraan ei voi kiinnittää sen paremmin salamalaitetta kuin erillistä etsintäkään. Aktiivikuvaajan kannalta tärkeä ominaisuus on mahdollisuus kuvata raakakuvia.
Kameran kuvanlaatu on kokonaisuutena ottaen erinomainen. Panasonic on vihdoinkin saanut kohinaongelmat hallintaan, ja GF6:ssa kohinasta alkaa olla merkittävää haittaa vasta herkkyydestä ISO 6400 alkaen. Kameran värintoisto on erittäin sävykästä, ja myös värikylläisyyttä on kuvissa riittävästi. Sen sijaan kontrastia on hieman liikaa, ja ajoittain kameralla oli taipumusta hienoiseen alivalotukseen.
Videokuvan laatu on erinomainen, ja valittavanan ovat videoformaatit avchd ja MP4, joista ensiksi mainittu vie vähemmän tilaa muistikortilla. Kamerassa on runsaasti täysautomaattisia toimintoja, ja aktiivikuvaajaa ilahduttaa se, että käyttökytkimiä on runsaasti. Moniin painikkeisiin voi lisäksi ohjelmoida haluamansa toiminnon. Valmistaja lupaa, että yhdellä akun latauksella saa 340 kuvaa, mikä osoittautui käytännössä hieman liian optimistiseksi lukemaksi. Testissä ei nimittäin kertaakaan päästy yli 300 kuvan, ennen kuin akku piti laittaa laturiin.

Conclusion

GF6:ssa on kätevä wi-fi-verkkotoiminto, jonka avulla kuvat saa helposti älypuhelimeen. Tehostesuotimet ja retusointitoiminto mahdollistavat käyttövalmiiden kuvien tekemisen ilman kuvankäsittelyohjelmaakin. Aktiivinen harrastaja arvostaa hyvää kuvanlaatua, monipuolisia käsisäätöjä ja käsiteltävyyttä, mutta kaipaa varusteluistia, johon voisi kiinnittää salamalaitteen taikka etsimen.

Ominaisuudet

Merkki
Panasonic
Megapikseliä
16
Polttovälikerroin/optinen zoom
2x
LCD-näyttö
2,3
Kuvaa/sekunti
4,2
Suurin ISO
25600