Panasonic LUMIX DMC-GM1

Panasonicin uusi, ultrakompakti kameramallisto kosiskelee harrastelijoita. GM1 mahtuu takin taskuun. Siinä on hyvä pakettiobjektiivi ja paljon muutakin ilahduttavaa.

#Kamerat #Panasonic
8.6

Panasonicin G-mallistosta on pikkuhiljaa tullut peilittömien järkkärien edistyksellisin. G-mallisto on tähän mennessä jakautunut kahteen osaan, GX-mallistoon, joka on varsinainen harrastajamallisto, sekä GF-mallistoon, joka on suunnattu lähinnä ensi kertaa peilittömään järkkäriin tarttuville, ja jonka kuvanlaatu on paljon parempi kuin pienissä taskukameroissa.

Panasonic ottaa Lumix DMC-GM1:n myötä uuden ja yllättävän askelen. GM1 on ensinnäkin vain 204 gramman ottelupainollaan markkinoiden pienin Micro Four Thirds -kennoinen kamera. Lisäksi kamera on täynnä käsisäätöjä, mikä epäilemättä vetoaa valokuvauksen harrastajiin. Sitä voidaan käyttää paitsi automaattisesti, myös puoliautomaattisena ja kokonaan käsisäätöisenä. Siinä on 23 automaattitarkennuspistettä ja luonnollisesti mahdollisuus tallentaa raakakuvia. Uusi automaattitarkennustoiminto nimeltä Low-Light AF tarkoittaa, että tarkentaminen onnistuu peräti valotusarvolla miinus neljä, joka vastaa kuun valoa. Meidän mielestämme kameran tarkennus toimi hämärässä todella hämmästyttävän hyvin.

Uudenlainen suljin

GM1:ssä ei ole etsintä eikä salamakenkää, joten siinä ei voida käyttää edes erillistä sähköistä etsintä. Sitä vastoin siinä on uudenlainen suljin, joka on sekä mekaaninen että sähköinen. Se on mekaaninen aina 1/500 sekuntiin saakka, mistä eteenpäin hoitaa sähköinen suljin valotuksen aina 1/16 000 sekuntiin. Vain 1/16 000 sekunnin valotusaika on GM1:lle suuri etu, koska nyt kuvaaja voi kuvata kirkkaassa päivänvalossa erittäin valovoimaisen objektiivin täydellä aukolla, esimerkiksi aukolla F1,4, ja tämä suljinaika pysäyttää nopeimmankin liikkeen. Peilikameroiden lyhin valotusaika on nykyään 1/8000 sekunti, joten GM1 tekee tässä vaikuttavalla tavalla uudet pohjat.

Käyttömukavuus ei kameran pienen koon vuoksi ole aivan kärkiluokkaa, eikä se siten asetu parhaalla mahdollisella tavalla aikuisen miehen käsiin. Sen vuoksi kannattaa hakkia lisävarusteena saatava käsikahva DMW-HGE1. Se kiinnitetään kameran jalustakierteeseen, ja sen avulla saa lapiokouraisempikin kuvaaja paremman otteen. Myös yksi säätökiekko lisää olisi käyttömukavuuden kannalta hyväksi, kun kameraa käytetään käsisäätöisenä. Valotusaika ja aukko on nimittäin silloin säädettävä kosketusnäytöltä, ja se on meidän makuumme aivan turhan työläs tapa. GM1:ssa on erinomainen laajasävyohjelma, intervallikuvaus sekä wi-fi. Kameraa voidaan hallita älypuhelimella Panasonicin Image app -sovelluksen avulla. Kamera ei kuitenkaan tue NFC-tunnistusta, joten puhelin ja kamera on kytkettävä langattomaan verkkoon käsipelissä.

Kauniit, hyvät värit

Suhteellisen suuri kuvakenno sekä maltilliset 16 megapikseliä merkitsevät yhdessä, että kuvakohina pysyy hyvin kurissa aina herkkyydelle ISO 3200 saakka, ja värikohina alkaa näkyä vasta ISO12 800:n kohdalla. Yksityiskohtien toisto on parempi kameroilla, joissa samaten on APS-C-kenno mutta suurempi resoluutio. Värintoisto sen sijaan on hyvä. Värit ovat lämpimät ja kylläiset uhraamatta kuitenkaan viileitä, sinisiä sävyjä. Kamera saattaa alivalottaa hiukan, kun kuvissa on paljon varjoalueita, mutta vastavalokuvissa se sensijaan pärjää odottamattoman hyvin. Äskettäin kehitetty pakettiobjektiivi 12-32 mm F3.5-5.6 piirtää tarkasti, mutta kuvaaja voi luonnollisesti käyttää muitakin G-sarjan objektiiveja. Mielestämme pakettiobjektiivi on kuitenkin paras vaihtoehto, koska G-sarjan suuremmat objektiivit tuntuvat pienessä kameranrungossa helposti liian kömpelöiltä.

Panasonicin suunnittelijat ovat onnistuneet jostakin löytämään tilaa pikkusalamalle, jonka ohjeluku on kuitenkin vaatimattomasti vain neljä. Siitä on siis hyötyä lähinnä täytesalamana. Kameralla tehdyt video-otokset ovat varsin hyviä. Tallennusmuodoksi voidaan valita AVCHD tai enemmän tilaa vievä mpeg-4. Kameran akku on kuitenkin pettymys, koska sen kesto on yhdellä latauksella vain 220 kuvaa.

Arvio

GM1 on yksi pienimmistä peilittömistä järkkäreistä ja samalla yksi söpöimmistä. Käyttömukavuus suurissa käsissä kärsii pienestä koosta, mutta veitsenterävä kosketusnäyttö on hyvä käyttää. Resoluutio ei ole aivan kilpailijoiden tasolla, ja kaipasimme lisää säätökiekkoja ja salamakenkää. Panasonic Lumix GM1:tä kannattaa kuitenkin harkita, jos kameran on oltava pieni ja hyvälaatuinen.

Ominaisuudet

Merkki
Panasonic
Megapikseliä
16,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
2
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
5,0
Suurin ISO
25 600