Panasonic Lumix DMC-TZ70

Panasonicin uutuusmalli on kätevä reissukamera, joka vie ajatukset analogisen filmikuvauksen aikoihin mutta tarjoaa silti tuoreinta tekniikkaa.

#Kamerat #Panasonic
8.3

Se on pieni, mutta sen tehokas 30-kertainen zoom riittää matkakohteen taltioimiseen. Kameran valttikortti on kuitenkin objektiivin ympärillä. Objektiiviin on kiinnitetty erinomainen säätörengas, jolla voi valita hetkessä suljinajan tai aukon. Samalla renkaalla voi myös tarkentaa käsin. Apuna on myös toiminto Focus Peaking, joka suurentaa tarkennettavan kohteen näytölle, jolloin sen terävyyden voi varmistaa omin silmin. Näyttö ei ole kosketusherkkä, eikä sitä voi kääntää. Se on kuitenkin tarkka ja näyttää valotuksen täsmällisesti. Pienikokoiseen runkoon on saatu mahtumaan perinteinen sähköinen etsin, jota käytettiin testattaessa ahkerasti. Etsinkuva on yksityiskohtainen, ja siitä on paljon hyötyä varsinkin auringon paistaessa kirkkaasti.
Kamerassa on myös langaton verkkokortti, ja kuvia saa siirrettyä älykännykkään hetkessä NFC-tekniikalla. Kännykkää voi käyttää sovelluksella myös kameran etälaukaisimena.
Kuvanlaatu on hyvä, sillä värit ovat luonnollisia ja kylläisiä. Varjot saattavat tosin tummua liikaa. ISO-alue ulottuu 80:stä 6400:aan, mutta kameran 12,1 megapikselin tarkkuus yhdistettynä vain 6,17 x 4,55 millin kokoiseen kennoon jättää yksityiskohtien toistoon toivomisen varaa. Kohinanvaimennus puree liiankin näkyvästi ISO-arvosta 800 alkaen.

Säätökiekko kameran takana on pieni, mutta kaksi FN-painiketta voi säätää kätevästi niin, että niillä pääsee suoraan käsiksi vaikkapa ISO-arvoon tai valkotasapainoon. TZ70 on suunniteltu matkakameraksi, mikä näkyy intervallikuvauksen kaltaisissa toiminnoissa, sillä vaikkapa auringonlaskusta saa taltioitua näyttävän videoleikkeen. Kameran objektiivissa komeilee Leican nimi, mutta sen vaatimaton valovoima F3,3–6,4 pakottaa usein suurentamaan ISO-arvoa, mikä heikentää kuvien yksityiskohtaisuutta.
Videota voi kuvata täytenä teräväpiirtona 30 kuvan sekuntivauhtia, ja sekä kuvan- että äänenlaatu päihittää monet kilpailijat. Toimintakuvien ottaminen onnistuu sekin, sillä kameralla voidaan kuvata kymmenen kuvaa sekunnissa täydellä tarkkuudella ja kiinteällä tarkennuksella, kun taas jatkuvalla tarkennuksella ylletään kuuden kuvan sekuntivauhtiin. Muutoin mainiossa reissukamerassa saisi olla myös gps-vastaanotin.

Arvio

Objektiivin edessä oleva säätörengas on oivallinen apu, kun himmennin­aukkoa, suljinaikaa tai tarkennusta halutaan säätää nopeasti käsin.
Rakeisuus ärsyttää, mutta liian voimakas kohinanvaimennus häiritsee myös tekemällä kuvista epätarkkoja. Vaimennus häiritsee ISO 800:sta alkaen.

Ominaisuudet

Merkki
Panasonic
Megapikseliä
12
Polttovälikerroin/optinen zoom
30
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
10
Suurin ISO
6400