Pentax K-S1

K-S1 on epätyypillinen järjestelmäkamera, jonka värilliset valodiodit vilkkuvat kuvattaessa tiuhaan. Optinen etsin ja suuri resoluutio panevat kilpailijoiden kinttuihin vipinää.

#Kamerat #Pentax
7.3

Jos K-S1 olisi suurperheen lapsi, se olisi äänekäs pikkuveli, joka ei salli huomionosoituksia kellekään muulle. Pentax K-S1 on järjestelmäkamera, joka on tarkoitettu aloittelevalle kuvaajalle. Yllättävää on, ettei se ole roiskesuojattu, kuten useimmat Pentax-kamerat. K-S1 käy vastavirtaan sitä retroilua, jota varsinkin Fujifilm ja Olympus harjoittavat uutterasti. Kameran muotoilu on kulmikkuudessaan ja neliskanttisuudessaan pikemminkin futuristinen. Sitä valmistetaan peräti 12 eri värivaihtoehtona. Muotoilu merkitsee niin selviä ja syviä linjoja, ettei kamerasta saa erityisen hyvää otetta. Sormien ote on liian syvä, ikään kuin kamera ei olisi tarpeeksi korkea, jotta pikkusormen saisi sitä tukemaan. Missä muut kamerat pyrkivät olemaan huomaamattomia, tekee K-S1läsnäolostaan shown. Monet vilkkuvat diodit nimittäin kertovat kaikille lähellä oleville, mitä kamera on tekemässä. Kun laukaisin hehkuu vihreänä, on kuvaaja ottamassa valokuvia, ja jos se on punainen, ollaan tallentamassa videota. Kun kasvontunnistus on päällä, vilkkuu käsikahvassa niin monta vihreätä diodia, kuin on kasvoja joihin kamera on tarkentanut. Vilkkuvalot ovat teoriassa hauskoja, mutta käytännössä ne tuntuvat päällekäyviltä. On käytännössä täysin mahdotonta kuvata K-S1:llä huomaamattomasti. Esimerkiksi katukuvaus ei siis luonnistu sillä lainkaan. Tilannetta ei lainkaan paranna se, että pakettiobjektiivin tarkennusmoottori huutaa tarkennettaessa kuin hullu ampiainen. Kohtuuden nimessä on kuitenkin todettava saman tien, että tarkennus reagoi nopeasti ja tarkasti, joten äänekkyyden vastapainona on erinomainen suorituskyky.

Hyvä etsin

K-S1:ssä on 11 tarkennuspistettä, joista yhdeksän on ristikkäistyyppisiä. Harmi että ne valitaan neljällä kameran takana olevalla hyvin pienellä siirtämispanikkeella. Se tarkoittaa, että nakkisorminen mies vain käyttää mielummin kaikkia tarkennuspisteitä kuin lähtee valikoimaan niistä yhtä. Optinen etsin on erinomainen ja terävämpi kuin tässä kameraluokassa yleensä. Näyttö on kolmituumainen ja sen tarkkuus on 921 000 pikseliä. Se ei ole kääntyvä eikä kosketusnäyttö, ja vaikka se selviääkin työstään kunnialla, saa kuvaaja eniten irti kamerasta käyttäessään sen sijaan etsintä. K-S1:n 20,1 megapikselin APS-C -kenno on suunniteltu uudelleen. Suurella resoluutiolla syntyy hyviä kuvia aina herkkyyteen ISO 1600 saakka. Lievä kuvakohina ilmestyy näkyviin ISO 3200:n herkkyydellä. Sen jälkeen alkaa kohinanvaimennus vaikuttaa, ja kuvista tulee pehmeitä ja hiukan epätarkkoja herkkyyksillä ISO 6400–51 200. Raakakuvista voidaan kaivaa hienoja yksityiskohtia vielä ISO 3200:lla, koska silloin rakeiden varjot eivät peity värikohinaan.

Suurin sarjakuvausnopeus on 5,4 kuvaa sekunnissa. Silloin voidaan kuvata korkeintaan 20 jpg- kuvaa tai viisi raakatiedostoa sarjaan, joten puskurin koko ei tee vaikutusta. Video tallennetaan Full HD:nä 1920 x 1080 pikselin tarkkuudella 30 kuvaa sekunnissa, mutta videon kuva nykii jonkin verran. K-S1:ssä ei ole wi-fiä eikä gps:ää. Kameraa voidaan kuitenkin hallita älypuhelimelta Pentax FLU-SDHC -kortin avulla.

Terävää jälkeä

Lähemmin tarkasteltuna löytyy kuvanlaadusta ilon aiheita. Värit ovat luonnolliset, kontrasti on hyvä ja myös terävyys on hyvä reunasta reunaan. Suuri resoluutio sekä alipäästösuotimen puuttuminen eivät kuitenkaan näy yksityiskohtien paranemisena kuten pitäisi. Siinä Canon ja Nikon selviävät Pentaxia paremmin.

Kamera maksaa pakettiobjektiivin kanssa 700 euroa, mikä on noin 150 euroa enemmän kuin esimerkiksi Canon EOS 100D ja Nikon D3300. Pentax K-S1:n hinta asettunee myös noin 100 euroa Pentax K-50:n yläpuolelle. K-50:n resoluutio tosin on alhaisempi, 16,1 megapikseliä, mutta se on sääsuojattu. Niin tai näin, Pentax K-S1 on vaikean tehtävän edessä. Ostaja joko haluaa leiskuvia väriledejä tai sitten ei. Kilpailijat nimittäin tarjoavat ainakin parempaa kuvanlaatua halvempaan hintaan.

Arvio

K-S1 poikkeaa jyrkästi Pentaxin aiemmista järjestelmäkameroista. Se ei ole säänkestävä, sitä tehdään 12:n värisenä, ja iso nivaska valodiodeja pitää huolen siitä, että kamera välkkyy kuvattaessa kuin joulukuusi. Se tuntuu liioittelevalta. Kameran kuvanlaatu on kuitenkin hyvä. Värit ovat todenmukaiset ja kontrasti ja yksityiskohtien toisto hyvää. Myös Pentaxin etsintä on ilo käyttää.

Ominaisuudet

Merkki
Pentax
Megapikseliä
20,1
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5x
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
5,4
Suurin ISO
51 200