Pentax K-S2

Pentax on palannut kilpakentälle vahvempana kuin ennen. Valmistajan uusin järjestelmäkamera on luotettava ja tarjoaa monia hienoja toimintoja.

#Kamerat #Pentax
8.5

Kamera on sisältä samanlainen kuin edeltäjänsä K-S1, joka onneksi vedettiin markkinoilta vain puoli vuotta esittelyn jälkeen. K-S1 siirtyi epäonnistuneiden kokeilujen museoon Pentax K-01:n seuraan. K-S2 on selvästi näitä kahta parempi. Etupuolelta on poistettu vilkkuvat diodivalot, joiden takia K-S1:llä oli mahdotonta kuvata huomaamatta. Sen sijaan K-S2:ssa on pöly- ja sääsuojattu runko. Täysin ei valoista ole luovuttu. Laukaisimen ympärillä loistaa vihreä valo, kun kuvataan valokuvia, ja punainen valo videoitaessa. Wi-fi-painike on valaistu, kun sitä käytetään laukaisuun, ja kun kamera käynnistetään, OK-painike näyttää sinistä.
Kamerassa on kääntyvä näyttö sekä sisäinen wi-fi-verkkoyhteys ja NFC-lähikenttäyhteys. Säätörenkaiden ja painikkeiden sijoittelu on aiempaa parempi. K-S2:n mukana tulee pieni, kokoonmenevä 18–50 mm:n objektiivi, joka sekin on säänkestävä. Objektiivi lisää hintaa vain 50 euron verran. Muut tämän hintaluokan kamerat eivät ole sääsuojattuja, joten tässä Pentax päihittää Canonin ja Nikonin. Kaiken kaikkiaan uuteen malliin tehdyt muutokset ovat järkeviä ja omiaan tuottamaan parempia kuvia. K-S2 on muovisen oloinen, mutta tuntuu kuvattaessa kunnolliselta. Kun näyttö käännetään omakuva-asentoon, wi-fi-painike muuttuu automaattisesti laukaisimeksi. Tämä on kätevää, koska wi-fi on näppärä apu selfie-kuvauksessa. Kamera toistaa värit hyvin. Objektiivi asettaa kuitenkin rajat kuvien tarkkuudelle ja yksityiskohtien toistolle.

Kokoonpainuva zoom-objektiivi tarkentaa äänettömästi. Kuva on tavallisesti keskeltä terävä, mutta kulmat jäävät suurella aukolla epätarkoiksi. 18 mm:n polttovälillä näkyy vinjetointia ja vääristymää silloinkin, kun näiden virheiden korjaus on valittuna. Tarkkuus on hyvä F8.0:n aukolla, ja se pysyy harvinaisen hyvänä F16:een asti. K-S2 on mielestämme sinänsä erittäin hyvä kamera, jonka suurin ongelma on, että se joutuu kilpailemaan Nikon D5500:n ja Canon EOS 760D:n kanssa. Pentaxin eduksi voi laskea, että kentälle paluu ei ole johtanut tylsiin ratkaisuihin: kameran väreinä ovat musta, musta/oranssi, valkoinen sekä seitsemän muuta väriä tai väriyhdistelmää.

Arvio

K-S1:n kummallisimmat ominaisuudet on poistettu ja niiden tilalle on tuotu järkeviä toimintoja. K-S2:n etuja on muun muassa sääsuojaus.
Kamera on turhan kulmikas. Reilut 200 euroa halvempi ja pyöreämmin muotoiltu Pentax K-50 on ergonomialtaan parempi.

Ominaisuudet

Merkki
Pentax
Megapikseliä
20
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5x
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
5,4
Suurin ISO
51200