anm_sonyA6500_01

Sony Alpha6500

A6500:n voi nyt julistaa Sonyn kehittyneimmäksi APS-C-järjestelmäkameraksi. Kamerassa on kosketusnäyttö ja vaikuttavan tehokas kuvanvakain.

#Kamerat #Sony
8.7

Sony Alpha6500 on kevyt ja pieni kamera, joka sopii hyvin käteen. Sekä laukaisin että automaattitarkennus reagoivat kiitettävän täsmällisesti. Käytimme ensin säätöihin Fn-funktiopainiketta yhdessä ohjelmavalitsimen oikealla puolella olevan säätökiekon kanssa. Kamerassa on onneksi omat painikkeensa ISO-herkkyyttä, valotuksenkorjausta ja näyttöä varten. Valikko on nyt huomattavasti parempi kuin alkuperäisissä NEX-malleissa, mutta se on edelleen jaettu peräti 35 alavalikkoon. Kamera on tiivistetty, ja sen viimeistely ja materiaalit ovat samat kuin kaksi kertaa niin kalliissa kinokoon A7-sarjan kameroissa. Tärkeä uudistus on, että kamerassa on nyt kuvanvakain kennossa. Se toimii yhdessä useimpien E-bajonetillisten objektiivien optisten kuvanvakaimien kanssa ja on tehokas. Otimme käsivaralta kolmen kuvan sarjoja polttovälillä 35 mm, joka vastaa 53 mm:iä. Kaikki kuvat olivat tarkkoja 1/8 sekunnilla, kaksi kolmesta 1/4 sekunnilla ja yksi kolmesta puolella ja koko sekunnilla. Se on vaikuttava tulos, joka tosin edellyttää että kohde on rauhallinen. Automaattitarkennus mittaa peräti 425 pisteestä koko kuva-alalta, myös läheltä reunoja, ja tarkennuspisteitä voi valita, ryhmitellä ja sijoitella halutulla tavalla. Etsintä käytettäessä tarkennuspisteen voi kätevästi valita siirtämällä sormea näytöllä. Automaattitarkennus seuraa kohdetta luotettavasti, vaikka kohde liikkuisi. Valotus on varmaa, ja erityisesti hyvässä valossa kuvanlaatu on erinomainen. Vaikka valoa olisi vähän, ei kannata ylittää ISO 6400:aa, ja 51 200:n maksimi-ISO-herkkyyttä ei juurikaan kannata käyttää.

Jpg-kuvanlaatua voi säätää tarpeen mukaan. Kamerassa on wi-fi, se kuvaa 4K-videota, ja kaiken kaikkiaan A6500 on erittäin hyvä kamera, mutta ei välttämättä itsestään selvä valinta. Jos ei oteta huomioon A6500:n parempaa kuvanvakainta, mielestämme A6300 on käytännössä aivan yhtä hyvä. Se on noin 400 euroa halvempi, ja säästyneen rahan voi käyttää Sonyn jonkin loistavan objektiivin hankintaan. Mutta niille, joille hankinta ei ole rahasta kiinni ja jotka haluavat vain parasta, Sonyn uusi lippulaiva on mielekäs ostos. A6500 on herkullisempi versio A6300:sta, ja siitä pidimme. A6500 on kuitenkin nostettu hintaluokkaa ylemmäksi. Kun A6300:aa siis voi verrata Olympus OM-D E-M5 Mark II:een tai Nikon D7200:aan, A6500 kilpailee Olympus OM-D E-M1 Mark II:n kanssa, joka kykenee samaan ja hieman enempäänkin, sekä Nikon D500:n kanssa, joka on selvästi suurempi ja painavampi, mutta jossa on parempi automaattitarkennus ja kuvanlaatu suurilla ISO-herkkyyksillä.
Jos kuvia otetaan jatkuvalla automaattitarkennuksella ja sarjakuvauksella, kuvia on otettavan paljon, sillä erityisesti Sonyn valkoisella 70–200-millisellä saimme yllättävän monia toimintakuvia, jotka eivät olleet aivan tarkkoja. Onneksi kamera ottaa 11 kuvaa sekunnissa.
Koska sähköinen etsin on aivan kameran vasemmassa reunassa, nenä ei osu kosketusnäyttöön, kuten joillakin kameroilla voi tapahtua – näin siis, jos käytetään oikeaa silmää.
A6500 on kuin luotu reportaasikuvaukseen, lomakuviin, perhekuviin ja muihin kohteisiin, joissa nopea ja huomaamaton kuvaus on paikallaan. Koska kamerassa on hieno mattamusta pinta ja etsin sijoittuu rungon vasempaan reunaan, tuntuma on lähes sama kuin kuvaisi Leica M -sarjan kameralla. Merkittävänä erona on vain, että Sonyssa on automaattitarkennus ja käteviä zoomobjektiiveja.
Tästä päästäänkin objektiivin valintaan. Sony myy kameraa pakettina, jossa on mukana Zeiss 16-70 mm F4.0, joka vastaa 24–105-millistä. Se on hyvä valinta ja erinomainen objektiivi, ja paketin hinnaksi tulee 2650 euroa. Sonyn 16–50 mm:n moottorizoomilla varustettu objektiivi on myös huomionarvoinen vaihtoehto. Zoomalue on pienempi, mutta objektiivi on neljä senttimetriä lyhyempi ja sen ansiosta A6500 on kooltaan huomaamattomampi. 16–50-millinen objektiivi maksaa 350 euroa, mutta se kannattaa ostaa mieluummin A5000-järjestelmäkameran kanssa 320 eurolla, jolla siis saadaan lisäksi ylimääräinen akku sekä varalle kamerarunko, ja hinta on edelleen paljon alhaisempi kuin Zeiss-objektiivin kanssa. Zeiss-objektiivin puolesta puhuu laaja zoomalue ja mainio mekaniikka. Optisesti se on myös hieman parempi, mutta eroa ei käytännössä juuri huomaa. Hauska yksityiskohta on, että kameraan sopii tavallisen SD-kortin ohella Sonyn klassinen MemoryStick PRO Duo -muistikortti.

Arvio

Erinomainen laatu kautta linjan viimeistelystä automaattitarkennukseen ja kuvanlaatuun. Sama koskee kehittynyttä kuvanvakainta.
Etsin, näyttö ja tekniset tiedot eivät tee vaikutusta verrattuna halvempaan Sony A6300:aan, ja hinta on kameratyyppiin nähden korkeanpuoleinen.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
24
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
11
Suurin ISO
51200