Sony Alpha68

Sony A68 on pieni ja helppokäyttöinen. Hinta on kohtuullinen ja siksi kamera saa oikein hyvän arvosanan. Joissain ominaisuuksissa on silti toivomisen varaa.

tekijä Välineopas #Kamerat #Sony
8.8

Sony A68 erottuu muista peilikameroista SLT-tekniikan ansiosta. Se on peilillinen kamera, mutta peili on puoliläpäisevä eikä nouse ylös kuvaa otettaessa. Kamerassa on erinomainen elektroninen tähtäin ja vaihetarkennus, joka on edelleen nopein ja varmin tarkennustapa. Kun tähän vielä lisätään kahdeksan kuvan sekuntinopeus, A68 on hintaluokkansa paras urheilu- ja tilannekuvauskamera. Kamera maksaa Sonyn 18–55-millisellä objektiivilla vain noin 700 euroa. Se on halpa hinta monipuolisesta ja äskettäin esitellystä kamerasta. Hinnasta huolimatta kuvanlaatu on hyvä. Terävyys ja yksityiskohtien toisto ovat pakettiobjektiivillakin erittäin hyvät. Valonmittaus toimii varmasti, ja A68:ssa on myös erinomainen värien toisto sekä kontrasti. Kohinaa alkaa näkyä jo ISO 6400:lla, sitä on selvästi ISO 12 800:lla ja se heikentää selvästi kuvanlaatua ISO 25 600:lla. A68:ssa on automaattitoiminto, joka tekee panoraamakuvia suoraan kamerassa. Objektiiveja varten on Sonyn A-kiinnitys, ja sen ansiosta kamerassa voi käyttää kaikkia Sonyn ja Minoltan objektiiveja, jotka on valmistettu 1985 tai myöhemmin. Vastapainona on, ettei kamera toimi E-kiinnitteisten sähköisten objektiivien kanssa. Edullinen hinta näkyy viimeistelyssä, joka ei ole kilpailevien mallien tasoa. Myös näyttö on vain 2,7-tuumainen ja sen tarkkuus on ainoastaan 460 800 pistettä, mikä on nykyisin vähän. Tässä kilpailijat tarjoavat parempaa. A68 on hyvä hankinta, jos omistaa A-kiinnitteisiä objektiiveja. Järkkäreihin siirtyvän kannattaa muistaa, että tämä on ensimmäinen oikea uutuus vuoden 2012 jälkeen.

Canon kehitti Salt-tekniikan eli puoliläpäisevän peilin järjestelmäkameraan, mutta käytti itse sitä vain kerran digitaalisessa järjestelmäkamerassa, EOS RT mallissa. Sony toi tällaisen peilin takaisin vuonna 2010, ja se on monin tavoin ylivoimainen. Ensiksikin kuva on näkyvissä koko ajan. Se on suuri etu esimerkiksi panoroitaessa liikkuvaa kohdetta. Toisekseen salamakuvauksessa näkee, miten välähdys valaisee kohteen, ja kolmanneksi kamera voi olla silmällä videokuvauksen aikana. Se ei onnistu muilla järjestelmäkameroilla. SLT:n etuna on myös kokonaan kameralla tehtävä panoraamakuvaus ja se, että kasvojentunnistus näkyy tähtäimessä. Ja vielä yksi selvä etu: kamerassa on kunnollinen vaihetarkennus, joka toimii paremmin kuin parhaatkaan kennotarkennukset. Osittain läpäisevä peili päästää suurimman osan valosta kuvakennolle, mutta osa menee tähtäimeen ja osa automaattitarkennuksen mittakennolle. SLT-kamerassa tarkennuskenno on tähtäimen ja salaman välissä. Kamerassa ei ole kennonpuhdistusta. Emme huomanneet sen aiheuttavan ongelmia, mutta jossain vaiheessa se voi muodostua haitaksi. Ennemmin tai myöhemmin kameraan menee pölyä, mikä vaikuttaa jonkin verran kuvanlaatuun. Puoliläpäisevä peili vie osan valosta muualle kuin kennoon, mikä selittää helposti sen, että suurimmilla ISO-arvoilla A68:n kuvanlaatu ei ole paras mahdollinen.

Conclusion

Halvimmallakin pakettiobjektiivilla kuvanlaatu on hyvä, ja SLT-tekniikka tuo mukanaan paljon erilaisia kuvausmahdollisuuksia edulliseen hintaan.
Uusia malleja esitellään niin harvakseltaan, että Sonyn A-objektiivinkiinnitteisen järjestelmäkameroiden tulevaisuus on jo takanapäin.

Ominaisuudet

Merkki
Sony