Sony Alpha99

Sony tuo markkinoille ensimmäisen täyden kennokoon kameran, jossa on puoliläpäisevä peili. Alpha99:ää on ilo käyttää, mutta pärjääkö se Canon EOS 5D Mark III:lle ja Nikon D800:lle?

tekijä Välineopas #Kamerat #Sony
8.9

Sony Alpha850:n ja Alpha900:n jälkeen Sonyn mainion malliston huipulla on ollut kameran mentävä aukko, mutta Alpha99:n myötä Sony on mukana täyden koon ammattikamerakilvassa. Se ei ole perinteinen järjestelmäkamera, sillä se käyttää Alpha77:n tapaan SLT-tekniikkaa, mikä tulee sanoista Single Lens Translucent. Siinä peili on korvattu puoliläpäisevällä peilillä, joka suuntaa osan valosta jatkuvasti toimivaan tarkennusyksikköön. Muu osa valosta jatkaa kuvakennolle, jossa siitä tulee kuva, sekä suorakatselunäytölle ja sähköiseen etsimelle. Suorakatselukuva siirtyy etsimeen, kun kamera nostetaan silmälle. Videossa siitä on suurta etua, koska etsintä käytettäessä kameraa voidaan pidellä vakaasti, ja samalla on käytössä nopea ja tarkka vaiheentunnistava automaattitarkennus.

Uusi salamakenkä

Alpha99 vastaa kooltaan Canonin ja Nikonin vastaavia täyden kennokoon kameroita. Omaa salamaa ei ole, mutta kamerassa on Sonyn uusi salamakenkä, joka on yhteensopiva sekä Sonyn uuden salamajärjestelmän että muiden valmistajien käyttämän perinteisen salamakengän kanssa. Vanhan Sony-salaman omistajia varten mukana seuraa sovitin. Alpha99:ssä on ensimmäisenä täyden kennokoon kamerana kolmituumainen kääntyvä näyttö. Sekä näyttö että etsin näyttävät kuvan värit ja kontrastin erittäin tarkasti. Käyttömukavuus on erinomainen ja se toimii kuten peilijärjestelmäkamera, paitsi SLT:llä voidaan ottaa myös panoraama- ja kolmiulotteisia kuvia, joita voidaan katsella yhteensopivalla tv:llä. Kameran päällä painikkeet ovat kuitenkin niin tiheässä, että niitä on vaikeata käyttää katsottaessa etsimeen. Valikkojärjestelmä on sama kuin muissakin Alpha-malleissa, mitä täydentävät Fn-painikkeen takaa löytyvät yleisimmin käytettävät toiminnot. Objektiivin alla olevalla suurella painikkeella valitaan eri automaattitarkennusmenetelmät. Syvyysmittaukseen on tullut uusi menetelmä nimeltä AF-D, joka mittaa sekä kohteen edestä että takaa 102 ylimääräisellä vaiheentunnistavalla pisteellä. Se toimii toistaiseksi vain viidellä objektiivilla, muun muassa 24–70 mm F2,8:lla, joka testattiin kameran kanssa. Niin lyhyellä polttovälillä ei kuitenkaan havaittu mitään vaikutusta. Sony lyö sekä Canonin että Nikonin selkeästi sekä tarkennuksen nopeudessa että ennen kaikkea videokuvauksen tarkennuksen tarkkuudessa. Sekä Sony Alpha99:n videon kuva että ääni ovat aivan huippuluokkaa.

Suuret valohäviöt

Kuvat voidaan tallentaa jpg- ja raakamuodossa. Jpg-kuvien kontrastia ja värikylläisyyttä voidaan hallita tarkoin, ja tulos nähdään ennen kuvausta näytössä tai etsimessä, päin vastoin kuin tavallisesti. SLT:n haittapuoli on peilin noin 30 prosentin valohäviö. Se näkyy Canonia ja Nikonia suurempana rakeisuutena korkeilla herkkyysarvoilla. Yksityiskohtien toisto on hyvä, vaikkei saavuta Nikon D800:n tai Canon EOS 5D Mark III:n loistavaa laatua vähässä valossa, mutta videon laatu on selvästi parempi. Lisäksi sähköinen etsin ja kääntyvä näyttö ovat ominaisuuksia, joita muissa kameroissa alkaa nopeasti kaivata. Valotus on hyvin tarkka ja värintoisto miellyttävän lämminsävyinen. Värintoistoa voidaan säätää kameran asetuksista.

Conclusion

Ammattikuvaajat ovat hyvin konservatiivisia, joten Sony on ottanut selkeän riskin tekemällä SLT:n perinteisen peilikameran sijaan. Moni asia puhuu myös läpinäkyvän peilin ja elektronisen etsimen puolesta – varsinkin videon osalta. Alpha99 on täynnä upeita toimintoja, sillä saa loistavia kuvia ja sillä on myös miellyttävää kuvata.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
24
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,0x
LCD-näyttö
2,3
Kuvaa/sekunti
6
Suurin ISO
25600