Sony Cyber-shot DSC-RX1R II

Sony lupaa, että RX1R II:ssa on parempi kuvanlaatu kuin missään aikaisemmassa kamerassa. Odotukset ovat siis korkealla. Silti kamera pystyy yllättämään.

tekijä Välineopas #Kamerat #Sony
9.1

Sony Cyber-shot DSC-RX1R II on kevyt kinokoon kompaktikamera. Akun, muistikortin ja vastavalosuojan kanssa se painaa alle 500 grammaa. Uutuuteen on tehty merkittäviä parannuksia suhteessa RX1- ja RX1R-malleihin. RX1:ssa oli alipäästösuodin, joka puuttui RX1R:stä. Nyt alipäästösuotimesta on tehty säädettävä. Suodin vähentää moire-kuviota mutta haukkaa samalla osan terävyydestä. RX1R II:ssa voi valita, onko suodin päällä kokonaan, puoliksi vai ei ollenkaan. Nestemäisestä kristallista tehdyn suotimen ominaisuuksia muutellaan sähkövirralla. Tekniikka on vaikuttavaa, mutta sen käyttöarvo on mitätön. Huomasimme keskinäisen eron kuvissa, jotka oli otettu ilman suodinta ja sen kanssa, vain katsoessamme niitä lähietäisyydeltä. Kennon tarkkuus on kasvanut 24 megapikselistä 42,2 megapikseliin. Kameraan on lisätty rungosta pomppaava elektroninen etsin. Se voittaa vertailussa jopa RX100 IV -mallin etsimen. Yhdistettynä 35 mm:n kennokokoon 42,2 megapikselin tarkkuus mahdollistaa uskomattoman kuvatarkkuuden. Kuva on terävä sekä keskeltä että reunoista jo aukolla F2. Lievä vinjetointi häviää jo aukolla F2,8. Hienoista tynnyrivääristymää ei pysty havaitsemaan normaaleja kohteita kuvattaessa. Mutta onko kuvanlaatu maailman paras? Kyllä on. Sen suhteen lähimmällä kilpailijalla, Leica Q:lla, ei ole mitään sanottavaa. Ainoastaan A 7R II tai Canonin EOS 5DS pystyvät parempaan jälkeen, jos niissä on kiinni hyvälaatuinen, kuvanvakaimellinen objektiivi. Vertailukohtana voi käyttää esimerkiksi 1/8 sekunnin valotusaikaa ja aukkoa F1,8.

Puuttuuko RX1 R II:sta mitään? Kyllä vain. Ensinnäkin, kuvanvakaimen puuttuminen on suorastaan hämmentävää. Se löytyy kameran lähisukulaisesta A 7R II:sta. Kameran mukana tulee hieno kantohihna, joka on kuitenkin liian liukas. Kamera valuu jatkuvasti olkapäältä. Vastavalosuojan pitäisi ehdottomasti kuulua kameran hintaan. Nyt se maksaa 153 euroa ylimääräistä. Erillisen laturin puuttuminen paketista on myös käsittämätöntä. Ainoa latausmahdollisuus on usb-liitin. Erillinen laturi maksaa noin 20 euroa. Sen hankkiminen kannattaa, sillä yhdellä latauksella voi ottaa vain noin 200 kuvaa. Lisäksi kannattaa hankkia ylimääräinen akku. Kuvaamiseen tulee joustavuutta, kun kameraa voi käyttää toisen akun ollessa latauksessa.
Kamerana Sony RX1 R II on niin hyvä, että kilpailijoiden puuttuminen on suorastaan sääli. 4000 euroa maksavaa Leica Q:ta kokeillut ei voi mitään sille, että Sony saa laukaisinsormen syyhyämään paljon tehokkaammin. Kyse ei ole siitä, kumpi on käyttökelpoisempi, Leican 28 millimetrin vai Sonyn 35 millimetrin polttoväli. Kyse on Sonyn silmin nähden paremmasta kuvanlaadusta. Lisäksi kameran tarjoamat kuvamahdollisuudet peittoavat sen muutamat heikkoudet mennen tullen.
Onnistuiko Sony tavoitteessaan? Kyllä onnistui. RX1 R II on kuvanlaatunsa ansiosta ihanteellinen kamera sekä ammattilaiselle että vaativalle harrastajalle. Lisäksi se on pienikokoinen ja kevyt. RX1 R II on ehdoton ykkösvalinta ainakin sille vähemmistölle, joka kuvaa ainoastaan 35 millimetrin objektiivilla.

Conclusion

Kuvanlaatu on yksinkertaisesti erinomainen. Uusi esiin pomppaava etsin tekee kuvan asettelusta ja valotuksen tarkistamisesta entistä helpompaa.
Kameran heikoin kohta on sen käyttömukavuus. Isompi kahvaosa tekisi siitä paremmin istuvan suurempaankin käteen.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
42,2
Polttovälikerroin/optinen zoom
1
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
5
Suurin ISO
102400