Sony Cyber-shot RX10

Superzoom-kamerat ovat usein muilta osin riisuttuja malleja. Sony pyrkii apajille huippuluokan mekaniikalla ja Zeissin laadukkaalla optiikalla. Hintaakin kertyy tosin tuplasti kilpailijoihin verrattuna.

#Kamerat #Sony
8.1

Sony pyrkii malleillaan RX1, RX100 ja RX10-uutuudella määrätietoisesti kompaktikameroiden terävimpään kärkeen. RX10:ssä on sama laadukas 13,2 x 8,8 millin cmos-kenno kuin RX100 Mark II:ssa, ja suoritin on sama kuin A7R:ssä. Kamerassa on 24–200 millin objektiivia vastaava Zeissin optiikka, ja suurin valovoima on F2.8.

Kamerassa on tarkka näyttö, joka voidaan taittaa pystysuorasta asennosta alaspäin 45 asteen kulmaan. Sitä täydentää loistava sähköinen etsin, jonka saa käyttöön viemällä kameran silmän lähelle. Muotoilu, viimeistely ja materiaali ovat jopa selvästi kalliimpia järjestelmäkameroita laadukkaampia, ja laite istuu käteen kuin valettu. Kuvaaminen onkin silkkaa nautintoa.

Valikko ja toimintonäppäimet toimivat sulavasti, ja moitittavaa löytyi vain moottorizoomista. Se on epätarkka, ja kameran käynnistyminen kuvaustilaan kestää 2,3 sekuntia.

Objektiivi vakuuttaa

Objektiivin tarkennusrengas sekä aukkorengas toimivat jämäkästi, ja niitä käytetään käsitarkennukseen ja aukkoautomatiikan säätämiseen. Tarkentamista helpotetaan suurentamalla etsimen keskialueen yksityiskohtia. Sisäinen salama valaisee tasaisesti 24 millin polttovälillä, kunhan vastavalosuojan muistaa irrottaa. Akku on sama kuin malleissa Sony NEX ja A7. Täyteen ladatulla akulla saa CIPA-standardin mukaan 420 kuvaa. Käytännössä akku ehtyi kuitenkin pian 200 kuvan ottamisen jälkeen.

Kamerasa on kaksi valitsinkiekkoa sekä langaton verkkokortti, ja se on NFC-yhteensopiva. Älykännykkää voi siis käyttää kameran kaukosäätimenä, kun laitteilla kosketetaan toisiaan.

Yksityiskohtien toisto on kompaktikameraksi laadukasta. Kuvat voisivat silti olla tarkempiakin, ja niissä näkyy myös vinjetointia, mutta vääristymät kamera korjaa tehokkaasti. Värit toistuvat mainiosti sekavalossakin, ja kuvat ovat niin värikylläisiä, että ne näyttävät hyviltä käsittelemättä. Kohinan määrä on keskitasoa.

Arvio

RX10 maksaa saman verran kuin peilijärjestelmäkamera 18–135 millin pakettioptiikalla. Se ei kuitenkaan tee pienempää RX100 Mark II:ta laadukkaampia kuvia, ja puutteina olivat varsinkin vinjetointi ja heikko tarkkuus. Toisaalta kamerassa on laaja polttoväli sekä runsaasti mahdollisuuksia käsisäätöihin, ja RX10:n käyttäminen sujuu kuin leikki.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
20,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
8,3x
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
10,0
Suurin ISO
25.600