DJI Mavic Pro
Aiemmin kuvauskopterin kuljettamiseen tarvittiin iso reppu, mutta nyt lentävä kamera mahtuu takin taskuun. Pieni Mavic Pro tuli meille kuitenkin kalliiksi.
DJI Mavic Pro on tarkkuudeltaan, toiminnoiltaan ja toimintasäteeltään suurin piirtein samanlainen kuin pätevä Phantom 4. Erikoiseksi uutuuden tekee, että se on suunnilleen tavallisen juomapullon kokoinen. Propellivarret voi taittaa kokoon, joten kopteria voi pitää aina mukana. DJI:n Phantom-mallit vievät noin neljä kertaa enemmän tilaa, ja niiden kuljettelu vaatii sen vuoksi suuren laukun. Mavic Pro kulki mukana pienessä olkalaukussa, johon mahtui kuvauskopterin lisäksi tavallinen kamera.
Pienestä koostaan ja vain 743 gramman painostaan huolimatta pikkukopteri on pätevä ja hyvin toimiva. Se kuvaa 4K-videota, ja laatu on yllättävän hyvä, kun ottaa huomioon objektiivin pienen koon ja kennon, jonka koko on vain 1/2,3 tuumaa. Kuvien koko on 12 megapikseliä, ja kuvien laatu on selvästi huonompi kuin saman hintaluokan kameralla otettujen. Terävyys on hyvä keskeltä, mutta valotusta pitää seurata tarkasti histogrammin avulla. Yksityiskohtien toisto on kohtalainen. Myöskään heikossa valossa Mavic Pro ei pysty kilpailemaan tavallisen kameran kanssa. Toisaalta se osaa lentää, mikä hyvittää kuvanlaadun, joka muistuttaa enemmänkin hyvän matkapuhelimen kuvien laatua kuin järjestelmäkameralla otettuja. Kuvia voi mainiosti näyttää myös tietokoneen näytöltä, ja kaiken kaikkiaan ne täyttivät odotuksemme. Raakatiedostoja voi jälkeenpäin siistiä esimerkiksi Lightroomilla.
Kopteria ohjataan miellyttävän, pienen kaukosäätimen avulla. Siinä on näyttö, jossa näkyvät tiedot muun muassa lentokorkeudesta ja akusta. Ainoa valituksemme koskee oikeastaan sitä, että meidän piti käydä ostamassa oma Mavic Pro, kun lainakopteri oli aika palauttaa.
Kaukosäätimen ja matkapuhelimen lisäksi ohjaamiseen voi käyttää DJI:n mainiota sovellusta, DJI GO 4:ää, ja ohjaus sujuu mukavammin kuin voisi olettaa. Jos ohjaus keskeytetään, kopteri pysyttelee paikoillaan ilmassa, ja Mavic Pro on vakaa ja luotettava jopa tuulella, jonka voimakkuus on 10–15 metriä sekunnissa. Järjestelmää on uusittu aikaisempiin malleihin verrattuna, ja nyt radioyhteys on varmempi. Menetimme yhteyden vain parissa äärimmäisessä tilanteessa, ja silloin pikku kopteri lentää kiltisti kotiin sen edessä ja pohjassa olevien anturien ansiosta. Anturit varmistavat, että kopteri kiertää mahdolliset tielle sattuvat esteet. Järjestelmä toimii moitteetta ja varmisti esimerkiksi sen, ettemme hukanneet kopteria syvän veden yläpuolella. Akku riittää 24 minuutin vaihtelevaan lentoon, ja kehittyneen sovelluksen avulla kopterin voi säätää lentämään kotiin ja laskeutumaan automaattisesti, kun akku alkaa olla lopuillaan.
Hauskoja ja hyödyllisiä toimintoja on paljon. ActiveTrack-toiminnolla kopterin voi saada seuraamaan esimerkiksi polkupyöräilijää tai juoksijaa. Point of Interest -toiminnolla kopterin saa kiertämään rakennusta tai nähtävyyttä, jolloin polttoväliltään 28 millimetrin kamera kuvaa koko ajan kohdetta. TapFly lähettää kopterin automaattisesti paikkaan, jota on osoitettu puhelimen näytöltä. Myös Tripod-säätö on nerokas. Sen avulla kopterin liikkeet muuttuvat hitaiksi, jolloin tuloksena on hienoja otoksia ilman äkkinäisiä nykäyksiä tai muita liikkeitä. Jos käytössä on Sport Mode, nopeus nousee 65 kilometriin tunnissa. Toiminto tarjoaa viihdettä, mutta ei sovi videokuvaukseen.
Mavic on markkinoiden pienin kopteri, jossa on 4K ja monia kuvaustoimintoja. Pienestä koostaan huolimatta se on rakenteeltaan tukeva ja korkealaatuinen, minkä huomaa heti, kun sen ottaa ensimmäistä kertaa käteensä. Kiinalainen DJI perustettiin vuonna 2005, ja tällä hetkellä se on kopterien saralla maailman johtavalla sijalla ja on jättänyt kilpailijat, kuten GoPron, kauas taakseen. Menestyksen syy kristallisoituu Mavic Prossa. Se on upea tuote, joka tuottaa käyttäjälleen iloa, riittävän hyviä kuvia, hyvälaatuista videota ja tuntikaupalla tervetullutta viihdettä.
Conclusion
Vatsassa on perhosia joka kerta, kun kopteri lähtee lentoon. Lentävän
leikkikalun ja (video)kameran yhdistelmä tuottaa suurta hupia.
Kuvanlaatu ei luonnollisestikaan ole järjestelmäkameran tasoa, mutta
kuvauskopterin raakakuvia voi säätää niin, että tulos on hyvä.
Ominaisuudet
- Merkki
- DJI