Zeiss Otus 1.4/55 ZE

Zeiss sanoo tätä objektiivia maailman parhaaksi. Kuvanlaatu onkin todella vertaansa vailla. Hinta ei kuitenkaan ole ainoan joka nostaa niskavillat pystyyn.

#Objektiivit #Zeiss
8.8

Hinta tuntuu järjettömältä ja painoa on kilon verran, mutta tuloksena on äärimmäisen laadukas valokuva. Zeiss piirtää veitsenterävästi täydellä aukolla F1,4. On harvinaista, että piirto ei parane himmentämällä esim. aukolle F2,8. Siispä Otus tekee todella vaikutuksen. Terävyyttä riittää reunoillekin saakka, ja vääristymät loistavat poissaolollaan. Kun taustakin pehmenee kauniisti, on Zeiss tehnyt kerrassaan äärimmäisen hyvän muotokuvaobjektiivin. Aukoilla F1,4 ja F2 on hukan vinjetointia, mutta ei käytännössä haitallista. Objektiivilla on kuitenkin hurjan hinnan lisäksi vielä yksi vakava heikkous: se on nimittäin vain käsitarkenteinen. Tarkennuksen oikeellisuus on melko helppoa nähdä täyden kennokoon kamerassa, jossa on suuri optinen etsin. Tarkennusrengas toimii hyvin ja täsmällisesti. Kamera ilmoittaa, kun tarkennus on kohdallaan, joten väärin tarkennettujen kuvien ottaminen on vaikeampaa kuin uskoisi. On silti vaikeata ottaa muotokuvia esim. pikkulapsista, jotka eivät istu hetkeäkään aloillaan.

Arvio

Jos haet muotokuvaobjektiivia, jossa vain kuvanlaatu ratkaisee, ei tarvitse hakea enää. Mutta tarvitaan hyvä etsin, hiljaa paikoillaan istuva malli sekä riittävästi kärsivällisyyttä tarkentaa käsin. Kohtuuton hinta edellyttää lujaa luottamusta siihen, että voitat lotossa.

Ominaisuudet

Merkki
Zeiss