anm_acdsee10ult_01

ACDSee Ultimate 10

ACDSee Ultimate 10 pyrkii siihen, että se on ainoa valokuvausohjelma, jota kuvaaja koskaan tarvitsee. Ja siinä se on lähellä onnistua.

tekijä Välineopas #Ohjelmistot #ACDsee
8.9

ACDSee Ultimate 10 on samantyyppinen ohjelma kuin Lightroom. Keskellä on yksi kuva tai pikkukuvanäkymä ja sivuilla paneelit. Siinä ovat myös osiot Manage ja Develop, joilla kuvia hallitaan tai muokataan. ACDSeen kuvanhallintaosio on erinomainen kuten aina. Päinvastoin kuin Lightroomissa ei kuvia tarvitse tuoda ohjelmaan tai viedä siitä tai pitää niitä luetteloissa.
Ohjelmalla voidaan hallita kymmeniätuhansia suuria kuvatiedostoja sen hidastumatta. Parempaa kuvienhallintaohjelmaa siis tuskin löytyy. ACDSeen kuvankäsittely oli aikaisemmin varsin alkeellinen, mutta se on parantunut jokaisen uuden ohjelmaversion myötä.
Esimerkiksi ACDSeen Skin Tune -toiminto, joka pelastaa väärin valaistun ihonvärin, menee jo Adobe Lightroomin ohi. ACDSeen Ultimate-versiossa on myös tasot. Siinä voidaan tehdä uusi taso ja kopioida tausta- tai säätötaso, kun taas teksti ei ikävä kyllä asetu itsestään uudeksi tasoksi. Työkalut löytyvät johdonmukaisilta paikoiltaan ja niiden käyttäminen on helppoa. Version 10 uusiin työkaluihin kuuluu paranneltuja suotimia, kuten utua poistava Dehaze sekä uusia siveltimiä ja parannettu kohinanvaimennus. Myös raakamuunnin on, mutta siinä muut ovat parempia. Missä Lightroom käyttää välilehtiä tulostamiseen sekä kirjojen ja nettigallerioiden tekemiseen, käyttää ACDSee niitä sivuseikkoihin kuten eniten käytettyjen kameroiden tilastoon ja mm. ilmoituksiin. 136 euron hintaiseen Lightroomiin verrattuna on hintaakin hiukan liikaa. Jos sitä paitsi tasoja ei tarvita ja ohjelmaa käytetään lähinnä kuvien järjestelyyn, on vaihtoehtona tavallinen 112 euron hintainen ACDSee 10. Ohjelma ei ole suomenkielinen.

Voit ladata ohjelman ilmaisen, 30 päivää toimivan kokeiluversion osoitteesta acdsee.com, josta voit myös ostaa ohjelman omaksesi. Ohjelmaa ei ole suomenkielisenä. Hinnat näyttävät ilmoittamiamme alemmilta, mutta kun sivulle näppäillään luottokorttitiedot ja pitäisi tehdä kauppoja, se heittää yhtäkkiä hinnan päälle 24 % arvonlisäveron, mikä on amerikkalainen käytäntö.
Arkisto-osio toimii erittäin nopeasti, ja sieltä löytyy, mitä pitää. Jos kuvat halutaan säilyttää järjestelmällisesti kansioissa, se käy. Jos taas halutaan toimia ilman varsinaista järjestystä, ohjelman puolesta sekin käy yhtä hyvin. Kuvia voidaan lajitella ristiin rastiin kuvauspäivän, himmenninaukon, gps-tietojen ja minkä tahansa muunkin tekijän suhteen ja etsiä juuri halutut kuvat. Ne voidaan luonnollisesti luokittaa tähtien avulla ja hakea sitten vain parhaat. Ohjelma lukee luokituksen, joka kuville annetaan esimerkiksi Canon EOS 5D:ssä. Kun lukuisat pikanäppäimet tulevat tutuiksi, käy työ erittäin nopeasti. Kuvien ja pikkukuvien kokoa voidaan muuttaa tarpeen mukaan. Ohjelmalla voidaan käyttää kahta näyttöä, joten esimerkiksi Manage-toiminnot ja valikot voidaan pitää auki toisella näytöllä pikkukuvineen ja toisella taas valittu kuva täydessä koossaan. Näin sen laatu näkyy heti, eikä käyttäjän tarvitse vaihdella pikkukuvien ja täyden koon välillä.

Conclusion

Arkisto-osio on markkinoiden paras, kuvankäsittelyosio taas kehittyy jatkuvasti. Uusi Skin Tune -toiminto menee jo Lightroomistakin ohi.
ACDSee on edelleen alkeellinen, kun kuvia käytetään tulostamiseen, diaesityksiin ja nettigallerioihin. Myöskin hinta on hitusen yläkanttiin.

Ominaisuudet

Merkki
ACDsee