Adobe Photoshop Elements 12

Elementsiä markkinoitiin alun perin riisuttuna Photoshopina, mutta uuden version 12 myötä Adobe pitää huolen siitä, että kyseessä on yhä loistava ja monipuolinen valokuvankäsittelyohjelma, jonka saa kohtuuhintaan.

#Ohjelmistot #Adobe
9.0

Jos et omista lainkaan kuvankäsittelyohjelmaa ja mietit, pitäisikö investoida Elements 12:een, on vastaus selkeästi kyllä. Edeltäjiensä tavoin Elementsin uusin versio tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia kohtuulliseen hintaan. Se on ohjelma, jonka avulla voi kehittyä pitkälle.
Jos sinulla jo on versio 10 tai 11 ja esität itsellesi saman kysymyksen, vastaus löytyy kolmesta tekijästä. Ensiksikin Adobe päivittää Elementsin raakamuuntimen aina ohjelman uuteen versioon, ja uusilla kameroilla kuvatut raakatiedostot avautuvat vain uusimmalla ohjelmaversiolla. Toiseksi Elementsissä on nyt Content Aware Move- ja Straighten-työkalut, joilla ohjelma osaa tarkasti täyttää kuvan tyhjät kohdat, kun horisonttia oikaistaan tai jotain kuvassa siirretään paikasta toiseen. Kolmantena argumenttina on mahdollisuus laittaa kuvia suoraan Flickriin, Twitteriin ja Facebookiin.
Elementsistä on iloa, vaikka omistaisit Lightroomin, joka on parempi arkistoinnissa ja raakakuvien käsittelyssä; Elements taas on parempi mm. tekstien laatimisessa ja merkitsemisessä.
Ohjelmassa on kolme osiota. Quick sopii perhekuvien nopeisiin korjauksiin, Guided johdattaa käyttäjän monipolvisempien kuvankäsittelytehtävien lävitse, ja Expertissä on noin 99 prosenttia kaikista niistä toiminnoista, joita vaativa ammattilaineenkaan yleensä tarvitsee.

Pieniä puutteitakin löytyi

Elementsin raakakuvamuunnin muistuttaa pitkälti Photoshop CC:n vastaavaa, säätömahdollisuuksia on vain hieman vähemmän. Lisäksi Elementsissä on säätötasot, mikä on kunnollisen kuvankäsittelyohjelman perusominaisuus.
Täyttikö Elementsin 12. versio kaikki odotuksemme? Ei täysin. Kuvaesityksiä ei vieläkään voi tehdä HD-kuvanlaadulla. Ohjelmasta pitäisi olla suomenkielinen versio, ja monien kannalta on harmi, ettei Elementsiä saa enää dvd:nä. Se on kuitenkin positiivista, että ohjelmaa ei tarvitse vuokrata ja että sen hintakin on edullinen.

Arvio

Jokavuotinen päivitys vei Elementsiä taas askeleen lähemmäs täydellisyyttä. Hyvää kokonaisarvosanaa eivät niinkään tuoneet melko vaatimattomat uutuusominaisuudet vaan se tunnettu asia, että Elements on laadukas ja helppokäyttöinen ohjelma, josta on runsaasti iloa yhtä lailla aloittelijalle kuin puoliammattilaiseksi kehittyneelle harrastajallekin.

Ominaisuudet

Merkki
Adobe