Adobe Photoshop Elements 14

Elementsin uusi versio lupaa poistaa kuvista tärähdykset ja sumun. Kuulostaa lupaavalta, mutta malta vielä mielesi, ennen uuteen kuin päivität ohjelman.

#Ohjelmistot #Adobe
8.7

Adobe Photoshop Elements 14:ssa on muun muassa uusi Shake Reduction -toiminto tärähtäneiden kuvien korjaamiseen. Aivan, mutta kokeilimme sitä useilla kuvilla saamatta yhdelläkään kunnon tulosta. Kuvat voivat äkkiseltään vaikuttaa terävöityneen hieman, mutta näkyy selvästi, että siirtymien kontrastia on lisätty voimakkaasti, mikä näyttää keinotekoiselta, ja tärähdyksen jälkiä on jäljellä yhä paljon. Emme tule itse enää käyttämään Shake Reductionia.
Sen sijaan tulemme käyttämään toista toimintoa, Haze Removalia, joka poistaa utua lisäämällä kontrastia. Tulos on todella luonnollinen, ja sitä voidaan tarvittaessa hienosäätää. Lisäksi voidaan käyttää Auto Haze Removalia, jolla utu voidaan poistaa yhdellä napsautuksella.
Merkatun alueen tarkentamiseen tarkoitettua Refine Selection Brushia on paranneltu niin, että esimerkiksi erillisten hiusten syvääminen on helpompaa. Jos esimerkiksi turkis on merkattu Quick Selec­tion Toolilla, voidaan merkkausta säätää niin, että esimerkiksi harottavat karvat tulevat mukaan. Tulos ei ole täydellinen, mutta erittäin hyvä. Käyttäisimme kuitenkin tämän tapaiseen syväykseen mielummin jotakin Refine Edge -työkalun mukana tulevaa toimintoa, joka löytyy jo Elements 13:sta.
Myös järjestelyosioon on uuden version myötä tullut pieniä parannuksia.
Jos kuvaajalla ei ole Elementsiä tai Photoshopia, hänen kannattaa hankkia itselleen tämä monipuolinen ohjelma. Jos koneella jo on Elements 13, pitää arkistoissa olla paljon sumukuvia, jotta kannattaa käyttää 85 euroa sen päivittämiseen.

Kannattaa muistaa, että uuden version myötä ohjelman sinänsä erinomaiseen raakamuuntimeen ei tullut uusia ominaisuuksia, vaan se pelkästään päivitettiin uuteen versioon. Jos siis vaihdat kamerasi upouuteen ja haluat muuntaa sen raakatiedostoja Elementsillä, vain versio 14 tukee sen tiedostoja. Ongelma voidaan kiertää lataamalla Adoben ilmainen DNG Raw Converter, jolla raakatiedostot voidaan muuntaa DNG-muotoon, jota vanhemmatkin Elementsin versiot ymmärtävät.
Guided-moduli on saanut uuden asun ja lisää toimintoja. Esimerkiksi Photomerge-toiminto, jolla tehdään panoraama- ja ryhmäkuvia, on siirretty Expert-moduulista Guided-moduuliin. Uusiin toimintoihin kuuluu myös Speed Effect, jolla saadaan vauhtiviivoja vaikka pysäköityyn autoon valitsemalla auto ja lisäämällä tehoste, sekä poistamalla se sieltä, missä se häiritsee. Tehoste on helppo ja tekee hyvän vaikutelman, mutta ei ole kovin tarkka.
Järjestelyosion kasvontunnistus on parantunut selvästi eikä tarvitse niin paljon käyttäjän puuttumista kuin aikaisemmin. Se löytää entistä paremmin kuvat, joissa valittu henkilö on, ja ryhmittelee kuvat käsin koskematta. Se on hyvä parannus. Kuvakokoelman läpikäyminen ja henkilöiden tunnistaminen vie todella kauan, mutta se toimii taustalla.
Kuvien gps-tieto näytetään pikkukuvina maailmankartalla järjestelyosion Places-välilehdellä. Aikaisemmin näkyi vain se, kuinka monta kuvaa missäkin oli otettu. Kaiken kaikkiaan myös järjestelyosio on saanut muutaman hyvän uutuuden, mutta ei mitään maita mullistavaa.

Arvio

Erittäin monipuolinen järjestely- ja muokkausohjelma sekä vakavaan kuvankäsittelyyn että kuvamanipulaatioon. Haze Removal on todellinen parannus.
Hiukan liian yksinkertainen kaikkein vaativimpaan kuvankäsittelyyn. Uudessa versiossa on varsin vähän käyttökelpoisia uutuuksia edeltäjään verrattuna.

Ominaisuudet

Merkki
Adobe