Adobe Photoshop Lightroom 5

On vapauttavaa, että Lightroomin uudessa versiossa voidaan tehdä monenlaista kuvankäsittelyä avaamatta vaikkapa Elementsiä. Erinomaisista uutuuksista huolimatta löytyy myös valittamisen aihetta.

#Ohjelmistot #Adobe
9.0

Adobe on Lightroom 5:ttä kehittäessään keskittynyt tuomaan siihen uusia toimintoja. Sillä voidaankin yhä suuremmassa määrin tehdä koko kuvankäsittely vaihtamatta välillä vaikkapa Elementsiin. Uudella tehokkaalla Upright-toiminnolla voidaan korjata automaattisesti vinoja taivaanrantoja ja perspektiivejä sekä kaatuvia linjoja. Se tehoaa erinomaisesti niin maisemiin kuin rakennuksiinkin ja panee asiat kuntoon sekunnin murto-osassa. Joskus saattaa olla tarpeen korjata lopputulosta käsin, mutta yleisesti ottaen uutuus säästää paljon aikaa. Toinen tervetullut parannus ovat uudet kloonaustyökalut, joilla nyt voidaan poistaa haluttu kuvan osa vain maalaamalla sitä. Se tuntuu toimivan juuri yhtä hyvin kuin Elementsin Healing Brush Tool tai Clone Stamp Tool – kuitenkin sillä mainiolla erolla, että jälkeenpäin voidaan valita tarkasti, mistä päälle kloonattavat osat otetaan. Kaikki toimii nopeasti ja tehokkaasti.
Arvostamme myös uutta Radial Filter -säätötyökalua, jolla voidaan rajata soikea alue kuvankäsittelyalueeksi. Se toimii vanhan Graduated Filterin tapaan, mutta elliptisellä alueella. Sillä voidaan säätää kirkkautta, värejä ja kontrastia, kuten Adjustment Brush -siveltimellä.

Toiveet eivät täysin täyttyneet

Hyvien uutisten lisäksi on huonojakin, sillä viitosversioon ei tullut toivomiamme uusia säätöjä. Mahdollisuudet muokata värejä kuvan tietyissä osissa ovat yhä rajoitetut, missä Capture One 7 Pro taas on edellä. Ja missä Lightroomin kaksi edellistä versiota toivat merkittäviä kuvanlaadun parannuksia koko kuvakokoelmaan, jäimme tällä kertaa kaipaamaan vastaavaa vitamiiniruisketta. Nämä puutteet eivät kuitenkaan muuta miksikään sitä, että Lightroom 5 on tehokas ohjelma. Iso etu ovat ns. Smart Previews, joilla kuvankäsittely käy lennosta, vaikka alkuperäistiedostot eivät olisi käsillä. Ne toimivat hyvin, ja kaikkiaan uusi versio käsittelee raskaita raakatiedostoja entistä nopeammin.

Arvio

Aikaisemmin Lightroomin päivittäminen uuteen versioon oli täysin välttämätöntä. Nyt ei ole aivan niin. Uudet toiminnot helpottavat elämää, mutta jäimme kaipaamaan muutamia vaativan harrastajan erityistoimintoja. Lightroom on silti edelleen loistava ohjelma raakatiedostokokoelman käsittelyyn, ja niin on sen hintakin hyvin kilpailukykyinen.

Ominaisuudet

Merkki
Adobe