Nikon Capture NX-D Beta

Raw-muunnokseen kykenevät kuvankäsittelyohjelmat ovat yleensä maksullisia, mutta Nikon toimii toisin. NX-2:n korvaaja Capture NX-D on täysin maksuton. harmi kyllä ilmaisesta ohjelmasta puuttuu joitakin sen edeltäjän oivallisia ominaisuuksia.

#Ohjelmistot #Nikon
7.9

Nikon on jo pitkään kulkenut raakamuunnoksissa kahta reittiä. Yhtiö tarjoaa useimpien järjestelmäkameroiden mukana riisutun View NX -ohjelman, jolla voidaan vain tallentaa raw-tiedostot vaikkapa jpeg-muotoon ilman varsinaista kuvankäsittelyä. Muokkaaminen on onnistunut vain monipuolisemmalla noin 160 euron Capture NX 2:lla. Nikon julkaisi hiukan yllättävästikin ohjelmasta ilmaisversion. Se on vasta kokeiluasteella, mutta lopullinenkin NX 2:n korvaaja tulee olemaan maksuton. Se on ilouutinen monille Nikon-kuvaajille, sillä hekin saavat ilmaisen raakakuvamuuntimen, kuten monien muiden merkkien omistajat jo aiemmin. Canonilla tai muilla merkeillä kuvaavat eivät valitettavasti voi käyttää tätä samaa ohjelmaa, sillä se tukee vain Nikonin omia tiedostojomuotoja, kuten NEF- ja NRW-formaatteja.

Kontrollipisteet puuttuvat

Ohjelman tekijä ei ole enää NX 2:sta ja NX-D:stä tuttu Nik Software. Seurauksena on niin sanottujen U-pisteiden puuttuminen. Kyseisillä kontrollipisteillä voidaan hienosäätää vaikkapa värejä ja valotusta kuvan tietyissä kohdissa. Uudessa versiossa käytetään ankkuripisteitä, jotka voi kiinnittää vaikkapa kuvan taivaaseen; sitten valovoimaa voi säätää vain kyseisellä alueella. Tapa ei ole yhtä kätevä kuin edellinen, eikä tehosteen aluetta voi rajata tarkasti. Tehoste ei myöskään päivity näytölle yhtä nopeasti kuin ennen, ja se harmittaa työskennellessä. Ohjelma häviää myös kohinanpoistossa Lightroomille. Toisaalta objektiivin virheet korjaava Lens Corrections toimii hyvin. Valkotasapainoa ja valotusta voi myös hallita monin tavoin. Ohjelman ominaisuuksiin kuuluu myös Nikonin kameroiden valikoista tuttu Nikon Picture Control.
Käyttöliittymä on tyylikäs mustine taustoineen, ja monipuoliset muokkaustoiminnot on järjestetty selkeästi. Kaipasimme silti järjestelytyökalua, joka olisi Windowsin kansioita kattavampi. Nyt omaa kuvakokoelmaa voi järjestää vain numeroilla ja väreillä merkitsemällä.

Arvio

Nikonin ilmainen ohjelma on tervetullut uutuus. Capture NX-D Beta on kelpo työkalu, vaikkei se yllä raw-muunnoksessa Lightroomin tai Photoshopin tasolle. Säätömahdollisuuksia on paljon, mutta kaipasimme NX 2:n käteviä kontrollipisteitä ja näytön nopeampaa päivittymistä kuvia käsiteltäessä. Järjestelymahdollisuuksia voisi myös olla enemmän.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon