Phase One Capture One 9
Ammattivalokuvaajat eri puolilla maailmaa turvautuvat tanskalaiseen Capture Oneen. Versio 9 on tehty entistä enemmän tosiharrastajien tarpeisiin.
Phase One Capture One 9 on mainosvalokuvaajien suosikkiohjelma studiotyössä, mutta sitä suosivat muutkin ammattilaiset ja edistyneet harrastajakuvaajat. Ohjelman raakakuvamuunnin on ollut alusta asti erinomainen, ja säätömahdollisuuksia on enemmän kuin Adoben raakakuvamiuuntimissa. Capture One tukee nyt 400 kameraa, ja valikoima päivittyy koko ajan. Versio 9 vetoaa entistä enemmän tosiharrastajiin. Ensinnäkin ohjelman voi hankkia Adoben tapaan kuukausitilauksena. Lyhin kolmen kuukauden tilaus maksaa 19 euroa kuukaudessa. Toimintoja on yllin kyllin. Yksittäisiin kuviin voi liittää hakusanoja, ja hakusanojen perusteella voi koota kirjastoja. Lightroomin hakusanat voi tuoda Capture Oneen, joka toimii siis sekä kuvankäsittelyohjelmana että kuvien järjestelyapuna. Parannuksiin kuuluu sekin, että valoisuus ja värikylläisyys säilyvät muita ohjelmia paremmin, kun vaikkapa kontrastia käsitellään paremmaksi. Maskien maalaaminen kuvan tietyille alueille toimii myös Lightroomia paremmin. Lightroomia päivitetään toki jatkuvasti uusilla toiminnoilla. Emme onnistuneet muuntamaan raakakuvia yleisesti Photoshopia paremmin, mutta ihosävyistä on helpompi saada luonnollisen näköisiä Capture One 9 -ohjelmalla.
Ohjelman huonoihin puoliin kuuluu se, että hinta on Lightroomiin nähden kaksinkertainen. Capture Onea myytiin aiemmin myös riisuttuna ja halvempana Express-versi- ona. Sitä ei ole enää saatavilla.
Capture One pääsee oikeuksiinsa 28 tuuman näytöllä tai suuremmalla. Muuten teksti ja kuvakkeet jäävät liian pieniksi ja hiiren osoitin liikkuu nykäyksittäin. kuvia ei avata suoraan ohjelmaan, vaan ne tuodaan ja viedään Lightroomin tapaan, ja kuvat järjestetään luetteloihin. aktiivisen luettelon kuvat näkyvät ohjelmaikkunan alareunassa. yläreunassa on tavanomainen valikko. Sen alle on kerätty työkalurivin 29 toimintoa alakohtineen. Työkalurivin alta löytyvät puolestaan varsinaiset muokkausvalikot, joita on peräti 15. alimpana ovat siis aktiivisen luettelon kuvat jonossa selaimessa, jonka voi avata ja sulkea näppäinyhdistelmällä Ctrl + B. Käyttöliittymä ei tuntunut aivan niin mukautuvalta ja tehokkaalta kuin Lightroomin vastaava.
edellisessä näiden kahden ohjelman testissä capture one pärjäsi Lightroomia paremmin, mutta Lightroomiin on päivitetty monia uusia toimintoja, kuten HDr ja panoraama, joten ohjelmat alkavat olla lähes samanveroisia.
Capture One ei pärjää nopeudessa Lightroomille. toimme 307 tiedostoa ja yhteensä kolme gigatavua kuvia molempiin ohjelmiin. toimenpide kesti 4 minuuttia ja 36 sekuntia Capture Onessa, mutta Lightroomissa vain 36 sekuntia. Samojen tiedostojen vieminen ohjelmasta kesti capture onessa 6 minuuttia ja 34 sekuntia, ja Lightroom teki saman 3 minuutissa ja 37 sekunnissa.
Mainoskuvaajat käyttävät Capture Onea niin sanottuun tethered shooting -kuvaamiseen, jossa kuva siirretään tietokoneeseen jo kuvattaessa joko langattomasti tai johdolla. Tässä on hyötynä se, että kuvaa voidaan arvioida tietokoneen suurella näytöllä saman tien. Capture One osaa tämän toimenpiteen yhä parhaiten.
ohjelma on tanskalainen, ja sen valikkokielenä on englanti. Capture One 9:stä kiinnostuneet mutta sen ostamista epäröivät voivat ladata kotisivulta phaseone.com maksuttoman ja täysin toimivan kokeiluversion. ohjelmaa voi kokeilla maksutta 30 päivää.
Conclusion
Capture One 9 on erittäin varteenotettava vaihtoehto Lightroomille, sillä oivia toimintoja ja muokkausmahdollisuuksia on riittämiin.
Lähes rajattomat säätömahdollisuudet tekevät Capture One 9:llä työskentelystä melko hidasta. Kuvien tuonti ja vientikin toimivat hitaasti.
Ominaisuudet
- Merkki
- Phase One