canon77D

CANON EOS 77D

EOS 77D on Canonin järkevä keskikastin malli edistyneille harrastajille. Automaattitarkennus on nostettu luokkaa ylemmäksi, ja mukana on myös muita parannuksia.

#Kamerat #23
8.9

Canon EOS 77D horjuttaa valmistajajätin numerojärjestelmää. Uusi 77D korvaa EOS 760D:n ja siirtyy siis kolminumeroisista kaksinumeroisiin, jotka yleensä ovat kalliimpia ja monipuolisempia. 77D:n yläpinnassa on näyttö, mikä nostaa sen 750D:n ja 800D:n yläpuolelle.
Pakkauksesta nousee ensiksi esiin pieni, tärkeä asia. 77D:n olkahihna on parempi ja leveämpi kun halvempien mallien. Myös kolme muuta seikkaa osoittaa, että kyseessä on edistyneiden harrastajien malli. Edellä mainitulta, valaistulta lcd-näytöltä voi tarkistaa kameran asetukset. Kamerassa on myös valotuksen lukitus sekä AF-ON-painike, jollaista myös monet ammattilaiset käyttävät automaattitarkennuksen aktivointiin mieluummin kuin laukaisupainiketta. Ja kolmanneksi kameran takana on säätökiekko suurempien mallien tapaan.
Automaattitarkennuksessa on 45 pistettä. Se on nopea ja tehokas ja peittää kuva-alan riittävän hyvin. Tarkennus­alueen muuttaminen ei ole yhtä helppoa kuin joissakin kalliimmissa malleissa, mutta edeltäjiin nähden parannus on melkoinen. Sen sijaan etsintä ei voi kehua: kamerassa on edelleen pieni, hämärä peilietsin, kun kalliimmissa malleissa on iso ja valoisa prismaetsin.
Kuvanlaatu on moitteeton. Terävyys ja värien toisto ovat erinomaiset, ja kennon 24 megapikseliä takaavat mainion yksityiskohtien toiston, joka on parempi kuin joissain selvästi kalliimmissa kameroissa. Kohinaa näkyy hiukan ISO 6400:ssa ja alkaa vaikuttaa häiritsevästi ISO 12 800:sta alkaen. Kahta suurinta arvoa, ISO 25 600:aa ja ISO 51 200:aa, on parasta välttää.

Canon tuo yhtä aikaa kameran kanssa myyntiin uuden EF-S 18-55 mm IS STM -pakettiobjektiivin. Sen edeltäjä oli 1,5 cm pidempi, ja eron todella huomaa. Uuden objektiivin optinen laatu on hyvä, vaikka se vaikuttaa mekaniikaltaan hieman muoviselta. Pienemmän koon hintana on, että uutuuden valovoima on vain F4–F5,6, kun edeltäjällä se oli F3,5–F5,6. Esimerkiksi Fujifilmin sietäisi harkita vastavalosuojan lisäämistä objektiivien oheen. Canonilla sellainen kuuluu vakiovarusteisiin.
Painikkeiden, säätökiekkojen ja kunnollisen näytön yhteispeli on saumatonta kameraa säädettäessä. Näytön kosketusherkät osiot on yhdistetty loistavasti toimivaan valikkojärjestelmään. Toisin kuin kilpailijoilla, 77D:ssä ei ole ohjelmoitavia toimintopainikkeita, mutta joitain säätöjä varten on pari painiketta.
Canon panostaa voimakkaasti videoihin, joten odotimme, että EOS 760D:n seuraaja olisi kuvannut 4K-videota. 77D kuvaa kuitenkin Full HD -videota nopeudella 50 kuvaa sekunnissa, ja kameran oman mikrofonin sijaan voi käyttää ulkoista mik- rofonia. 4K:n puuttuminen ei mielestämme ole suuri ongelma. Videotiedostot vievät Full HD:nä vähemmän muistitilaa ja niitä on siksi helpompi hallita käsittelyvaiheessa. Lisäksi laatueron näkee vain, jos kuvaus on tehty huolellisesti ja vakaasti.
Videotoimintoihin kuuluu viisiakselinen digitaalinen kuvanvakaus. Se kytketään päälle videovalikosta ja on hyvin tehokas, mutta se rajaa kuvaa avistuksen. Dual Pixel -kenno varmistaa täsmällisen automaattitarkennuksen suorakatselutilassa ja videokuvauksessa ja tuottaa yhdessä STM-objektiivin kanssa videoihin sulavan tarkennuksen. Käynnistyspainike on huono. Kamera käynnistyy, kun painiketta siirtää yhden napsauksen verran oikealle, ja kahdella napsauksella päästään videointitilaan. Jos käyttäjä ei ole tarkkana, kamera voi siirtyä huomaamatta videotilaan, jolloin aiottu valokuva voi jäädä ottamatta. Toisin kuin 800D:ssä, 77D:ssä on intervalliajastin, jota voi käyttää aikaviivekuvauksessa. Siinä kamera ottaa tietyin aikavälein sarjan kuvia, jotka myöhemmin yhdistetään videoksi.
77D:stä saa hyvin toimivan wi-fi- ja Bluetooth-yhteyden älylaitteeseen, jonka kautta voi muun muassa säätää kameraa etäältä. Kilpailijoihin verrattuna 77D on huippuluokkaa sen suhteen, mitä kaikkia kamera-asetuksia voi tehdä esimerkiksi Canonin Camera Connect -sovelluksella.
Kaiken kaikkiaan 77D on pieni ja kevyt peilillinen järjestelmäkamera, jonka kuvanlaatu ja automaattitarkennus ovat erittäin hyviä ja jonka hinta on kohtuullinen.

Arvio

Oleellista on, että uudella EOS 77D:llä saa hienoja ja veitsenteräviä kuvia myös vaativista, nopeasti liikkuvista kohteista.
Kameran pieni, hämärä peilietsin ei vakuuta aikana, jolloin jopa peilittömien
järjestelmäkameroiden sähköiset etsimet paranevat vinhaa vauhtia.

Ominaisuudet

Merkki
23
Megapikseliä
24
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,6
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
6
Suurin ISO
51200