anm_canon800D_01

CANON EOS 800D

EOS 800D:ssä on sama kenno, prosessori ja tarkennus- järjestelmä kuin 77D:ssä. Siksi sillä syntyy yhtä hyviä kuvia kuin silläkin. Jotain kuitenkin puuttuu.

tekijä Välineopas #Kamerat #23
8.9

Canon EOS 800D on pikemminkin järkevä kuin ihastuttava. Jos luovut muutamasta EOS 77D:n toiminnosta, säästät 120 euroa. Toiminnoiltaan ne ovat lähes samat, eikä kuvasta näe, kummalla kameralla se on otettu. EOS 800D:ssä ei kuitenkaan ole kameran päällä olevaa näyttöä, taempaa säätökiekkoa, ohjelmakiekon lukitusta, automaattitarkennuksen painiketta eikä intervallikuvauksen ajastinta. Hihna on kapeampi ja kameran yläosan linjat pyöreämmät. 800D:sta ei siis puutu mitään, mikä vaikuttaisi kuvanlaatuun. 800D:ssa on uusi, aloittelijalle tarkoitettu valikko. Kokeneen valokuvaajan käsissä se ei ole yhtä nopea, mutta se on selkeämpi käyttää, koska se selittää säätöjen merkityksen, ja niin kuvaaja löytää helpommin oikeat asetukset. Kosketusnäyttö toimii sen kanssa hienosti. Kun kuvaajan kokemus karttuu, voi hän valita perinteisen Canon-valikon. Etsin on samanlainen pieni ja hiukan tumma pentapeilietsin kuin 77D:ssä ja muissa saman hintaluokan kameroissa. Jos oikeaa pentaprismaetsintä halutaan, on Canonilla valittava 80D. Tarkennus on nopea ja täsmällinen. Ensin valitaan kuvio, jolla kameran 45 tarkennuspistettä toimivat, minkä jälkeen tarkennuskohta valitaan kameran takana olevilla painikkeilla, ellei tarkennuspisteen valintaa jätetä kameran tehtäväksi, minkä voi hyvin tehdä.
Kuvanlaatu on terävää, hyvää yksityiskohtien toistoa ja miellyttäviä värejä. Kohina on pientä ISO 6400:lla ja vaikuttaa yksityiskohtien toistoon ISO 12 800:sta alkaen. Kaksi viimeistä herkkyysaskelmaa ovat heikompia. Olemme nähneet kalliimpia kameroita, joilla ei synny yhtä hyviä kuvia.

Lähes kaikki painikkeet ovat oikealla puolella. Se ei tarkoita, että vasen käsi saisi levätä. Canon nimittäin hyödyntää kosketusnäyttöä paremmin kuin muut. Kun painat esim. ISO-painiketta, ilmestyy näytölle herkkyysasteikko. Vasemmalla peukalolla voidaan valita herkkyys, ja samalla tavoin toimivat muutkin perinteiset säädöt. Canon EOS 800D:n aloittelijavalikossa voidaan lisäksi yhdellä näytön tai painikkeiden Q-painikkeen painalluksella päästä lisäasetuksiin kuten tarkennuspisteen valintaan tai kuvausnopeuteen. EOS 77D:n valikosta voidaan valita uusi valikkojärjestelmä. Myös EOS 5D Mark IV -ammattikamerassa on kosketusnäyttövalikko, joten Canon on tällä hetkellä siinä eturintamassa.
Canonin wi-fi-järjestelmä, johon kuuluu Camera Connect -sovellus, on markkinoiden parhaita. Se on helppo ottaa käyttöön ja sillä voidaan hallita kameraa laajasti. Jos uskallus riittää, se voidaan asentaa myös ilman salasanaa, jolloin kirjautuminen on nopeampaa. Siihen voidaan muodostaa jatkuva Bluetooth-yhteys, jolloin kaikki otetut kuvat siirretään puhelimeen pieninä versioina. Kameran päällä oleva merkkivalo kertoo, kun puhelimeen on muodostettu wi-fi-yhteys.
Entä ottaisimmeko itse Canon EOS 800D:n? Rehellisyyden nimessä emme. Se on erinomainen ja fiksu kamera ja sen kuvanlaatu on hyvä. Kun kuitenkaan hintaeroa ei upeaan 77D:hen ei ole enempää kuin yhden hyvän SD-muistikortin verran, ottaisimme kehittyneemmän EOS 77D:n, joka näyttöineen ja taempine säätökiekkoineen on nopeampi harrastajan käyttää. Makuasiastahan tässä kuitenkin on kysymys, ja on hyvä, että Canon antaa valinnanvaraa.

Conclusion

EOS 800D:ssa on todella hyvä tarkennus, sarjakuvausnopeus kuusi kuvaa sekunnissa ja se tekee kuvia, jotka olisivat hyviä kalliimmillakin kameroilla.
Hintaero EOS 77D:hen on liian pieni, ja kalliimmalla on myös enemmän annettavaa. Kaipasimme esimerkiksi kameran päällä olevaa näyttöä.

Ominaisuudet

Merkki
23
Megapikseliä
24,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,6
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
6
Suurin ISO
51200