anm_panaFZ2000_01

Panasonic Lumix DMC-FZ2000

Panasonicin uudessa kompaktikamerassa on suuri, 1”-tyypin kenno ja 20-kertainen zoom. Se voisi olla vaihtoehto APS-C-kennoiselle järjestelmäkameralle.

tekijä Välineopas #Kamerat #Panasonic

Panasonic Lumix DMC-FZ2000 on objektiiveineen suunnilleen järjestelmäkameran kokoinen ja painaakin vähän enemmän, 915 grammaa. Kuvattaessa FZ2000 muistuttaa myös järjestelmäkameraa monine painikkeineen ja säätökiekkoineen sekä hyvän näyttönsä että etsimensä ansiosta. Käynnistys kestää kohtuulliset 1,4 sekuntia, mutta moottoroidulta zoomilta kuluu lähes kolme sekuntia laajakulma-asennosta pisimmälle telelle. Yllätyimme, että suhteellisen pienellä ISO-arvolla ja parhaalla jpg-laadulla kuvan kohinassa ja tarkkuudessa näkyvät pakkauksen aiheuttamat ongelmat. FZ2000 ottaa raakakuvia, ja kun muunsimme suuren ISO-herkkyyden kuvat Photoshopissa, yksityiskohdat olivat parempia ja kohina hallinnassa. Kamerassa on optinen kuvanvakaus. Objektiivi vastaa 24–480-millistä, ja suurin aukko on F2,8–F4,5, mikä on hyvä ominaisuus. Kolmituumainen kosketusnäyttö on vakaa ja sitä voi kääntää kaikkiin suuntiin. Kameran salama riittää yli 13 metriin, ja ulkoiselle salamalle on varusteluisti. FZ2000 ottaa 4K-laadun videota. Etuna on myös, että 4K-videosta voi valita yksittäisiä jpg-kuvia, joten voit saada kuvan, jossa liikkuva kohde näyttäytyy juuri haluamassasi vaiheessa. Toimintoa voidaan sitä paitsi käyttää syvyysterävyyden laajentamiseen. Kameran vahvin ominaisuus on sen laaja zoomalue. Samalla hinnalla voi kuitenkin saada järjestelmäkameran, jossa on parempi kuvanlaatu ja hyvä objektiivi.

Kun kamera on yksi kokonaisuus, joka selviää suurin piirtein kaikista tilanteista, FZ2000 sopii hyvin matkakäyttöön. Mukana ovat luonnollisesti kaikki normaalit automaattitoiminnot, jotka valitaan säätökiekosta kameran päältä. Mukana on myös iA-kohdeautomatiikka, joka lukitsee useimmat säädöt ja joka on sen vuoksi ihanteellinen myös perheenjäsenille, jotka eivät ole kiinnostuneita valokuvauksen tekniikasta. Kun tätä asetusta käytetään, kuvaus ei juuri voi mennä pieleen. Kameran päällä ja sivuilla on peräti seitsemän ohjelmoitavaa painiketta. Ja ikään kuin siinä ei olisi tarpeeksi, kameran vasemmassa reunassa on säädin, jolla voi valita jonkin kameran neljästä harmaasuotimesta. Suodinta ei tosin voi käyttää videokuvauksessa. Monia kuvaajia lukuisat toimintanäppäimet saattavat miellyttää, mutta toisten mielestä ne voivat olla sekavia.
Lomalla myös online-käyttöopas on kätevä olemassa. Istut hotellihuoneessa etkä millään löydä juuri haluamaasi säätöä, mutta 344-sivuinen käyttöopas on kotona kirjahyllyssä. Se ei ole ongelma, sillä voit valita käyttöoppaan kameran ohjelmavalikosta. Tällöin näytölle ilmestyy QR-koodi, jolloin voit wi-fin kautta mennä matkapuhelimella tai tabletilla suoraan käyttöoppaaseen. Näppärää. Toinen hyvä yksityiskohta lomakäytössä on, että voit ottaa panoraamakuvan, jonka kameraa tallentaa jpg-muotoon. Kameran mukana tulee suuri, neliskulmainen, ammattimaisen näköinen vastavalosuoja, joka varjostaa ja suojaa kameraa tehokkaasti.
Tätä kirjoitettaessa FZ2000:lla on vain yksi kilpailija, nimittäin Sony RX10 III. Nämä kamerat muistuttavat toisiaan sekä ominaisuuksiltaan että toiminnoiltaan. Sonyn zoom yltää 24:sta 600 mm:iin, mutta kamera maksaakin vastaavasti 1800 euroa.

Conclusion

Kameran optinen kuvanvakain ja suuri zoomalue toimivat erinomaisesti.
Videosta voi poimia yksittäisiä valokuvia.
Suhteellisen suuresta kennokoosta huolimatta jpg-kuvien yksityiskohtien toisto on yllättävän sumea alhaisella ISO-herkkyydellä. Mottorizoom on hidas.

Ominaisuudet

Merkki
Panasonic
Megapikseliä
20
Polttovälikerroin/optinen zoom
20
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
12
Suurin ISO
25600