anm_panaLX15_01

Panasonic LUMIX DMC-LX15

Aukon F1,4 ansiosta Panasonic Lumix LX15 on valovoimainen vaihtoehto tilanteisiin, joissa peilillinen järjestelmäkamera on iso ja painava.

tekijä Välineopas #Kamerat #Panasonic
8.4

Panasonic LUMIX DMC-LX15 on taskukokoinen kamera valokuvauksen harrastajille ja ammattilaisille. Siinä on kompaktikameraksi isokokoinen tuuman kenno ja erittäin terävä Leican 24–72 mm:n objektiivi. Sen valovoima on lyhimmällä polttovälillä F1,4. Pisimmälläkin se yltää aukkoon F2,8. Kuvanlaatua parantaa erittäin tarkka kenno. Myös kohina on heikkoa vielä ISO 800 -arvolla. LX15:llä voi tallentaa 4K-laatuista videota. Kosketuksella toimiva näyttö on kolmen tuuman kokoinen. Sen voi kääntää ylös ja ympäri omakuvien ottamista varten. Näyttö ei kuitenkaan käänny alaspäin. Näyttö kaunistelee kuvia hieman, eli näytöllä hyvältä näyttävä kuva voi olla jopa aukon verran väärin valotettu. Kamerassa on automaattinen salama ja aukkorengas objektiivin ympärillä. Ohjelmoitavia painikkeita on kahdeksan. Niistä viisi on kosketusnäytössä. LX kuuluu Panasonicin luksussarjaan, joka esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2005. Meiltä erinomaiset arvostelut saanut LX3 julkistettiin vuonna 2008. Vuonna 2014 taas julkistettiin 13 x 17,3 mm:n Micro Four Thirds -kennoa käyttävä LX100. Nyt Panasonic on valinnut kameraan taustavalaistun cmos-kennon. Sen mitat ovat 8,8 x 13,2 mm. Valinta voi tuntua äkkiseltään askeleelta taaksepäin. Yllättävää kyllä, LX100:n ja LX3:n kuvanlaadussa on hyvin vähän eroa, yksityiskohtien toiston osalta.
Kameran pinta on kokonaan sileä, joten siitä on vaikea saada otetta ja sitä on pidettävä erityisen tiukasti kiinni. SIksi kädet osuvat helposti huomaamatta Fn1-painikkeeseen, joka muuttaa kokonaan kameran senhetkiset asetukset. Yksi suurimmista heikkouksista on etsimen puuttuminen kamerasta.

Yksi näppäristä uusista ominaisuuksista on 4K-kuvaus. Oikean hetken vangitseminen liikkuvia kohteita, kuten muusikoita tai urheilijoita kuvattaessa on usein vaikeaa. Kameralla voi tallentaa 4K-laatuista videota 30 kuvaa sekunnissa. Siitä voi jälkikäteen poimia parhaan otoksen jpeg-kuvana. Kuvan koko on 8,8 megapikseliä, mikä riittää A4-tulosteeseen. Toinen uusi 4K-toiminto on Post Focus. Se toimii siten, että kamera ottaa sarjan kuvia, joista jokaisessa on hieman eri tarkennus. Kuvasarjasta voi myöhemmin valita kuvan, jossa tarkennus on osunut parhaiten kohdilleen. Toiminnon käyttäminen vaatii myös jalustan käyttämistä. 4K-kuvauksessa kameran polttoväli muuttuu vastaamaan kinokoon 36–108 mm:ä.
Panasonicin Lumix DMC-LX15 muistuttaa monessa suhteessa Sonyn RX100-sarjan kompaktikameroita. Niissä on vastaavanlainen säätökiekko takana, säädöt tehdään hyvin samalla tavalla ja koko sekä painokin täsmäävät. Oikeastaan Panasonic ei ole lisännyt kameraansa muuta omaa kuin 4K-kuvausominaisuudet. Se ei riitä kilvan voittamiseen. Varsinkaan, kun RX100 III tallentaa aivan yhtä hyviä kuvia ja on hinnaltaan edullisempi. Lisäksi Sonyn kamerassa on erittäin hyvä sähköinen etsin.

Conclusion

Erinomainen terävyys koko 24–72 mm:n käytännöllisellä polttovälillä. Hyvä valovoima. Näppärä aukkorengas objektiivin ympärillä ja oma salamaa.
Pienestä ja sileästä kamerasta on vaikea saada kunnollista otetta, ja valituksi tulee helposti vääriä painikkeita. Suurin puute on etsimen puute.

Ominaisuudet

Merkki
Panasonic
Megapikseliä
20
Polttovälikerroin/optinen zoom
3
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
10
Suurin ISO
25600