Canon EOS R

Canonilta tuli lopultakin peilitön kinokoon järkkäri. Se merkitsee upeita kuvia ja varmaa automaattitar- kennusta hienossa rungossa sekä nokkelia uutuuksia.

#Kamerat #23
9.1

Canon EOS R on pullollaan toimintoja, jotka pohjimmiltaan tekevät kuvaamisesta hauskempaa. Canonin uusi kinokoon peilitön tarkoittaa hyvää ergonomiaa ja Canonin tunnettua käyttöliittymää. Useimmat painikkeet ovat ohjelmoitavissa, ja se koskee myös uutta kosketuspalkkia, joka sijaitsee hyvän etsimen oikealla puolella. Peukaloa liikuttelemalla voi mm. säätää ISOa tai selata kuvia. On kuitenkin varottava, etteivät vahinkopainallukset tuota ei-toivottuja säätöjä. Hyvä idea vaatii hieman totuttelua. Toinen nokkela yksityiskohta on, että kameraan liittyvissä uusissa objektiiveissa on ohjelmoitava säätörengas. Valitsimme siitä valotuksenkorjauksen, ja se toimi hyvin ja nopeasti. Ikävä kyllä kamerassa ei ole kuvanvakainta, mikä on harmillista, jos kameran kanssa käytetään vakaimetonta EF-objektiivia sovittimen avulla.
Kamerassa on ennätykselliset 5655 tarkennuspistettä, jotka kattavat suurin piirtein koko kuvapinnan. Tarkennusasetuksia on monta, niiden joukossa silmään kohdistuva tarkennus, joka toimii hyvin sekä valokuvissa että videoissa. Automaattitarkennus oli ilahduttavan nopea: se toimi jo ennen kuin olimme painaneet laukaisinta, myös heikossa ja vaativassa valossa. Kun otimme kuvasarjoja, etsinkuva ei hävinnyt näkyvistä koko kahdeksan kuvan sekuntinopeudella otetun sarjan aikana. Valikosta valittava äänetön suljin tuotti täysin hiljaisen kuvauksen.
Kennon 30,1 megapikselin tuottama kuvanlaatu on vakuuttava, yksityiskohdat näkyvät hienosti ja valotus oli täsmällinen. ISO ulottuu 40 000:een, mutta sen voi laajentaa 102 400:een, jota voi käyttää hätätapauksessa. Kohinaa tulee merkittävästi näkyville ISO 25 600:ssa.

Arvio

Vaikuttavia kuvia ja toimintoja sekä nopea automaattitarkennus. Ergonomia on hyvä, ja monet säätömahdollisuudet tekevät EOS R:stä loistavan tulokkaan. Elektroninen etsin kuluttaa paljon akkuvirtaa, ja kaipasimme kuvanvakainta itse kameranrunkoon. Melko suurikokoinen uusien objektiivien kanssa.

Ominaisuudet

Merkki
23
Megapikseliä
30,1
Polttovälikerroin/optinen zoom
1x
LCD-näyttö
3,15
Kuvaa/sekunti
8
Suurin ISO
102400