Canon EOS RP

Canon EOS RP

Tämä kamera ei ole vain markkinoiden kevyin kinokokoinen. Sen hinta on myös aivan halvemmasta päästä. Ja siinä on uusi, todella käyttökelpoinen toiminto.

#Kamerat #23
8.9

Canon EOS RP on valmistajan toinen järjestelmäkamera, jossa on kinokoon kenno ja R-kiinnitys. Hinta on noin kaksi kolmasosaa isoveljen EOS R:n hinnasta, ja vasta Sonyn A7-sarjan vanhemman sukupolven kameroista löytyy halvempi kinokokoinen.

Paperilla EOS RP on siis erittäin houkutteleva kamera niille, jotka haluavat loikata suurempaan kennoon, ja hinnan lisäksi myös painoa on vähän. Runko painaa 485 grammaa, mikä on lähes 200 grammaa vähemmän kuin EOS R:n paino.

Myös kaikki mitat ovat pienemmät, ja kamera on silti sääsuojattu. Keveys ilahduttaa, mutta pieni koko syö hiukan ergonomiaa. Lisävarusteena voi hankkia otekahvan, joka kasvattaa kameran korkeutta. Sitä emme testanneet.

EOS R:n yläpinnassa oleva pikku näyttö on poistettu, mikä harmittaa hiukan. Toisaalta iloitsemme siitä, että kameraan on tullut ohjelmakiekko, josta on helpompi valita toiminnot kuin isostaveljestä. EOS R:n pieni kosketuslevykin on siivottu pois, mutta se ei haittaa, koska sen käyttö vaatii melkoista totuttelua.

Uudella tarkennuksen haarukointitoiminnolla EOS RP ottaa 2–999 kuvaa, joiden välissä tarkennus muuttuu hiukan. Se on helppo säätää ja sujuu nopeasti. Kuvista voi sitten valita sen, jossa tarkennus on paras, tai yhdistää kuvat yhdeksi joka paikasta tarkaksi kuvaksi tietokoneella.

Automaattitarkennus on nopea ja varma ja siinä on huikeat 4779 pistettä. Ikävä kyllä EOS RP ottaa vain viisi kuvaa sekunnissa. Toisaalta puskuri on tehokas, joten nopealla SD-muistikortilla saa 50 jpg- ja raakakuvaa, ennen kuin vauhti hyytyy.

26 megapikseliä tuottavat hienoa laatua ja luonnolliset värit. Suurin ISO-herkkyys toimii hyvin, joskin EOS R yltää hiukan parempaan.

RP:ssä on pieni LP-E17-akku, joka riittää vain 250 kuvaan, kun EOS R:llä kuvia saa 370. 24–105 mm:n suuren halkaisijan pakettiobjektiivilla pikku kamera ei asetu vaakasuoraan alustalle, mutta otekahva poistaa ongelman.

Arvio

Hieno kuvanlaatu ja paljon yksityiskohtia. Vähän painoa ja hintaa. Nokkela
tarkennuksen haarukointitoiminto nostaa arvosanaa. Paljon tarkennuspisteitä. Vain viisi kuvaa sekunnissa on tässä luokassa vaatimaton suoritus. Kamerassa ei ole kuvanvakainta. Pieni akku, joka ei kestä pitkään.

Ominaisuudet

Merkki
23
Megapikseliä
26,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
1x
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
5,0
Suurin ISO
102.400