anm_canonG1X3_01

Canon PowerShot G1 X Mark III

Kompaktikamerassa on nyt samanlainen kuvaprosessori, zoomalue ja kennokoko kuin järjestelmäkamerassa. Mutta pärjääkö uutuus kilpailussa isompiaan vastaan?

tekijä Välineopas #Kamerat #23
8.8

PowerShot G1 X Mark III kuulostaa vuonna 2014 julkistetun Mark II:n kasvojenkohotukselta. Kyseessä on kuitenkin aivan uusi kamera. Taskukamera on saanut suuremman APS-C-kennon, jossa on 24 megapikseliä. Lisäksi siinä on hyvin tarpeellinen sekä suuri ja hyvä sähköinen etsin, minkä lisäksi esimerkiksi kuvausnopeus ja tarkennuspisteet ovat kehittyneet. Kuitenkin Mark III on sekä pienempi että kevyempi kuin edeltäjänsä.
G1 X Mark III teki erittäin myönteisen ensivaikutelman. Kamera toimii täsmällisesti, ja automatiikka ja valotuksenkorjaus on helppo valita kameran päällä olevista kiekoista. Muut säädöt tehdään kosketusnäytöstä tai kameran takana olevista painikkeista. Kuvista tuli erittäin teräviä, yksityiskohdat näkyivät hyvin ja värit toistuivat kylläisinä, kun Picture Style -säädöksi oli valittu Auto. Kamera tallentaa myös raakakuvia. Kohina on vähäistä ISO 25 600:een asti. Jos 24–72 mm:n zoom ei riitä, tarjolla on nelinkertainen digitaalinen zoom, joka toimii hyvin, jos kuvia on tarkoitus katsoa vain näytöltä.
Vastaako Mark III sitten järkkäriä? Jos kuvataan helppoja kohteita, vastaus on kyllä. Jos automatiikkaa tai automaattitarkennusta on tarpeen säätää nopeasti, eron huomaa. Olisimme halunneet säätää automaattitarkennuspistettä peukalolla näytöltä samalla, kun katsoimme etsimeen. Joillain uusilla kameroilla se on mahdollista, mutta ei tällä. Jos kohde siis on vaativa, vastaus on ei. Makro toimii vain noin 24 mm:n polttovälillä, jolloin pitää kuvata aivan läheltä kohdetta. Kameran käynnistys kestää kaksi sekuntia, joka aika tuntuu pitkältä, jos kiinnostava kohde näyttäytyy äkillisesti. Akun varaus riittää ainoastaan 220 valokuvaan.

Arvio

G1 X Mark III:lla on erittäin miellyttävää kuvata ja se selviää tyylikkäästi helpoista kohteista, kuten loma-, perhe- ja maisemakuvista.
Jos hankintaa arvioi järkiperustein, kameran pitäisi olla suunnilleen 350 euroa halvempi, jotta valitsisimme sen. Kilpailu alalla on kivikovaa.

Ominaisuudet

Merkki
23
Megapikseliä
24
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
8
Suurin ISO
25600