Canon PowerShot G5 X Mark II

Canon esitteli lähes 20 vuotta sitten PowerShot G -sarjan. Sittemmin sarjaan on tullut monia malleja ja haarautumia, ja toinen kahdesta uusimmasta mallista on G5 X Mark II.

tekijä Välineopas #Kamerat #23
8.7

Canon esitteli lähes 20 vuotta sitten PowerShot G -sarjan. Sittemmin sarjaan on tullut monia malleja ja haarautumia, ja toinen kahdesta uusimmasta mallista on G5 X Mark II.
Uusi malli muistuttaa hiukan Sonyn RX100 V:tä. Siinä on samantyyppinen esiin ponnahtava sähköinen etsin sekä kääntyvä kolmituumainen näyttö. Ominaisuudet ovat lähes samat: kamerassa on muun muassa 20 megapikseliä ja yhden tuuman kenno. G5 X Mark II on hieman – mutta merkittävästi – suurempi ja raskaampi, mutta siinä on myös laajempi 24–120 mm:n zoom, F1,8–2,8 valovoima ja parempi ergonomia. Objektiivi on loistava, tarkkuus on hyvä kaikilla aukoilla ja polttoväleillä, ja optiset virheet ovat hyvin hallinnassa. Käyttö on helppoa ja loogista, ja sekä etsin, näyttö että viimeistely ovat korkeatasoisia.
ISO-herkkyys yltää 12 800:aan ja sitä voi vielä valikosta laajentaa aukon verran, joskin silloin syntyy liialti kohinaa. Kontrastiin perustuva tarkennus pysyy hyvin mukana, muttei ole aivan niin nopea ja tarkka kuin paras näkemämme. Tarkennusta pitää vahtia, jos sen haluaa koko ajan pysyvän juuri halutussa kohdassa. Kasvojentunnistus on ajoittain epävarma eikä sitä voi valita sarjakuvaukseen.
Canon ottaa 30 kuvaa sekunnissa raakakuvasarjoina. Nopealla kortilla, 1/1600:lla ja pienimmällä jpg:llä pääsimme 22:een ja tavallisella jpg:llä 19 kuvaan sekunnissa.
Vanhassa G5 X:ssä oli sähköinen etsin keskellä kameraa, G5 X II:ssa se on vasemmassa sivussa, ja hyvä niin. Ongelmana on kuitenkin, että tunnistin, joka havaitsee, katsooko kuvaaja tähtäimeen, on edelleen keskellä kameraa. Meille kävi aluksi yhä uudestaan niin, että tähtäin pimeni ja etsinkuva siirtyi kameran näytölle, koska kuvaajan kasvot eivät peittäneet tunnistinta. Ratkaisimme asian pitämällä vasenta peukaloa tunnistimen päällä, mutta sellaista kuvaajan ei pitäisi joutua ajattelemaan.

Conclusion

Huippuzoom, jonka valovoima ja polttovälialue ovat hyvät. Luokan kenties paras käsiteltävyys. Hyvä ja hyödyllinen kamera päivittäiseen käyttöön.
Automaattitarkennus vaatii liikaa huomiota. Tähtäimen tunnistimen sijoitus huono.

Ominaisuudet

Merkki
23