Canon XC15

Canon XC15

Canonin XC-sarja on tarkoitettu ennen kaikkea video-kuvaajille, ja juuri XC15:n videomahdollisuudet ovat parantuneet verrattuna edeltäjään XC10:een.

#Kamerat #23
8.2

Canon XC15 on uusi huippumalli XC-
sarjassa, jossa on edistyneille harrastajille sopivia pieniä videokameroita. Toisin kuin noin tuhat euroa halvemman XC10:n, XC15:n mukana tulee MA-400-sovitin, joka on äänen miksauspöytä ja jossa on liitännät mm. kahdelle XLR-mik­rofonille. Kamerassa on yhden tuuman kenno, jonka tarkkuus on 12 megapikseliä ja joka kuvaa 4K-videota. Kameran zoom­objektiivi vastaa 24–240 mm:iä. Näytöllä näkyy selvää vääristymää, mutta se korjaantuu, kun otos tallentuu. Terävyys on hyvä. Kädensijaa voi kääntää 180 astetta, joten eri kulmista kuvaaminen käy kätevästi käsivaraltakin. Näytön koko on kolme tuumaa ja sitä voi kääntää ylös ja alas, ja mukana tulee kätevä etsinluuppi, jonka voi kiinnittää näyttöön, jolloin käytössä on etsin. Käytimme sitä koko testin ajan.
Canon esitteli XC10:n hybridikamerana, jolla saa sekä kuvia että 4K-videota, mutta XC15:ta markkinoidaan puhtaasti videokamerana, vaikka siinä on samanlainen kenno ja prosessori. XC15:n käyttö valokuvakamerana onkin vain hätäratkaisu. Järkkäriin verrattuna se on suuri ja kömpelö. Kuvanlaatu on hyväksyttävä, raakakuvamahdollisuutta ei ole ja esimerkiksi ISO-säätö on hankala. Päädyimme lopulta käyttämään Auto ISOa ja panimme ylärajaksi ISO 3200:n, jonka laatu on hyvä. Suuremmilla arvoilla näkyy kohinaa ja kohinanpoistoa.
Automaattinen tarkennus toimii sulavasti.

Kamera on ihanteellinen väline esimerkiksi videojournalismiin tai täydentävien jaksojen kuvaamiseen tuotannoissa, jotka on kuvattu Canonin ammattilaistason EOS C -sarjaan kuuluvilla kameroilla. Ne maksavat jopa 40 000 euroa ilman objektiivia.
Tilanteissa, joissa ei ole tarkoitus käyttää MA-400:aa ja suuria mikrofoneja, voidaan käyttää kameran vaatimatonta omaa mikrofonia tai liittää ulkoinen mikrofoni kameran valusteluistiin miniliittimen avulla. Kameraan sopivat CFast-kortit, jotka ovat välttämättömiä kuvattaessa 4K-videota, sekä SD-kortit. Myös XC10:ssä olevan wi-fi-liitännän lisäksi XC15:ssa on gps-paikannus.
XC15 tallentaa samassa Canonin Log-muodossa kuin kalliit C-sarjan kamerat. Se on yhdentyyppinen videoiden raakakuvamuoto, johon mahtuu peräti 12 valotusaskelta.
XC15 näyttää ehkä hiukan kömpelöltä kuvissa, mutta sillä on erittäin mukava työskennellä eikä sen koko tai paino tunnu häiritsevältä. Erityisesti aloittelijat arvostanevat sitä, että kamerassa on verraten vähän painikkeita ja valikkokohtia. Tavallisimmat asetukset, kuten valkotasapainon ja valotuksenkorjaus, säädetään toimintovalikosta, joka tulee esiin etsimeen painettaessa kameran takana oleva pientä joystick-valitsinta. Asetukset tehdään joystickilla. Valitettavasti ISO-herkkyyttä ei voi valita itse silloin, kun kuvataan esimerkiksi ajan esivalinnalla.
Koska etsinluupin voi tukea kasvoja vasten, käsivarainenkin kuvaus on vakaata, ja sitä tukee myös tehokas optinen kuvanvakain. Ääniyksikkö MA-400, johon on kiinnitetty mikrofoni, saattaa kameran pois tasapainosta, mutta sitä käytetään enimmäkseen silloin, kun kamera on jalustalla, joten asialla ei yleensä ole merkitystä. Käytännöllinen yksityiskohta on, että kameran akun voi vaihtaa silloinkin, kun kamera on kiinnitettynä jalustaan. Automaattitarkennuksen voi kytkeä pois päältä, kun taas objektiivin zoomia täytyy aina käyttää käsin, mikä tuottaa väkisinkin pikku nykäyksiä, jos zoomataan kesken videoinnin. Runsaan mukana tulevaan lisälaitteistoon sisältyy myös hyvä vastavalosuoja.
Arvosanamme perustuu kameran valokuvausominaisuuksiin, jotka tuottivat pienen pettymyksen. Jos olisimme arvioineet pelkästään video-ominaisuuksia, arvosanaksi olisi tullut 8,8.

Arvio

XC15 sopii erinomaisesti ammattimaiseen videotuotantoon. Joustava ratkaisu ja hyvä ergonomia myös kunnianhimoiselle harrastajalle.
Jos valokuvalaatu on tärkeää, valitse EOS-järkkäri, jolla oikeissa oloissa saa hyvää videokuvaa. XC15 on parhaimmillaan alle ISO 3200:ssa. Ei ota raakakuvia.

Ominaisuudet

Merkki
23
Megapikseliä
12
Polttovälikerroin/optinen zoom
10
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
3
Suurin ISO
20000