Canon EOS-1D X Mark II

Canonin uusi huippuammattilaiskamera on kerrassaan mainio. EOS-1D X Mark II tarjoaa nopeuden lisäksi koko joukon muita merkittäviä parannuksia.

tekijä Välineopas #Kamerat #Canon
9.1

Canon EOS-1D X Mark II ottaa 14 kuvaa sekunnissa tavallisella automaattitarkennuksella tai 16 suorakatselutilassa. Kyseessä on ennätys, jota voi käyttää hyödyksi toimintakuvauksessa. Automaattitarkennus todella toimii. Käytimme Canonin 100–400 mm:n objektiivia ja 1,4-kertaista telejatketta, joten polttoväliksi tuli 560 mm. Aukko oli F8, ja kuvia syntyi 14 sekunnissa. Saimme järjestään teräviä kuvia autosta, joka ajoi kameraa kohti nopeudella 90 km/h. Tarkennusaluetta on laajennettu ja algoritmeja parannettu, ja nyt kaikkia 61 tarkennuspistettä voi käyttää myös aukolla F8. Automaattitarkennus toimii jopa -3EV:n valossa, mikä vastaa heikkoa kuun valoa. On hyvä, että tarkennuspisteitä on nyt laajemmalla alueella ja ne on merkitty entistä selvemmin.
Mark II:een on myös lisätty sekä gps että kosketusnäyttö. Näyttöä voi käyttää tarkennukseen suorakatselutilassa, samoin kuvien selailuun ja kuvan suurentamiseen. Säätöjen tekeminen sillä ei ole mahdollista, kuten Nikon D5:ssa. Kuvanlaatu on erittäin hyvä ISO 51 200:n herkkyyteen asti. Siitä ylöspäin kuvissa on kohinaa. Korkein ISO-lukema on peräti 409 600. Valotusmittaria on parannettu ja siinä on useita mittauspisteitä. Testissämme herätti ihastusta, että kamerasta voi valita valkoisen priorisoinnin. Vanhemmalla mallilla saattoi ottaa kuvia käyttäen automaattista valkotasapainon asetusta, mutta erityisesti keinovalossa valkoinen harvoin näkyi puhtaan valkoisena. Nyt ongelma on poistunut. EOS-1D X Mark II:lla on erittäin miellyttävä työskennellä. Jos haluat erinomaisen kameran ja – huomaa tämä – jos sinulla on varaa, osta se kaikin mokomin.

Otimme jpg-kuvia ja saimme nopeita kuvasarjoja nopealle CF-kortille. Mark II kuvaa kuitenkin raakakuvia yhtä nopeasti, ja koska dataa silloin siirtyy suuria määriä, kamera on pitänyt varustaa myös CFast-korttipaikalla. Tämänhetkiset CFast-kortit vastaanottavat dataa jopa 445 megatavua sekunnissa. Jännittävä uutuus on, että sen lisäksi, että Mark II kuvaa 4K-videota enimmillään nopeudella 60 kuvaa sekunnissa, kameralla voi poimia videosta yksittäisiä jpg-valokuvia. Kuvat ovat 8,3 megapikselin suuruisia, tarkkoja ja yllättävän lähellä normaalia valokuvalaatua. Ne ovat kyllin suuria tulostettaviksi A4-koossa, ja Dual Pixel -tekniikka takaa, että jatkuva automaattitarkennus todella toimii. Jos tarve vaatii, kameralla saa siis kuvia peräti nopeudella 60 kuvaa sekunnissa, jos käytössä on CFast-kortti.
On hyvä asia, että Canonin uuteen huippumalliin käyvät edelleen myös CF-kortit, joita monella on varastossa. Samoin edeltäjän LP-E4N-akku sopii edelleen myös uuden LP-E19:n ohella, joskin nopeus putoaa kymmenen prosentin verran.
Päällisin puolin EOS-1D X Mark II muistuttaa edeltäjää. Suurin ero on, että valikon ja automaattitarkennuksen ohjaussauva on suurempi. Kamera on hieman aikaisempaa mallia pienempi, joten se sopii pienikätisemmällekin kuvaajalle. Kamera istui testissämme kuitenkin mukavasti suurempaankin kouraan. Kuten Nikon D5:ssa, uudessa Canonissakin on verkkoliitäntä. Wi-fi-yhteys on sen sijaan hankittava erikseen.
Mark II kuvaa 4K-videota kahdessa tallennemuodossa, QHD:na tai Cinema-muodossa. QHD on kooltaan 3840 x 2160 pikseliä eli se vastaa sitä, mitä tv:ssä kutsutaan UHD:ksi. Cinema-muoto on hieman leveämpi, 4096 x 2160 pikseliä. Hauska ja monien kaipaama yksityiskohta on, että kameran valikosta voi nähdä, kuinka monta kuvaa kameran rungolla on otettu. Luku on pyöristetty lähimpään tuhanteen.

Conclusion

Canon EOS-1D X Mark II on erinomainen kamera ja juuri nyt karvan verran parempi kuin mikään muu huippuluokan ammattilaiskamera.
3,2 tuuman näyttö on hyvä, mutta sen tarkkuus ei ole sama kuin Nikonilla, jossa kosketusnäyttöä voi myös käyttää monipuolisemmin.

Ominaisuudet

Merkki
Canon
Megapikseliä
20
Polttovälikerroin/optinen zoom
1
LCD-näyttö
3,2
Kuvaa/sekunti
16
Suurin ISO
409600