Canon EOS 5DS R

Canon EOS 5DS R

Kannattaako maksaa 200 euroa ylimääräistä ja ostaa EOS 5DS R vai tyytyä perusmalliin, jossa on alipäästösuodin? Meille valinta on melko selvä.

#Kamerat #Canon
8.9

Ainut asia, joka erottaa 5DS R:n 200 euroa halvemmasta 5DS:stä, on se, että siinä ei ole alipäästösuodinta. Tämän ansiosta 5DS R:llä otetut kuvat ovat hieman terävämpiä, vaikka samalla moirén – läikekuvion, jota aiheuttavat mm. jotkut vaatemateriaalit – muodostumisen riski on suurempi. Olennaiset kysymykset 5DS R:n kohdalla ovat, lisääkö suotimen puuttuminen terävyyttä huomattavasti, ja kuinka suuri ongelma moiré on. Kuvasimme samat kohteet näillä kahdella kameralla peräjälkeen. Kun lähensimme kuvat 100 prosentin kokoon, huomasimme, että 5DS R -mallilla otetut kuvat olivat yksityiskohtaisempia. Mutta kun katselimme muitakin näillä kameroilla ottamiamme kuvia, meidän oli vaikeaa arvata, kummalla mallilla mikin kuva oli otettu, sillä molempien kyky toistaa yksityiskohtia on omaa luokkaansa. Moiréa ei synny helposti, mutta joissain 5DS R:llä otetuissa kuvissa sitä esiintyi. Kuvanlaatu kuitenkin lähentelee keskikoon kameroiden kuten Pentax 645Z:n ja yli 15 000 euroa kalliimpien Hasselblad-kameroiden tasoa. Jotta hyvä kuvanlaatu saataisiin esiin, täytyy kuvaustekniikan olla täysin kunnossa, sillä pienikin virhevalotus tai kameran vähäinenkin tärähdys kuvaushetkellä huonontaa kuvanlaatua huomattavasti. Tämän lisäksi on syytä käyttää hyvälaatuisia objektiiveja,
joita Canonilta toki löytyy.
5DS R ja 5DS -malleja myydään samassa kategoriassa vanhemman 5D Mark III:n kanssa. Jos ostoa suunnitteleva empii 5DS R:n ja 5D Mark III:n välillä, hänen kannattaa muistaa, millaiseen kuvaukseen ne soveltuvat parhaiten. 5DS R:ssä on 50,3 megapikseliä ja Mark III:ssa 22,1. Ero näkyy yksityiskohtien toistokyvyssä selvästi. Kun 50,3 megapikseliä ahdetaan kinokoon kennoon, on jokainen pikseli pienempi kuin megapikselimäärältään vaatimattomammassa kamerassa mutta kuitenkin suurempi kuin hyvässäkään APS-C-kennokoon kamerassa. Niinpä Canon onkin kohinan välttämiseksi rajoittanut ISO-herkkyyden 6400:aan, joka on laajennettavissa 12 800:aan. Tämä on hyvä ratkaisu, sillä hämäräkuvissa raetta näkyy jo ISO 1600:ssa, ja 6400:lla kuvattaessa käy selväksi, että 5DS-mallit eivät ole parhaimmillaan hämärässä. Kuvien tiedostokoot ovat valtavia: jpegit 15 megatavua ja raakakuvat 60 megatavua; niinpä sarjakuvausnopeus jää viiteen kuvaan sekunnissa, kun Mark III ottaa kuusi kuvaa sekunnissa. Nopeiden tilanteiden kuvaukseen on Mark III edelleen parempi valinta. Parasta mahdollista kuvanlaatua tavoitteleville ovat 5DS-mallit paras valinta.

Arvio

EOS 5DS R on kokeilemistamme kameroista paras kamera maisemakuvien ottamiseen, eikä maisemakuvauksessa synny myöskään moiré-kuviota.
Meidän valintamme on halvempi 5DS. Terävyysero on pieni. Moiréa esiintyy harvoin, mutta se häiritsee ja on hankala poistaa kuvankäsittelyssä.

Ominaisuudet

Merkki
Canon
Megapikseliä
50,3
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,0x
LCD-näyttö
3,2
Kuvaa/sekunti
5,0
Suurin ISO
12.800