Canon EOS 70D

Kamerassa on käytetty uudenlaista kennotekniikkaa, jonka ansiosta tarkennus suorakatselutilassa ja videokuvauksessa on nopea. Muitakin parannuksia on, mutta riittävätkö ne kovassa kilpailussa?

#Kamerat #Canon
8.9

Ensi silmäyksellä uusi 70D muistuttaa edeltäjiään, mutta varsinainen uutuus liittyy kennotekniikkaan. Lyhyesti sanottuna jokaisessa pikselissä on kaksi valodiodia, jotka voidaan lukea erikseen. Tämän ansiosta voidaan käyttää vai­heen­tunnistavaa tarkennusta suoraan kuvakennolla, joten vaihetarkennus on käytössä myös silloin, kun käytetään näyttöä etsimenä. Tämä dual pixel -tekniikka ei ole aivan perinteisen vaihetarkennuksen tasoa, mutta 70D:n suorakatselutilan tarkennusnopeus on kuitenkin selvästi parempi kuin missään muussa kokeilemassamme peilikamerassa. Dual pixel -tekniikka vetää vertoja jopa parhaiden peilittömien järjestelmäkameroiden tarkennukselle, joskin esim. Sony NEX-7 tarkentaa hiukan nopeammin. Tämä tekniikka nopeuttaa tarkennusta tietysti myös videokuvauksessa.
Myös 70D:n perinteinen tarkennus toimii aiempaa paremmin. Tarkennustekniikka on peräisin nopeasta 7D-mallista, ja kuva-alalla on 19 ristikkäistyyppistä tarkennuspistettä, kun mallissa 60D niitä on vain yhdeksän. Uutta on myös se, että tarkennuspisteet on ryhmitelty samalla tavalla kuin mallissa 5D Mark III, ja käytettävä tarkennusalue valitaan laukaisimen vieressä sijaitsevalla painikkeella. Sen käyttöön tottuminen vie oman aikansa, mutta kun järjestelmän on oppinut, se on erittäin kätevä ja tehokas.

Hyvät kohina-arvot

Saimme testiin hyvin varhaisen EOS 70D -kameran, joka ei ole vielä varsinainen tuotantomalli, ja Canon esittikin tämän yksilön kuvanlaatuun liittyviä varauksia. Varaukset olivat turhia, sillä kuvanlaatu osoittautui riittävän hyväksi vaativallekin harrastajalle. Yksityiskohdat ja värit toistuvat erinomaisesti, mutta valotuksenkorjausta on syytä silloin tällöin käyttää. Valotusautomatiikka pyrkii pelastamaan huippuvalot, jolloin joidenkin kohteiden keskisävyt jäävät tummahkoiksi. Rakeisuus pysyy erittäin hyvin hallinnassa, ja lyhyitä valotusaikoja tarvittaessa jopa herkkyys ISO 25 600 on käyttökelpoinen, sillä kohina on tässä kameraluokassa vähäisintä.
Myös videokuvan laatu on hyvä, ja kennotekniikan ansiosta tarkennus toimii nopeasti. Mik- rofoni on herkkä tuulen suhinalle, mutta kamerassa on mikrofoniliitäntä ja äänitystason säätö. Kuulokeliitäntää ei kuitenkaan ole.
70D:ssä on samanlainen wi-fi-lähiverkkotoiminto kuin 6D:ssä. Saimme verkkoyhteyden toimimaan muutamassa minuutissa. Sen avulla voi kauko-ohjata kameraa iPhonella. Canon EOS Remote app on kuitenkin ominaisuuksiltaan melko rajoittunut. Sillä voi ottaa kuvan, vaihtaa tarkennuspistettä ja säätää ISO-herkkyyttä ja valotuksenkorjausta, mutta siinä onkin sitten kaikki. Puhelimen näytössä näkyy tietysti etsinkuva.
Asetusten muuttaminen on sujuvaa, sillä kamerassa on hyvin toteutettu kosketusnäyttö. Se on kätevä muun muassa kuvia selattaessa, ja kuvaa voi suurentaa ja pienentää kahta sormea levittämällä ja nipistämällä. Näyttö on saranoitu sivusta, ja tämän ansiosta sitä voi kallistaa ja kääntää kaikkiin suuntiin.
70D on selvästi parempi kamera kuin pienempi malli 700D, ja se kilpailee tasaväkisesti kovimman kilpailijansa, Nikonin mallin D7100 kanssa. Nikonissa on suurempi näyttö ja enemmän pikseleitä ja tarkennuspisteitä, kun taas Canonin valtteja ovat kääntyvä näyttö, parempi videotarkennus ja wi-fi-verkkoyhteys. Kuvanlaatu on kummassakin erinomainen.

Hinta vielä korkeahko

Joitakin huonoja puoliakin 70D:ssä havaitsimme. Se on hyvin tiivistetty, mutta tiivisteistä ei ole täyttä hyötyä, kun kamerassa on tiivistämätön pakettiobjektiivi. Objektiivivirheiden korjaus ei edelleenkään korjaa vääristymää, vaikka siitä olisi iloa kahta pakettiobjektiivia käytettäessä. Kameran alkuperäinen ohjehinta oli kalliinpuoleinen, mutta ensi innostuksen mentyä ohi odotamme hinnan painuvat tuhannen euron pintaan ja jopa alapuolelle. Siihen hintaan 70D on varteenotettavimpia vaihtoehtoja keskitason järjestelmäkameroiden joukossa.

Arvio

Kun kameran hinta alkuinnostuksen jälkeen painuu vähän alemmas, EOS 70D on pienellä erolla tämän luokan paras kamera. Sen kuvanlaatu on erinomainen. Uusi dual pixel -tarkennustekniikka on selvä edistysaskel, ja sen ansiosta tarkennus on nopea myös suorakatselutilassa ja videokuvauksessa. 70D on miellyttävä kuvausväline, jonka kuvanlaatu on ammattitasoa.

Ominaisuudet

Merkki
Canon
Megapikseliä
20
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,6x
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
7
Suurin ISO
25600