Canon EOS 760D

On todella vaikuttavaa, mitä Canon 760D tarjoaa hintaansa nähden. Samalla käytettävyys on kuin ammatti-laiskamerassa. Sillä on myös halvempi kaksoissisar.

#Kamerat #Canon
9.1

On ensinnäkin todella hyvä asia, että Canon tuo näyttöpaneelin EOS 760D:n päälle ja säätökiekon kameran taakse. Sitä ei ole ennen tässä hintaluokassa nähty, ja se yksinkertaisesti nopeuttaa kameralla työskentelemistä.
Siinä on sama 19 pisteen tarkennusjärjestelmä kuin 70D:ssä. Tässä kameraluokassa tarkistamme jatkuvan tarkennuksen 300 mm:n polttovälillä. Se oli lasten leikkiä 760D:lle, joten kiinnitimme siihen uuden Canon EF 100-400 mm:n. 400 mm:n polttovälillä, joka polttovälikerroin huomioiden vastaa 640 mm:ä, saimme viiden kuvan sekuntinopeudella 38 veitsenterävää kuvaa 39:stä, kun kuvasimme 80 km/h lähestyvää autoa. Valotus on varmaa ja värintoisto miellyttävää. Erinomaisia ominaisuuksia tässä hintaluokassa. Viimeistely ja etsin ovat yksityiskohtia, joista näkyy ettei kysymys ole ammattilaiskamerasta. Peilikammioetsin näyttää vain 95 prosenttia kuvasta. Etsimen 0,82-kertainen suurennos on selvästi pienempi, ja etsin on tummempi kuin esim. 70D:n prismaetsin. Se on kuitenkin vastaavan Nikon D5500:n tasoa.
760D:n sisarkamera, EOS 750D, on 70 euroa edullisempi, mutta siinä ei ole näyttöä kameran päällä tai säätökiekkoa takana. Yksin ne tekevät 760D:sta oikean valinnan harrastajalle. Lisäksi 760D vaihtaa itse suorakatselulta etsimelle, kun se nostetaan silmälle, ja kiekko, josta automatiikka valitaan, on lukittavissa. Herkkyys ulottuu ISO 12 800:aan ja sitä voidaan piiskata ISO 25 600:aan saakka. Kynttilänvalossa otetut kuvat olivat aivan käyttökelpoisia. Tällaiseen kuvanlaatuun tarvittiin vielä jokunen vuosi sitten ammattitasoinen kamera.

Canonin kaksikko, 760D ja 750D, ovat muutaman selvän askelen ammattilaiskameroiden edellä. Ne ovat ensiksikin pieniä ja kevyitä ja oleellisesti edullisempia, ja toiseksi niissä on kääntyvä ja kiertyvä takanäyttö, joka on myös kosketusnäyttö. Kameran kuvatyyleissä (Picture Style), on automatiikka, joka sovittaa värit kuvaan. Se on toimiva, mutta kun halutaan kuvata viimeisen päälle, syntyvät parhaat otokset käsisäädöillä tai tallentamalla raakatiedostoja. Uutta on, että Canonin omien objektiivien värien hajoaminen, vinjetointi ja vääristymä voidaan nyt korjata jo kuvattaessa, jos toiminto on otettu käyttöön valikosta. Tärkeimmät asetukset näkyvät jatkuvasti näytöltä, ja kuvaa voidaan vaalentaa tai tummentaa valotuksen korjauksella kiertämällä takaosan säätökiekkoa peukalolla. Kamera tallentaa videota Full HD -laatuisena, mutta vain 25 kuvaa sekunnissa. Äänenvoimakkuutta voidaan sen sijaan säätää käsin tai automaattisesti, ja myös mikrofonille on liitäntä. Jatkuva tarkennus toimii todella hyvin, kun käytetään uusia Canon STM-objektiiveja, kuten 18–55 mm:n pakettiobjektiivia. Kamerassa on wi-fi-yhteys, jota voidaan käyttää niin tiedostojen siirtämiseen, tulostamiseen kuin kameran etähallintaankin. Kamera osaa muodostaa NFC-yhteyden yhteensopiviin laitteisiin. Se voidaan tehdä käsinkin, mutta hitaammin. Etähallinnassa ei ole monia säätömahdollisuuksia, mutta se toimii.
Kaikissa kameroissa on parantamisen varaa, niin myös EOS 750D:ssä ja 760D:ssä. Akulla saa vain 440 otosta, kun Nikon D5500:lla saa 820, ja sen saa kameraan jopa väärin päin niin, että kamera ei saa virtaa. Toisekseen, käynnistyspainike ja videopainike ovat samassa. Kun kytkin siirretään OFF-asennosta ON-asentoon, tulee sen helposti siirtäneeksi pykälää pidemmälle eli videolle. Myös laukaisimen takana olevat kolme painiketta ovat liian pieniä ja samanlaisia. Näissä kohdissa Nikon on suunniteltu paremmin. 760D on kuitenkin nyt kiistatta luokkansa paras järjestelmäkamera.
Lähtöhinta on vain 90 euroa halvempi kuin millä saa suuremman 70D:n, joka on paremmin tiivistetty ja viimeistelty ja jossa on oikea prismaetsin, mutta jonka kennon resoluutio on pienempi. Uskomme, että 760D:n hinta laskee pitkän päälle D5500:n tasolle, mikä tekisi Canonista tämän luokan vahvimman merkin.

Arvio

Canon otti piikkipaikan takaisin. Erinomainen kuvanlaatu, tehokkaat toiminnot ja hyvä käyttömukavuus tekevät siitä oman luokkansa valtiaan.
Hintaa on tullut noin 130 euroa lisää verrattuna EOS 700D:hen. Hintaero lähes säästyy, jos tyydytään 750D:hen, mutta 760D on enemmän kuin hintansa väärti.

Ominaisuudet

Merkki
Canon
Megapikseliä
24
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,6
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
5,0
Suurin ISO
25 600