Canon EOS 7D Mark II

Canonin uusi APS-C-kennokoon lippulaivamalli on suunniteltu tallentamaan laadukkaita toimintakuvia. Vaikka samalla hinnalla saa kinokoon kameran, 7D Mark II on hyvä vaihtoehto.

#Kamerat #Canon
7.9

Viiden vuoden odotuksen jälkeen Canon EOS 7D Mark II korvaa 7D-mallin. Vaikka kamerat päällisin puolin näyttävätkin samanlaisilta, uuden mallin sisällä on tapahtunut muutoksia. Nopeuden, tarkkuuden ja vankkarakenteisuuden huomaa heti, kun kameralla alkaa kuvata.

Canonin ennakkotietojen perusteella 7D Mark II on samassa hintaluokassa kinokennokoon EOS 6D -mallin kanssa. Tieto voi tuntua ensin yllättävältä, mutta 7D Mark II pystyy tallentamaan kymmenen kuvaa sekunnissa. 6D sen sijaan ottaa vain 4,5 kuvaa sekunnissa. Lisäksi 6D:ssä on vanhempi ja huonommin toimintakuvaukseen sopiva tarkennustekniikka. 7D Mark II:n uusi tarkennustekniikka perustuu huippumalli EOS-1D X:n tekniikkaan. 65 tarkennuspistettä ovat niin sanotusti

ristikkäistyyppisiä. Keskimmäinen piste on erityisen tarkka valovoimaisten objektiivien kanssa, mutta toimii vielä aukolla F8. Käytännössä on siis mahdollista käyttää kaksinkertaistavaa telejatketta, kun objektiivin aukko on F4. Tarkennuspisteet peittävät lähes koko kuva-alan. Automaattitarkennuksessa on seitsemän vaihtoehtoa. Tarkennuspiste voidaan valita kameran takana olevalla ohjaimella ja reaktioaikaa säätää asetuksissa. Hiljainen ja nopea Dual Pixel AF -asetus sopii videokuvaukseen ja kuvan suoratoistoon näytöltä. Automaattitarkennuksen mahdollisuuksien opettelu vaatii aikaa. Se kuitenkin kannattaa, sillä oikein käytetty tarkennus on nopea, tarkka ja lähes ammattilaistasoa.

Helppo käyttää

Kaiken kaikkiaan 7D Mark II sopii erityisesti lintujen, eläinten ja urheilun kuvaamiseen. Objektiivin kuvakulmaan näet vaikuttaa rajauskerroin 1,6. Siten esimerkiksi 1300 euroa maksava EF 135 mm F2 vastaa tässä kamerassa kuvakulmaltaan 216 mm:ä. Kinokennokoon kameroihin tarkoitettu Canon 200 mm F2 puolestaan maksaa 2200 euroa. Matkakuvaajaa ilahduttaa tieto, että EF-S-objektiivit ovat halvempia, kevyempiä ja polttovälialueeltaan laajempia.

Itse runko on suurempi ja painavampi kuin Nikon D7100. Koko ja paino ovat samaa luokkaa kuin kinokennokoon kameroissa. Siten myös käyttömukavuus on erinomainen. Kameraan kannattaa hankkia lisävarusteena akkukahva BG-E16. Kameran akku nimittäin kesti hiukan yllättäen vain 670 kuvaa, kun edeltäjä kesti noin 800. Jos gps on käytössä, kuvamäärä tippuu lähemmäs 350 kuvaa. Canon on tehnyt viisaasti valitessaan kameraan gps-paikannuksen wi-fi:n sijaan. Sijaintitiedon tallentumista ei kuitenkaan voi tarkistaa kuvan ottamisen jälkeen. Tarkan ja laadukkaan näytön koko on kolme tuumaa ja tarkkuus 1 040 000 pistettä. Tosin useimmissa tämän luokan kameroissa on jo 3,2 tuuman näyttö. Etsin näyttää koko kuva-alan ja on hiukan isompi kuin Nikon D7100:ssa. On kuitenkin syytä muistaa, että kinokoon kameroiden etsimet ovat vielä suurempia. 7D Mark II on edeltäjäänsä 7D:tä paremmin sääsuojattu. Valitettavasti Canonilla ei ole yhtä hyvin suojattuja EF-S-objektiiveja.

Kameran kuvanlaatu on APS-C-kennokoon kameroiden parhaimmistoa. Jpeg-kuvat ovat värikylläisiä ja teräviä. EOS 6D:n kuvissa on vähemmän kohinaa kaikilla herkkyyksillä. Kinokoon kenno voittaa vertailun kuvien laadussa etenkin silloin, kun kuvataan vähässä valossa.

Paljon yksityiskohtia, vähän kohinaa

Kuvakennossa on neljä megapikseliä vähemmän kuin Nikon D7100:ssa, mutta tarkkuus­eron huomaa vasta pienimmissä yksityiskohdissa. Molemmat selvisivät hyvin kohinanmittauksesta. Kannattaa huomata, että kameran esittämä valotus saattaa muuttua tarkennuspistettä valittaessa. Jos tarkentaa muuta kuvaa tummempaan kohtaan, kuva ylivalottuu, ja vastaavasti vaalean kohtaan tarkennettaessa kuva jää tummaksi. Tilanne korjaantuu opettelemalla käyttämään valotuksen korjausta, jota säädetään näppärästi kameran takaa isolla kiekolla. Kontrastit toistuvat hyvin. EOS-järjestelmä ei kuitenkaan osaa vieläkään korjata objektiivin vääristymåä, mutta Canonin omien objektiivien vinjetoinnin se korjaa.

Arvio

Jos kuvaa muotokuvia, arkkitehtuuria ja maisemia, kannattaa valita samanhintainen kinokoon EOS 6D. Jos kuvaa myös toimintaa, on 7D Mark II hyvä vaihtoehto. Se on tosin kilpailevaa Nikon D7100:aa kalliimpi. Erinomainen automaattitarkennus ja sarjakuvauksen nopeus ovat luokkansa parhaimmistoa ja vetävät usein vertoja Canonin huippumalleille. Tarkennus on aina kohdallaan.

Ominaisuudet

Merkki
Canon
Megapikseliä
20,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,6
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
10,0
Suurin ISO
51 200