Canon EOS M

EOS M on Canonin tähän mennessä ainoa peilitön järjestelmäkamera. Se muistuttaa rakenteeltaan PowerShot-kameraa, mutta sen kuvanmuodostuselektroniikka on sama kuin mallissa EOS 650D.

#Kamerat #Canon
8.3

EOS M on Canonin tähän mennessä ainoa peilitön järjestelmäkamera. Se muistuttaa rakenteeltaan PowerShot-kameraa, mutta sen kuvanmuodostuselektroniikka on sama kuin mallissa EOS 650D. Katuhinta on reilu vuosi julkistamisen jälkeen laskenut merkittävästi, joten sillä perusteella se on kiinnostava aktiivikuvaajan kamera. Sen kosketusnäytön ja valikon yhteistoiminta on testin paras. Näppäilijä huomaa sen helppokäyttöiseksi, mutta kehittyneempi kuvaaja toivoisi, että kamerassa olisi nykyisten vitkalaukaisin- ja Info-painikkeiden asemesta painikkeet ISO-herkkyydelle ja valkotasapainolle. Näppäilijä taas ihmettelee, miksi kamerassa ei ole kiinteää salamaa. Kameran vakiovarusteena on kuitenkin pieni erillinen salamalaite.
Aktiivikuvaajaa ilahduttaa se, että kamera tukee Canonin salamajärjestelmää. Lisäksi siihen on saatavana EF-EOS M -sovitin, jonka avulla kameraan voi kiinnittää Canonin peilikameroissa käytettäviä EF- ja EF-S-objektiiveja.
Kameran pinta on sileä eikä siinä ole otekahvaa, ja se sijoittuukin käsiteltävyydeltään testin häntäpäähän. STM-pakettiobjektiivi mahdollistaa pehmeän tarkennuksen videokuvauksessa. Objektiivi on selvästi isompi ja painavampi kuin muiden testikameroiden pakettiobjektiivit. Videokuvausta hankaloittaa se, että videointia ei voida käynnistää yksinkertaisesti erillisellä video­laukaisimella, niin kuin useimmissa testikameroissa, vaan ensin pitää vaihtaa kamera valokuvaustilasta videokuvaustilaan.

Tumma näyttö

Käyttäjän kannattaa muuttaa heti paria asetusta. Näyttö on niin tumma, että sen kuva ei tahdo näkyä auringonpaisteessa. Picture Style -kuvatyyli, joka säätää jpeg-kuvien värejä, terävyyttä ja kontrastia, toimii hyvin hillitysti. Kuvista saatiin enemmän meidän makumme mukaisia, kun nämä ominaisuudet säädettiin itse tai kuvattiin raakakuvia.
Rakeisuus on hyvin hallinnassa, mutta herkkyyden ISO 6400 jälkeen kuvanlaatu heikkenee. Pakettiobjektiivi piirtää terävästi, mutta vääristää, eikä kamera kumma kyllä korjaa tätä virhettä. Varustuksena ei ole vastavalosuojaa.
Videon laatu ja värit ovat hyvät, ja tarkennus toimii hyvin ja äänettömästi. Kameran kaksi stereomikrofonia, jotka ovat vierekkäin kameran päällä, ovat melko tuuliherkkiä.

Arvio

Hinta on kohtuullinen ja kuvanlaatu asiallinen. EOS M on kuitenkin iso ja painava. Aktiivikuvaaja kaipaa kätevämpiä säätöjä ja lisää objektiiveja.

Ominaisuudet

Merkki
Canon
Megapikseliä
17,9
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,6
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
4,3
Suurin ISO
25600