Canon EOS M

Peilittömien järjestelmäkameroiden eniten myydyt mallit ovat pieniä ja edullisia. Ei olekaan yllätys, että Canonin ensimmäinen peilitön on suhteellisen yksinkertainen kamera.

#Kamerat #Canon
8.3

Peilittömien järjestelmäkameroiden eniten myydyt mallit ovat pieniä ja edullisia. Ei olekaan yllätys, että Canonin ensimmäinen peilitön on suhteellisen yksinkertainen kamera. Siinä on sama kosketusnäyttö kuin mallissa EOS 650D. Näytössä on testin paras tarkkuus, sillä sen kuva koostuu yli miljoonasta pisteestä. Se näyttää kohteen tarkasti. Kosketuskäyttö sopii hyvin valikkojärjestelmään, joka on tuttu muista EOS-kameroista. Myös kuvanmuodostuselektroniikka on suurin piirtein sama kuin mallissa 650D. Kameralla voi kuvata sekä jpeg- että raakakuvia. Valotusautomatiikka toimii hyvin, samoin automaattinen valkotasapainon säätö. Värikohina on alhaisilla herkkyyksillä hyvin hallinnassa, ja herkkyyttä ISO 3200 voi käyttää ongelmitta. Myös kaksi ylempää herkkyysarvoa ovat käyttökelpoisia. Herkkyys ISO 25 600 pitää ottaa käyttöön valikon kautta. Se sopii vain hätäratkaisuksi. Yksityiskohtien toisto on hyvä ja pakettiobjektiivi piirtää terävästi. Se vääristää kuitenkin melko paljon, eikä kameran automatiikka korjaa tätä virhettä. Myös videon laatu on hyvä. Kameran päällä on kaksi omaan mikrofonia, joiden asemesta voidaan käyttää erillistä mikrofonia.

Hidas tarkennus

Testiä tehtäessä oli saatavana vain kaksi EOS M -objektiivia, nimittäin testattu 18–55 mm ja valovoimainen 20-millinen. Kumpikin on STM-tyyppiä ja siten normaalia kalliimpia, mutta ne mahdollistavat tasaisen tarkennuksen videokuvauksessa. EF- ja EF-S-objektiivien käyttöön tarvitaan EF-EOS M -sovitin, joka maksaa noin 150 euroa. EOS M on ominaisuuksiinsa nähden liian kallis, siihen on tarjolla vain kaksi objektiivia ja sen tarkennus on niin hidas ja epävarma, että kamera ei sovi nopeasti liikkuvien kohteiden kuvaamiseen. Akun kapasiteetti ei aivan riittänyt Canonin lupaamaan 230 kuvaan. EOS M on saatavana mustana, valkoisena, hopeanvärisenä ja punaisena. Objektiivien väri on musta. Varustuksena on pieni samalalaite Speedlite 90EX. Se saa virtansa kahdesta AAA-paristosta. Salamalaitteen valonjakauma on tasainen.

Arvio

Kuvanlaatu on hyvä, mutta tarkennus on liian hidas. On vaikea ymmärtää, miksi Canon EOS M on kalliimpi kuin paljon parempi peilikamera EOS 650D.

Ominaisuudet

Merkki
Canon
Megapikseliä
18
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,6x
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
5
Suurin ISO
25600