Canon EOS M

Canonin APS-C-kennoisessa peilittömässä järjestelmäkamerassa voi käyttää peilikameroiden objektiiveja. Yhdessä suhteessa uutuus ei kuitenkaan ole kilpailijoidensa tasolla.

#Kamerat #Canon
8.5

EOS M on Canonin ensimmäinen peilitön järjestelmäkamera ja samalla ensimmäinen kamera, jossa käytetään uusia EF-M-objektiiveja. Kamera on pienikokoinen, eikä siinä ole etsintä eikä sisäistä salamaa. Kaikkiin paketteihin kuuluu kuitenkin pienikokoinen salamalaite Speedlite 90EX, ja kameran kanssa voidaan käyttää myös Canonin muita salamalaitteita.
Uusi objektiivi on suunniteltu lyhyttä kennon ja objektiivin välistä etäisyyttä varten. Kamerassa voi käyttää myös tavallisia EF- ja EF-S-objektiiveja käyttämällä EF-EOS M-sovitinta, joka maksaa noin 150 euroa. Sovittimessa ei ole linssejä, joten se ei heikennä objektiivin laatua. Sovittimessa on irrotettava jalustasovitin. Saatavana on kaksi EF-M-sarjan objektiivia, nimittäin 18-55 mm F3,5–5,6 IS ja 22 mm F2. Kummassakin objektiivissa on STM-moottori, jonka ansiosta saadaan videokuvauksessa tasaisesti liukuva tarkennus. Zoom-objektiivi ulottuu 6,5 cm:n päähän kameran rungosta.

Hyvä kuvanlaatu

Kameran runko on metallia. Se on kevyt ja pieni, mutta tuntuu vankkarakenteiselta. Kamera kulkee kätevästi mukana, mutta sen sileästä pinnasta ei ole helppo saada kunnon otetta. Kuvakenno on sama kuin Canonin EOS 650D peilikamerassa ja siten kookasta APS-C-tyyppiä.
Tarkan näytön avulla saa hyvän käsityksen siitä, millainen kuvasta tulee. Näyttö on kosketusherkkä, ja kamerassa on hyödynnetty hyvin sen tuomia mahdollisuuksia.
Kuvanlaatu on peilittömien järjestelmäkameroiden parhaimmistoa. Valotus osuu kohdalleen luotettavasti, ja valotuksenkorjausta tarvitaan vain hyvin hankalassa valaistuksessa. Automaattinen valkotasapainon säätö toimii hyvin. Kohina on hallinnassa vielä herkkyydellä ISO 6400, ja myös ISO 12 800 on käyttökelpoinen. Jos sekään ei riitä, voidaan valikosta ottaa käyttöön herkkyyttä ISO 25 600 vastaava H1. Tällöin rakeisuus on kuitenkin erittäin voimakasta. Kameralla voi kuvata myös raakakuvia. Jpeg-kuvissa voi säätää monipuolisesti dynamiikkaa, värejä jne. Pakettiobjektiivi piirtää terävästi, mutta vääristymä on voimakasta, eikä kamera korjaa objektiivin virheitä yhtä hyvin kuin Olympus ja Sony. Videon laatu on asiallinen, ja laadukkaan sisäisen stereomikrofonin asemesta voi käyttää myös erillistä mikrofonia.

Hidas tarkennus

Kasvojentunnistusta hyödyntävä tarkennus käynnistetään painamalla laukaisin puoliväliin, mutta on myös mahdollista osoittaa näytöstä tarkennuskohta. Tarkennus on kuitenkin niin hidas, että EOS M ei sovellu nopeisiin tilanteisiin, ja tässä suhteessa se on huonompi kuin esimerkiksi vastaavat Sonyn ja Nikonin mallit.
Varustuksena oleva salamalaite valaisee kohteen hyvin. Sen voimanlähteenä on kaksi AAA-paristoa. Olisi kätevämpää, jos kamerassa olisi sisäinen salama. Canonin mukaan yhdellä akun latauksella saa 230 kuvaa, mutta testissä päästiin vain puoleen tästä määrästä.
Pidimmekö EOS M:stä? Ehdottomasti, joskin olisi voinut toivoa, että usein edelläkävijänä ollut Canon olisi saanut ensimmäiseen peilittömään järjestelmäänsä ripauksen nerokkuutta. EOS M on kuitenkin hyvä kamera, ja vielä parempi se olisi, jos zoom-objektiivi olisi pienempi, tarkennus nopeampi ja hinta halvempi.

Arvio

Canonkin tavoittelee osaansa peilittömien järjestelmäkameroiden markkinoista. Kenno on riittävän iso. EOS M on hiukan konservatiivinen mutta hyvä kamera. Se tarkentaa hitaasti, ja vakio-objektiivi on kookas, mutta säätäminen on helppoa ja kuvanlaatu erinomainen. Olemassa olevia Canon-
varusteitakin voi käyttää.

Ominaisuudet

Merkki
Canon
Megapikseliä
18
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,6x
LCD-näyttö
3,1
Kuvaa/sekunti
5
Suurin ISO
25600