Canon EOS M10

Canons EOS M-mallistossa on voden sisällä ollut vipinää peräti kahden uuden kameramallin voimin. EOS M10 on malliston pienin ja edullisin kamera.

tekijä Välineopas #Kamerat #Canon
8.2

Canon EOS M10 on Canonin uusin peilitön järjestelmäkamera. Se on selkeä, helposti lähestyttävä ja helppo yhdistää älypuhelimeen. Samalla sen kuvan- ja videon laatu ovat samaa tasoa, kuin pienissä Canon EOS-peilijärkkäreissä. Konepellin alta löytyy monipuolinen kamera.
EOS M10:ssä on kääntyvä kosketusnäyttö, wi-fi ja salama. Siinä on myös sama hyvä automaattitarkennusjärjestelmä kuin suuremmassa M3:ssa. Lisävälinekenkää ei kuitenkaan ole, joten esim. lisäsalamaa ei voida käyttää. Kuvakennon tarkkuus on vaatimattomat 17,9 megapikseliä, kun se EOS M3:ssa on 24 megapikseliä. Herkkyys ulottuu ISO 12 800:aan, ja se voidaan piiskata aina ISO 25 600:aan. 4K-videota ei ole.
EOS M10:lla voidaan saada hyviä kuvia, mutta ei aina. Ensinnäkään valotus ei aina ole tarkkaa. Usein valotuksenkorjausta tarvittiin täydet +1,6 valotusaskelta, jotta kuva valottui oikein. Kun valotus sitten onnistuu, ei kuvissa ole sitä terävyyttä ja yksityiskohtien rikkautta kuin parhailla kilpailijoilla. Se johtuu kuvakennosta, joka on peräisin Canonin pienimmästä peilijärjestelmäkamerasta, EOS 1200D:stä. Tilannetta voidaan jonkin verran parantaa tekemällä oma Picture Style tai tallentamalla raakatiedostoja. Se ei ole tarpeen, jos valitaan kameroista edistyksellisempi. EOS M10:ssä on 49 tarkennuspistettä kuten M3:ssakin. Tarkensimme lähinnä koskettamalla näytöltä tarkennettavaa kohtaa, ja se on hyvä ominaisuus. Pieni vaan ei merkityksetön ärsytystekijä on hihna, joka on peilikiiltävää nailonia ja liukuu koko ajan olkapäältä, kun kuvaaja kävelee kameran kanssa.

M10:n mukana julkistettiin uusi pakettiobjektiivi, EF-M 15-45 mm F3,5-6,3 IS STM, joka vastaa kinokoossa hyvin käyttökelpoista 24–72 mm:n polttoväliä. Objektiivin koko on lähes puolet perinteisestä 18–55 mm:n objektiivista, jonka kanssa M-mallin kameroita on voinut ostaa. Terävyys on hyvä jo täydellä aukolla, vinjetointi korjataan lähes kokonaan kamerassa ja vääristymä on näkymättömän vähäistä 15 mm:llä. Objektiivin suurin heikkous on, että valovoima on pisimmässä 45 mm:n asennossa vain F6,3. Objektiivin nimen STM tarkoittaa, että siinä on Canonin askelmoottoritarkennus. Se sopii erityisen hyvin videoon, jossa tarkennuksen tulisi olla sen ansiosta nopeaa ja tasaista. Tarkennus onkin varsin tasaista, mutta jos siirrytään lähellä olevasta kohteesta kaukana olevaan, menee 3–4 sekuntia, ennen kuin tarkennus on kohdallaan. Kameran hinta uuden pakettiobjektiivin kanssa on 540 euroa.
Canonin M-mallisto kuuluu edelleen markkinoiden pienimpiin järjestelmiin, mitä tulee mm. objektiivien ja lisävarusteiden tarjontaan. Vain Leican T-mallisto on pienempi. Voi tuntua yllättävältä, ettei Canon ole – nyt jo kolmantena peräkkäisenä vuonna – aktiivisempi tällä rintamalla. Peilijärjestelmäkameroiden EF-objektiveja varten on sovitin, jonka avulla niitä voidaan käyttää EOS-M:ssä. Yleensä ne kuitenkin ovat liian suuria, jotta siinä olisi järkeä. Wi-fin käyttöönotto on ensin hiukan kinkkistä, mutta kun kamera ja puhelin ovat oppineet tuntemaan toisensa, tarvitsee vain painaa kameran sivulla olevaa painiketta ja sitten yhdistää puhelin kameran verkkoon. Android-laitteisiin kamera voidaan yhdistää NFC:llä. Kameran etäkäyttö onnistuu hyvin, koska kameran etsinkuva näkyy puhelimen näytöllä. Kuvat voidaan siirtää puhelimeen pienempinä jaettavaksi edelleen.

Arvio

Kamerassa on kääntyvä kosketusnäyttö. Sinä on myös wi-fi. Sen mukana tuleva uusi pakettiobjektiivi on miellyttävän pienikokoinen.
Canon EOS M10:ssa ei ole salamakenkää, eikä reoluutio ole luokan suurimpia. Pidämme suurempaa EOS M3:a parempana. Se on yli 100 euroa kalliimpi.

Ominaisuudet

Merkki
Canon
Megapikseliä
17,9
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,6
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
4,6
Suurin ISO
25.600