Canon PowerShot G5 X

Canon G-sarjan uutuus G5 X on ainoa G-malli, jossa on elektroninen etsin. Näytössä on tarjolla miellyttävä yllätys, ja objektiivi on suorastaan ensiluokkainen.

#Kamerat #Canon
8.8

Canon PowerShot G5 X on pienem­pi kuin kuvan perusteella luulisi. Kamera mahtuu hyvin takintaskuun. Näyttö kallistuu ja kääntyy kaikkiin suuntiin, ja kamerassa on elektroninen etsin, joka aktivoituu, kun kamera nostetaan silmän eteen. G5 X osaa myös nokkelan tempun, johon moni kamera ei kykene. Kun kamera käännetään pystykuva-asentoon, näyttökin kääntyy, joten tiedot näkyvät myös pystykuvanäytön alalaidassa. Miinuksena on, että sekä etsin että näyttö kertovat epäluotettavasti, millainen valmiista kuvasta tulee. Värit näyttävät kylläisemmiltä ja valotus tummemmalta kuin lopullisessa kuvassa, jolloin kuvaaja tulee korjanneeksi valotusta liikaa eikä välttämättä huomaa käyttää Vivid-asetusta, jolla väreistä saisi elävämmät. Näihin puutteisiin kyllä tottuu, kunhan vain luottaa omaan tietämykseensä eikä siihen, mitä etsimestä ja näytöltä voisi päätellä. Valotus toimii muuten loistavasti, ja objektiivi on mainio. Tarkkuus on erinomainen kulmiin saakka, valovoima on hyvä ja sisäisiä heijastuksia on tuskin lainkaan. Kamerassa on automaattinen vinjetoinnin ja vääristymien korjaus. Valikkojärjestelmä on helppo ja intuitiivinen. Kamerassa on kosketusnäyttö, ja tarkennus sujuu koskettamalla sitä kohtaa, johon halutaan tarkentaa. Puutteena on, että peukaloa ei voi käyttää tarkennukseen samalla, kun katsoo etsimeen, kuten esimerkiksi Panasonicilla. G5 X:n etupuolella ja objektiivissa on miellyttävät säätörenkaat, joista valitaan aika ja aukko. On yllättävää, että säätörenkaat eivät toimi P-asetuksella.

Kun käytössä on täysautomatiikka, objektiivin ympärillä olevaa rengasta käytetään zoomaamiseen, ja luova kuva -automatiikan ollessa valittuna sitä käytetään suotimen valintaan. Canonin loistava kontrastin ja varjokohtien valotuksen korjaus on perusasetuksilla pois päältä. Se kannattaa ottaa käyttöön, sillä kuvista tulee sen avulla parempia. Kameran ergonomia on hyvä muun muassa sen ansiosta, että sekä edessä että takana on kunnolliset kädensijat. Mustana saatavan G5 X:n mekaaninen toiminta ja materiaalivalinnat viestivät korkeasta laadusta. Kamera on ainoastaan 11,2 x 7,6 x 4,4 sentin kokoinen. Muotoilu on virkistävän uudenlainen, mutta lienee makuasia, miellyttääkö se silmää. Me pidimme siitä.
Kamerassa on automaattinen etulinssin suojus, joka tulee esille aina, kun kamera sammutetaan. Tämä ominaisuus saattaa kuulostaa vähäpätöiseltä, mutta käytännössä sillä on suuri merkitys. Kun etulinssi pysyy suojassa, kuvista tulee toidennäköisemmin teräviä.
Kamera ottaa raaka- ja jpg-kuvia samanaikaisesti. Valotuksenkorjausta varten on säätökiekko, joka sijaitsee rungon yläpinnassa oikean peukalon ulottuvilla. Lisävarusteluistilla tuskin on käytännössä suurta merkitystä, sillä Canon Speedlite EX tekee keveän kameran epävakaaksi ja toisaalta kameran oma salama riittää seitsemään metriin. Videokuvauksesta innostuneet kokevat pienen pettymyksen, sillä G5 X:ssä ei ole ulkoisen mikrofonin liitintä.
Sen sijaan on hieno yksityiskohta, että G5 X voidaan ladata usb-johdon kautta esimerkiksi matkapuhelimen varavirtalähteestä. Myyntipakkaukseen kuuluu laturi. Kamerassa on myös wi-fi- ja NFC-valmius.

Arvio

Loistava kuvanlaatu ja erittäin vakuuttava, valovoimainen objektiivi, joka tuottaa tarkkoja kuvia ja jossa emme havainneet mitään huomautettavaa.
Tämän hintaluokan kameran etsimen ja näytön pitäisi näyttää valotus, kontrasti ja värit sellaisina kuin ne ovat valmiissa kuvassa. Tästä pieni miinus.

Ominaisuudet

Merkki
Canon
Megapikseliä
20
Polttovälikerroin/optinen zoom
4,2
LCD-näyttö
3 tuumaa
Kuvaa/sekunti
5,9
Suurin ISO
12 800